Zupa serowa z krewetkami

Piękny, apetyczny, lekki, pyszny! Zupa serowa z krewetkami to wyrafinowana wersja ulubionej przez wszystkich zupy z topionego sera. Ze względu na smażenie marchewki uzyskuje się bardzo wesoły żółty kolor, a krewetki dodają smaku pikantności.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 10 g
tłuszcze 39 % 12 g
węglowodany 29 % 9 g
140 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować zupę serową z krewetkami? Przygotuj jedzenie. Krewetki wstępnie rozmrozić i obrać, jeśli są w skorupce. Odłóż kilka krewetek z kucykami (bez głowy) do dekoracji. Weź ser dobrej jakości, bez substytutów tłuszczu mlecznego, pyszny. Lepiej, jeśli jest bez dodatków, kremowy. Umyj i obierz warzywa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój ziemniaki na małe kawałki. Zetrzyj marchewki na grubej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Napełnij ziemniaki wodą i podpal.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni rozpuść masło. Weź naturalny olej, bez dodatków roślinnych.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Smaż krewetki na dużym ogniu na złoty kolor przez kilka minut, nie więcej — po długiej obróbce cieplnej owoce morza stają się twarde. Przenieś krewetki na talerz.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść marchewki na tej samej patelni i gotuj na wolnym ogniu, mieszając, przez 2-3 minuty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przenieś marchewki do ziemniaków. Gotuj warzywa, aż ziemniaki będą ugotowane, około 15 minut — po naciśnięciu łyżką łatwo pękną.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj ser śmietankowy do zupy, mieszaj, aż całkowicie się rozpuści.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Do zupy dodaj smażone krewetki, czosnek przepuszczony przez prasę, mieszankę papryki. Wymieszać. W razie potrzeby dodaj sól.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zdejmij patelnię z ognia i pozostaw pod przykryciem na około 10 minut. Następnie podawaj. Smacznego!

od dawna chciałem ugotować coś podobnego-uwielbiam zupy rybne i owoce morza bardziej niż wszyscy inni. Lepiej jest wziąć ser bez dodatków-czysto kremowy. I pamiętaj, aby posmakować przed soleniem na końcu-może nie potrzebujesz więcej soli.

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60% - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser "megle" - 590   kcal/100g
  • Ser"Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser "Wiola" - 307   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy