tatarskie tortille z ziemniakami Kystybyy

Prosta Narodowa obfita przekąska ziemniaczana w tortilli! Przaśna tortilla nadziewana puree ziemniaczanym doskonale uzupełni główne menu składające się z gorącej zupy, nadaje się również na śniadanie ze słodką herbatą lub przekąskę między głównymi posiłkami.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 5 g
tłuszcze 15 % 6 g
węglowodany 73 % 29 g
184 kcal
IG: 34 / 0 / 66

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Zacznijmy od ugotowania ziemniaków na puree. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Wkładamy do emaliowanej patelni, napełniamy wodą,podpalamy. Dodaj szczyptę soli i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotowość ziemniaków sprawdzamy widelcem lub nożem. Gdy ziemniaki zaczną się kruszyć, wyłącz ogień. Odcedź wodę, zagniataj ziemniaki w puree, wlej mleko i dodaj kawałek masła. Mieszać. Nadzienie ziemniaczane dla kystyboy jest gotowe. To danie można przygotować, gdy pozostały tłuczone ziemniaki z obiadu lub kolacji, ale tłuczone ziemniaki nie powinny być mdłe i szare.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas gdy tłuczone ziemniaki stygną (ale do czasu ugotowania tłuczone ziemniaki powinny być ciepłe, ale nie gorące), zróbmy ciasto na tortille. Przesiej mąkę pszenną do głębokiej miski. Mąkę należy przesiać, aby nasycić produkt tlenem i usunąć obce zanieczyszczenia z mąki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej ciepłe mleko do miski z mąką oraz stopione i schłodzone masło do temperatury pokojowej, wbij jajko kurze. Dodaj sól, cukier i sodę gaszoną octem stołowym.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj składniki, aby masa zaczęła gromadzić się w jednej bryle. Zagniatamy ciasto rękami, powinno być miękkie i elastyczne w konsystencji.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj miskę ciasta serwetką i pozostaw ciasto na" odpoczynek " na pół godziny w temperaturze pokojowej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przejdź do robienia tortilli. Ciasto dzielimy na kawałki wielkości mandarynki. Rozwałkuj każdy kawałek w ciasto o średnicy około 15 centymetrów. Ale musisz wziąć pod uwagę rozmiar patelni, na której będą smażone ciasta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Tortille smażyć na suchej patelni z grubym dnem. Smażyć ciasta przez 3-4 minuty na średnim ogniu z każdej strony.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Usuń ciastka z patelni, natychmiast posmaruj każdy z nich roztopionym masłem i wypełnij nadzieniem ziemniaczanym, zginaj na dwie części, ale nie mocuj mocno krawędzi. Podajemy szybkie do stołu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy