skład / składniki
metoda gotowania
przede wszystkim musisz przygotować makaron do zapiekanki. Aby to zrobić, wlej wodę do średniej wielkości rondla, dodaj sól do smaku i umieść na kuchence. Na średnim ogniu zagotuj wodę w rondlu. Następnie wlej makaron i gotuj do połowy ugotowanego. Czas gotowania zależy od odmiany i wielkości makaronu i jest wskazany na opakowaniu. Następnie spuść wodę i ostudź makaron.
włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza. Powinien być dobrze rozgrzany.
twardy ser i mozzarellę zmielić na tarce. Złożyć oba rodzaje sera do miski i wymieszać.
jajka kurze ubić ręczną trzepaczką lub mikserem. Następnie wlej mleko do mieszanki jajecznej i ponownie dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Dodaj sól i czarny pieprz do swoich upodobań. W razie potrzeby możesz dodać trochę więcej jajek. W takim przypadku zapiekanka okaże się bardziej soczysta, ale bez chrupiącej skórki na powierzchni.
po całkowitym ostygnięciu makaronu Dodaj do niego mieszankę twardego sera i mozzarelli i dobrze wymieszaj produkty. Pozostaw trochę sera na ostatnią posypkę. Bardzo ważne jest, aby makaron nie był gorący. W przeciwnym razie ser bardzo szybko się stopi i zbierze grudkę.
przygotuj naczynie do pieczenia. Powinien być głęboki i mieć odpowiedni rozmiar. Dno i boki pojemnika dobrze posmaruj masłem.
Przenieś ugotowany makaron wraz z serem do naczynia żaroodpornego i rozprowadź równomiernie na pojemniku.
polej makaron mieszanką jajeczno-mleczną.
posyp makaron bułką tartą na wierzchu.
włóż formę do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut, aby uformować apetyczną złotą skórkę na wierzchu.
posyp gotową zapiekankę z makaronem, mlekiem i jajkami pozostałym serem i natychmiast podawaj.
nawiasem mówiąc, jeśli makaron został z wieczornej kolacji, to takie proste i szybkie danie można przygotować na śniadanie.
smacznego i dobrego nastroju!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342 kcal/100g
- Makaron z mąki 1 klasy - 333 kcal/100g
- Makaron z mąki w / C - 338 kcal/100g
- Makaron gotowany - 135 kcal/100g
- Makaron - 338 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal / 100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal / 100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal / 100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal / 100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal / 100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal / 100g