zapiekanka z makaronem z mlekiem i jajkiem

bardzo proste! Super szybko! Niesamowicie pyszne! Zapiekanka z makaronem z mlekiem i jajkiem to danie, które z pewnością pokocha cała rodzina! Szczególnie ta zapiekanka jest uwielbiana przez małe dzieci. Chrupiąca, złocista Skórka z bułki tartej i sera wygląda bardzo apetycznie!
stefaniaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 4 g
tłuszcze 24 % 4 g
węglowodany 53 % 9 g
84 kcal
IG: 10 / 80 / 10

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h

przede wszystkim musisz przygotować makaron do zapiekanki. Aby to zrobić, wlej wodę do średniej wielkości rondla, dodaj sól do smaku i umieść na kuchence. Na średnim ogniu zagotuj wodę w rondlu. Następnie wlej makaron i gotuj do połowy ugotowanego. Czas gotowania zależy od odmiany i wielkości makaronu i jest wskazany na opakowaniu. Następnie spuść wodę i ostudź makaron.

włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza. Powinien być dobrze rozgrzany.

twardy ser i mozzarellę zmielić na tarce. Złożyć oba rodzaje sera do miski i wymieszać.

jajka kurze ubić ręczną trzepaczką lub mikserem. Następnie wlej mleko do mieszanki jajecznej i ponownie dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Dodaj sól i czarny pieprz do swoich upodobań. W razie potrzeby możesz dodać trochę więcej jajek. W takim przypadku zapiekanka okaże się bardziej soczysta, ale bez chrupiącej skórki na powierzchni.

po całkowitym ostygnięciu makaronu Dodaj do niego mieszankę twardego sera i mozzarelli i dobrze wymieszaj produkty. Pozostaw trochę sera na ostatnią posypkę. Bardzo ważne jest, aby makaron nie był gorący. W przeciwnym razie ser bardzo szybko się stopi i zbierze grudkę.

przygotuj naczynie do pieczenia. Powinien być głęboki i mieć odpowiedni rozmiar. Dno i boki pojemnika dobrze posmaruj masłem.

Przenieś ugotowany makaron wraz z serem do naczynia żaroodpornego i rozprowadź równomiernie na pojemniku.

polej makaron mieszanką jajeczno-mleczną.

posyp makaron bułką tartą na wierzchu.

włóż formę do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut, aby uformować apetyczną złotą skórkę na wierzchu.

posyp gotową zapiekankę z makaronem, mlekiem i jajkami pozostałym serem i natychmiast podawaj.

nawiasem mówiąc, jeśli makaron został z wieczornej kolacji, to takie proste i szybkie danie można przygotować na śniadanie.

smacznego i dobrego nastroju!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / C - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal / 100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal / 100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal / 100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal / 100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal / 100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal / 100g

Podobne przepisy