kawior z cukinii i bakłażana na zimę

puste miejsce dla amatorów-zarówno ostre, jak i delikatne! Kawior z cukinii i bakłażana na zimę zgodnie z tym przepisem przygotowuje się metodą gotowania. Wszystkie składniki są mielone maszynką do mięsa lub tarką. Okazuje się bardzo smaczne!
Masłowa TatianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 86 % 6 g
26 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kawior z cukinii i bakłażana na zimę? Przygotuj wszystkie produkty. Wszystko dokładnie umyj i osusz. Owoce powinny być mocne, Dojrzałe, bez wad.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Odetnij ogony umytych bakłażanów i pokrój je w plastry o grubości 1 cm lub większej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przenieś pokrojone bakłażany do głębokiej miski i posyp solą. Podczas gotowania innych warzyw bakłażany uwolnią gorycz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz umytą marchewkę. Paprykę i cebulę obrać i grubo posiekać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podziel czosnek na ząbki i obierz. Pokrój umyte pomidory i usuń łodygi.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz cukinię, usuń nasiona i pokrój na kawałki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Cukinia, marchewka i cebula przechodzą przez tarkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Opłucz bakłażany wodą, wyciśnij trochę i przepuść przez maszynę do mięsa. Wyślij również pieprz do maszynki do mięsa.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pomidory przewiń przez maszynę do mięsa. Możesz najpierw usunąć z nich skórę. Weź duży rondel, włóż do niego wszystkie warzywa, umieść na kuchence, zagotuj i gotuj na małym ogniu do pożądanej konsystencji. Mój kawior gotował się przez około 2 godziny. Warzywa były świeże i dawały dużo płynu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przełóż ząbki czosnku przez wyciskarkę do czosnku.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    15 minut przed gotowaniem włóż czosnek do kawioru, wymieszaj i kontynuuj gotowanie kawioru.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Umieść gorący kawior w wysterylizowanych słoikach, Zamknij gorącymi, przegotowanymi pokrywkami.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Jeśli przechowujesz kawior w piwnicy, możesz po prostu owinąć słoiki ciepłym kocem i pozostawić do ostygnięcia. Jeśli przechowujesz w domu, powinieneś wysterylizować. W dużym rondlu połóż matę na dnie, umieść tam słoiki z kawiorem, zalej gorącą wodą, zagotuj i gotuj przez 20 minut. Następnie wyjmij, zawiń w koc i pozostaw do ostygnięcia.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    A to, co nie trafiło do słoików, można zjeść od razu! Smacznego!

wielu latem robi puste miejsca na zimę.
oferuję kompromis dla miłośników cukinii i miłośników bakłażana. Kawior jest lekko ostry i nieco delikatny, ponieważ obecna jest cukinia. Nadaje się do kanapek i przekąsek oraz jako składnik złożonego przystawki.

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

jak usunąć gorycz z bakłażana? Pokrój bakłażana na talerze, kółka lub kostki, sól, odstaw na około 10 minut, aż sok zacznie płynąć. Spuść powstały płyn, opłucz bakłażany i zacznij gotować. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy