skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Masło do ciasta kruchego jest wstępnie przechowywane w zamrażarce przez 15-20 minut. Schłodzone masło wcieramy na grubej tarce i mieszamy z przesianą mąką w okruchy, wszystko dobrze mielimy rękami. Możesz po prostu posiekać masło nożem, ale wolę je zetrzeć.
Krok 2:
Wlej zimną wodę i 9% ocet do osobnej miski, dodaj sól i ubij jajko, ubij wszystko widelcem lub trzepaczką, aż będzie gładkie. Zamiast zwykłego octu stołowego można użyć octu jabłkowego lub świeżo wyciśniętego soku z cytryny.
Krok 3:
W masie olejowo-mącznej wykonujemy lejek i wlewamy do niego płynną mieszaninę.
Krok 4:
Zaczynamy wyrabiać ciasto łyżką, a gdy masa zgęstnieje i zbierze się w bryłę, przenosimy ją na stół. Zagniatamy ciasto, zbieramy je w kulkę, owijamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Możesz dłużej, na przykład o 1 godzinę - ciasto kruche tylko na tym skorzysta.
Krok 5:
Gdy ciasto odpoczywa, przygotowujemy nadzienie. Jajko gotujemy na twardo przez 10 minut, chłodzimy w zimnej wodzie, myjemy i kroimy w kostkę. Umyj zieloną cebulę i posiekaj. Obierz cebulę i drobno posiekaj. Odmierz odpowiednią ilość kukurydzy do małej miski.
Krok 6:
Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż cebulę, aż będzie przezroczysta przez 2 minuty na średnim ogniu podczas mieszania.
Krok 7:
Włóż surowe mięso mielone na patelnię z cebulą, dodaj sól i przyprawy, smaż wszystko razem mieszając przez 3-4 minuty. W tym momencie spróbuj mięsa mielonego.
Krok 8:
Przenieś gotowe mięso mielone do miski, poczekaj, aż ostygnie i wymieszaj z pozostałymi składnikami nadzienia: kukurydzą, zieloną cebulą i jajkami.
Krok 9:
Rozwałkuj ciasto na warstwę o dowolnym kształcie o grubości 3-4 mm, mąka nie będzie potrzebna do odkurzania. Wytnij koła o średnicy 11-12 cm, użyłem pierścienia sałatkowego o odpowiednim rozmiarze. Usuwamy nadmiar ciasta, ponownie zwijamy i wycinamy z niego koła. Mam 15 kółek.
Krok 10:
Rozłóż łyżkę nadzienia po jednej stronie koła.
Krok 11:
Zamknij drugą krawędź i ściśnij, tworząc placek podobny do dużego pieroga. Krawędzie mijamy widelcem dla lepszego utrwalenia i wzoru.
Krok 12:
Rozłóż półfabrykaty na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wyślij wszystko do zamrażarki na 10 minut. W tym czasie robimy resztę ciast.
Krok 13:
Po wyznaczonym czasie wyjmujemy blachę do pieczenia z lodówki, smarujemy placki ubitym jajkiem.
Krok 14:
Wysyłamy ciasta do piekarnika na 15-20 minut w temperaturze 180 stopni do rumianego koloru, a następną partię wkładamy do zamrażarki. Kiedy te placki zostaną upieczone, upiecz resztę.
ja i moja rodzina smakowaliśmy empanadas z przekąskami, ponieważ wszyscy uwielbiamy ciasta kruche i nadzienie mięsne z przyprawami i różnymi dodatkami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Kukurydza cukrowa w puszkach - 79 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Oregano suche - 306 kcal/100g
- Kurczak mielony - 143 kcal/100g