skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować zupę z fasoli w puszkach i kurczaka? Przygotuj wszystko zgodnie z listą. Możesz wziąć kurczaka w całości lub użyć jego poszczególnych części. Bogaty i bogaty bulion uzyskuje się z zestawu do zupy. Spal kurczaka, aby pozbyć się resztek piór i dobrze umyj.
Krok 2:
Napełnij mięso zimną wodą i wyślij do pieca. Na dużym ogniu zagotuj, a następnie usuń powstałą białą pianę. Zmniejsz płomień i gotuj kurczaka pod zamkniętą pokrywką do miękkości (zajmie to od 30 do 45 minut).
Krok 3:
A w tym czasie przygotuj resztę. Obierz cebulę, marchewkę, czosnek i ziemniaki. Opłucz warzywa w czystej wodzie.
Krok 4:
Pokrój ziemniaki w małe kostki lub cienkie kostki.
Krok 5:
Drobno posiekaj cebulę i zetrzyj marchewkę na tarce z dużymi zębami.
Krok 6:
Na patelni rozgrzej rafinowany olej roślinny. Podsmaż cebulę i marchewkę, aż uzyskasz złoty odcień. Wyślij koncentrat pomidorowy do smażenia.
Krok 7:
Wszystko dobrze wymieszaj, dodaj czosnek przepuszczony przez prasę i przytrzymaj na kuchence przez kilka sekund. Następnie wyłącz ogień pod patelnią. Zamiast koncentratu pomidorowego możesz użyć keczupu lub pomidorów we własnym soku.
Krok 8:
Gdy kurczak się ugotuje, wyjmij go z bulionu. Wyślij ziemniaki do garnka. Gotuj na małym ogniu przez około 15 minut (aż ziemniaki będą miękkie).
Krok 9:
Fasolę w puszkach wrzuć do durszlaka i spłucz pod bieżącą zimną wodą. Wyślij pieczeń i fasolę do bulionu. Sól do smaku. Pozostaw zupę na wolnym ogniu przez około pięć minut.
Krok 10:
Oddziel lekko schłodzone mięso z kurczaka od kości. Zrób kawałki mniej więcej tego samego rozmiaru.
Krok 11:
Wyślij kurczaka do zupy, a po dwóch do trzech minutach dodaj drobno posiekane warzywa. Pietruszka, koperek lub zielona młoda cebula dobrze uzupełnią zupę. Zdejmij patelnię z ognia i pozostaw zupę na chwilę.
Krok 12:
Podawaj, aż ostygnie! Zaoferuj każdemu na talerzu zmielony ziele angielskie lub czarny pieprz.
z podanej liczby produktów dostałem zupę o średniej gęstości.
smacznego!
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Fasola - 328 kcal/100g
- Biała fasola - 352 kcal/100g
- Fasola ognista czerwona - 23 kcal/100g
- Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g