Zupa z fasoli i kurczaka w puszkach

apetyczny, pyszny, sycący i łatwy do przygotowania! Zupa z fasoli w puszkach na bulionie z kurczaka jest lekka, a jednocześnie bardzo satysfakcjonująca. Jasny, rozgrzewający, spodoba się każdemu bez wyjątku! A przygotowanie jest proste i szybkie.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 4 g
tłuszcze 14 % 2 g
węglowodany 57 % 8 g
73 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować zupę z fasoli w puszkach i kurczaka? Przygotuj wszystko zgodnie z listą. Możesz wziąć kurczaka w całości lub użyć jego poszczególnych części. Bogaty i bogaty bulion uzyskuje się z zestawu do zupy. Spal kurczaka, aby pozbyć się resztek piór i dobrze umyj.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Napełnij mięso zimną wodą i wyślij do pieca. Na dużym ogniu zagotuj, a następnie usuń powstałą białą pianę. Zmniejsz płomień i gotuj kurczaka pod zamkniętą pokrywką do miękkości (zajmie to od 30 do 45 minut).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    A w tym czasie przygotuj resztę. Obierz cebulę, marchewkę, czosnek i ziemniaki. Opłucz warzywa w czystej wodzie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój ziemniaki w małe kostki lub cienkie kostki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Drobno posiekaj cebulę i zetrzyj marchewkę na tarce z dużymi zębami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni rozgrzej rafinowany olej roślinny. Podsmaż cebulę i marchewkę, aż uzyskasz złoty odcień. Wyślij koncentrat pomidorowy do smażenia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wszystko dobrze wymieszaj, dodaj czosnek przepuszczony przez prasę i przytrzymaj na kuchence przez kilka sekund. Następnie wyłącz ogień pod patelnią. Zamiast koncentratu pomidorowego możesz użyć keczupu lub pomidorów we własnym soku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy kurczak się ugotuje, wyjmij go z bulionu. Wyślij ziemniaki do garnka. Gotuj na małym ogniu przez około 15 minut (aż ziemniaki będą miękkie).

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Fasolę w puszkach wrzuć do durszlaka i spłucz pod bieżącą zimną wodą. Wyślij pieczeń i fasolę do bulionu. Sól do smaku. Pozostaw zupę na wolnym ogniu przez około pięć minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Oddziel lekko schłodzone mięso z kurczaka od kości. Zrób kawałki mniej więcej tego samego rozmiaru.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyślij kurczaka do zupy, a po dwóch do trzech minutach dodaj drobno posiekane warzywa. Pietruszka, koperek lub zielona młoda cebula dobrze uzupełnią zupę. Zdejmij patelnię z ognia i pozostaw zupę na chwilę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podawaj, aż ostygnie! Zaoferuj każdemu na talerzu zmielony ziele angielskie lub czarny pieprz.

z podanej liczby produktów dostałem zupę o średniej gęstości. 

smacznego!

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Fasola - 328   kcal/100g
  • Biała fasola - 352   kcal/100g
  • Fasola ognista czerwona - 23   kcal/100g
  • Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy