ucho z głowy karpia

bogata, pyszna i pożywna zupa rybna! Kiedy po ugotowaniu potrawy z karpia pozostaje Głowa, można ją wykorzystać do przygotowania zupy rybnej. Oprócz tego możesz dodać płetwy i ogon. Bulion jest dość bogaty i aromatyczny.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 2 g
tłuszcze 14 % 1 g
węglowodany 57 % 4 g
26 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak ugotować ucho karpia? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Wskazane jest kupowanie żywych lub schłodzonych ryb, ponieważ trudno jest ocenić świeżość i jakość mrożonych ryb. Tołpyga powinna mieć przezroczyste oczy i neutralny zapach. Oprócz głowy możesz użyć ogona i płetw. Weź jaja kurze do woli-ktoś lubi z nimi zupy rybne, ktoś nie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Usuń skrzela i dokładnie umyj głowę karpia. Jeśli na rybie pozostanie dużo krwi, źle wpłynie to na przejrzystość bulionu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę, dobrze umyj i pokrój w poprzek wokół szyi. Więc cebula lepiej da sok bulionowi i pozostanie nienaruszona. Aby ugotować zupę, weź patelnię o pojemności około 3 litrów. Połóż tam rybę, cebulę i zalej wodą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na średnim ogniu zagotuj, pamiętając o usunięciu piany. Dodaj sól, ziarna pieprzu i liście laurowe. Gotuj przez 20 minut pod przykryciem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj jajka mydłem i ugotuj je na stromo. Aby to zrobić, zalej je zimną wodą i gotuj przez 18 minut po ugotowaniu na średnim ogniu. Aby dobrze wyczyścić ugotowane jajka, zalej je zimną wodą. Całkowicie ostudzić.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz ziemniaki, marchew i czosnek i spłucz.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój ziemniaki na średnie podłużne kawałki, marchewki-trochę mniejsze. Pokrój czosnek na plasterki w poprzek goździka. Warzywa nie powinny być zbyt małe, aby się nie gotowały.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pod koniec gotowania wyjmij cebulę i wyrzuć. Wyjmij również głowę z bulionu i ostudź. Aby ucho było bardziej przezroczyste, przecedź bulion przez kilka warstw gazy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmij głowę ryby z bulionu i posortuj, oddzielając mięso od kości.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Włóż bulion do ognia, dodaj pokrojone warzywa.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj mięso do garnka. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie, około 20 minut. Spróbuj ucha. W razie potrzeby dodaj sól i przyprawy.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Usuń wiotkie liście i twarde łodygi z zieleni, spłucz i osusz. Posiekaj warzywa nożem. Wlać gotowe ucho do talerzy, doprawić ziołami i jajkiem (do smaku). Podawaj do stołu.

Ilość wody podaną w przepisie można zmniejszyć lub zwiększyć według własnego uznania, w zależności od tego, czy chcesz uzyskać gęstszą, czy cieńszą zupę.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Tołpyga - 86   kcal/100g

Podobne przepisy