skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić węgierską zupę gulaszową? Przygotuj składniki.
Krok 2:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w średnią kostkę.
Krok 3:
Paprykę umyć, usunąć nasiona i pokroić w kostkę. Pomidory również pokroić w kostkę. Obierz i grubo posiekaj ziemniaki.
Krok 4:
Czosnek obrać i drobno posiekać.
Krok 5:
W głębokim rondlu z grubym dnem rozgrzać olej roślinny i smażyć mięso na złoty kolor.
Krok 6:
Dodaj paprykę, czosnek i kminek.
Krok 7:
Wlej 1 szklankę wody, aby prawie całkowicie przykryła mięso. Wymieszać. Dusić przez 1-1,5 godziny, okresowo uzupełniając wodę w razie potrzeby.
Krok 8:
Dodaj ziemniaki do mięsa i wymieszaj. Piecz razem przez około 5 minut. Posolić.
Krok 9:
Dodaj paprykę, pomidory i koncentrat pomidorowy do garnka. Sól, pieprz.
Krok 10:
Wlej tyle wody, aby prawie całkowicie przykryła mięso i warzywa. Doprowadź zupę do wrzenia i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 minut.
Krok 11:
Gotuj gotową zupę pod przykryciem przez około 15 minut i wlej do talerzy.
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina jest tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g