Zupa grzybowa z mrożonych pieczarek

pyszne, z prostych produktów, dla całej rodziny! Zupa grzybowa z mrożonych pieczarek gotowana jest z dodatkiem topionego sera. Ser nadaje zupie delikatny kremowy smak i piękny kremowy kolor. Jest to bardzo wygodne, że grzyby są mrożone — spędzisz mniej czasu na przygotowaniu.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 4 g
tłuszcze 27 % 3 g
węglowodany 36 % 4 g
51 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak ugotować zupę grzybową z mrożonych pieczarek? Przygotuj składniki. Rosół nadaje się do kurczaka lub warzyw. Jeśli nie, użyj wody. Grzyby nie mogą być wcześniej rozmrażane, stopią się podczas smażenia. Weź ser wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczu mlecznego. Smak zupy będzie również zależał od jej smaku. A jeśli używasz sera z różnymi dodatkami, możesz jeszcze bardziej wzmocnić smak.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w średnią kostkę. Wyczyść cebulę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni włóż ziemniaki, całą cebulę i liść laurowy. Wlać bulion z kurczaka lub warzyw (lub wodę).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Postaw garnek na ogniu i zagotuj wodę. Gotuj warzywa na średnim ogniu przez około 15 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W tym samym czasie, co gotowanie ziemniaków na patelni, rozgrzej olej roślinny. Włóż do niego mrożone grzyby. Smaż je na średnim ogniu na złoty kolor. Najpierw grzyby wydzielają dużo płynu, który następnie wyparuje. W razie potrzeby posyp grzyby posiekanym koperkiem. Sól, pieprz i wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmij ugotowaną cebulę i wyrzuć. Dodaj topiony ser do garnka. Mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Użyłam sera z pieczarkami, aby wzmocnić grzybowy smak zupy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż smażone grzyby z ziołami do zupy, wymieszaj. Gotuj zupę jeszcze przez 1 minutę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie zdejmij zupę z ognia, przykryj garnek pokrywką i pozostaw na około 10 minut. Następnie podawaj. Smacznego!

bardzo ważne jest, aby pamiętać, że mrożonych grzybów nie można używać po upływie terminu ważności podanego na opakowaniu, mimo że leżą w zamrażarce.
i nie można ich ponownie zamrozić po zamrożeniu.
wybierając mrożone grzyby w sklepie, musisz uważnie przyjrzeć się nie tylko trwałości, ale także sprawdzić samą paczkę. Jeśli jest to cała warstwa lodu, zostały rozmrożone, a następnie ponownie zamrożone i okazało się, że jest to kawałek lodu. Nie musisz brać takich grzybów — istnieje prawdopodobieństwo zatrucia.
W odpowiedniej paczce grzyby poruszają się po niej swobodnie, są kryształki śniegu, ale nie ma ich zbyt wiele. Okruchy lodu nie powinny przekraczać masy grzybów.

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser "megle" - 590   kcal/100g
  • Ser"Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser "shavru" (Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser"Wiola" - 307   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g

Podobne przepisy