skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kawior z cukinii i bakłażana na zimę? Przygotuj wszystkie produkty. Wszystko dokładnie umyj i osusz. Owoce powinny być mocne, Dojrzałe, bez wad.
Krok 2:
Odetnij ogony umytych bakłażanów i pokrój je w plastry o grubości 1 cm lub większej.
Krok 3:
Przenieś pokrojone bakłażany do głębokiej miski i posyp solą. Podczas gotowania innych warzyw bakłażany uwolnią gorycz.
Krok 4:
Obierz umytą marchewkę. Paprykę i cebulę obrać i grubo posiekać.
Krok 5:
Podziel czosnek na ząbki i obierz. Pokrój umyte pomidory i usuń łodygi.
Krok 6:
Obierz cukinię, usuń nasiona i pokrój na kawałki.
Krok 7:
Cukinia, marchewka i cebula przechodzą przez tarkę.
Krok 8:
Opłucz bakłażany wodą, wyciśnij trochę i przepuść przez maszynę do mięsa. Wyślij również pieprz do maszynki do mięsa.
Krok 9:
Pomidory przewiń przez maszynę do mięsa. Możesz najpierw usunąć z nich skórę. Weź duży rondel, włóż do niego wszystkie warzywa, umieść na kuchence, zagotuj i gotuj na małym ogniu do pożądanej konsystencji. Mój kawior gotował się przez około 2 godziny. Warzywa były świeże i dawały dużo płynu.
Krok 10:
Przełóż ząbki czosnku przez wyciskarkę do czosnku.
Krok 11:
15 minut przed gotowaniem włóż czosnek do kawioru, wymieszaj i kontynuuj gotowanie kawioru.
Krok 12:
Umieść gorący kawior w wysterylizowanych słoikach, Zamknij gorącymi, przegotowanymi pokrywkami.
Krok 13:
Jeśli przechowujesz kawior w piwnicy, możesz po prostu owinąć słoiki ciepłym kocem i pozostawić do ostygnięcia. Jeśli przechowujesz w domu, powinieneś wysterylizować. W dużym rondlu połóż matę na dnie, umieść tam słoiki z kawiorem, zalej gorącą wodą, zagotuj i gotuj przez 20 minut. Następnie wyjmij, zawiń w koc i pozostaw do ostygnięcia.
Krok 14:
A to, co nie trafiło do słoików, można zjeść od razu! Smacznego!
wielu latem robi puste miejsca na zimę.
oferuję kompromis dla miłośników cukinii i miłośników bakłażana. Kawior jest lekko ostry i nieco delikatny, ponieważ obecna jest cukinia. Nadaje się do kanapek i przekąsek oraz jako składnik złożonego przystawki.
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
jak usunąć gorycz z bakłażana? Pokrój bakłażana na talerze, kółka lub kostki, sól, odstaw na około 10 minut, aż sok zacznie płynąć. Spuść powstały płyn, opłucz bakłażany i zacznij gotować.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g