węgierska zupa gulaszowa

Gotowanie pysznej i obfitej zupy gulaszowej po węgiersku. W mojej książce kucharskiej jest już przepis na gulasz, który składa się z dwóch głównych składników: wołowiny i ziemniaków. Jednak prawdziwy węgierski gulasz to także warzywa. Zupa jest dość gęsta, aromatyczna i bardzo satysfakcjonująca. Prawdziwa zimowa zupa.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 5 g
tłuszcze 23 % 3 g
węglowodany 38 % 5 g
71 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić węgierską zupę gulaszową? Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mięso umyć, osuszyć i pokroić w średnią kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Paprykę umyć, usunąć nasiona i pokroić w kostkę. Pomidory również pokroić w kostkę. Obierz i grubo posiekaj ziemniaki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Czosnek obrać i drobno posiekać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W głębokim rondlu z grubym dnem rozgrzać olej roślinny i smażyć mięso na złoty kolor.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj paprykę, czosnek i kminek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej 1 szklankę wody, aby prawie całkowicie przykryła mięso. Wymieszać. Dusić przez 1-1,5 godziny, okresowo uzupełniając wodę w razie potrzeby.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj ziemniaki do mięsa i wymieszaj. Piecz razem przez około 5 minut. Posolić.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj paprykę, pomidory i koncentrat pomidorowy do garnka. Sól, pieprz.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej tyle wody, aby prawie całkowicie przykryła mięso i warzywa. Doprowadź zupę do wrzenia i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotuj gotową zupę pod przykryciem przez około 15 minut i wlej do talerzy.

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina jest tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g

Podobne przepisy