skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować zupę serową z krewetkami? Przygotuj jedzenie. Krewetki wstępnie rozmrozić i obrać, jeśli są w skorupce. Odłóż kilka krewetek z kucykami (bez głowy) do dekoracji. Weź ser dobrej jakości, bez substytutów tłuszczu mlecznego, pyszny. Lepiej, jeśli jest bez dodatków, kremowy. Umyj i obierz warzywa.
Krok 2:
Pokrój ziemniaki na małe kawałki. Zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Krok 3:
Napełnij ziemniaki wodą i podpal.
Krok 4:
Na patelni rozpuść masło. Weź naturalny olej, bez dodatków roślinnych.
Krok 5:
Smaż krewetki na dużym ogniu na złoty kolor przez kilka minut, nie więcej — po długiej obróbce cieplnej owoce morza stają się twarde. Przenieś krewetki na talerz.
Krok 6:
Umieść marchewki na tej samej patelni i gotuj na wolnym ogniu, mieszając, przez 2-3 minuty.
Krok 7:
Przenieś marchewki do ziemniaków. Gotuj warzywa, aż ziemniaki będą ugotowane, około 15 minut — po naciśnięciu łyżką łatwo pękną.
Krok 8:
Dodaj ser śmietankowy do zupy, mieszaj, aż całkowicie się rozpuści.
Krok 9:
Do zupy dodaj smażone krewetki, czosnek przepuszczony przez prasę, mieszankę papryki. Wymieszać. W razie potrzeby dodaj sól.
Krok 10:
Zdejmij patelnię z ognia i pozostaw pod przykryciem na około 10 minut. Następnie podawaj. Smacznego!
od dawna chciałem ugotować coś podobnego-uwielbiam zupy rybne i owoce morza bardziej niż wszyscy inni. Lepiej jest wziąć ser bez dodatków-czysto kremowy. I pamiętaj, aby posmakować przed soleniem na końcu-może nie potrzebujesz więcej soli.
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 60% - 354 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294 kcal/100g
- Ser "megle" - 590 kcal/100g
- Ser"Tatar" - 348 kcal/100g
- Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173 kcal/100g
- Ser "Wiola" - 307 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g