placki empanadas

placki z ciasta kruchego z oryginalnym nadzieniem. Te paszteciki są bardzo popularne w Hiszpanii i Ameryce Łacińskiej. Przygotowywane są z ciasta kruchego z różnymi nadzieniami: mięsem, serem, owocami morza, marmoladą, twarogiem itp. oraz w różnych interpretacjach: z jajkiem, ziołami, kukurydzą, oliwkami itp.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 8 g
tłuszcze 34 % 15 g
węglowodany 48 % 21 g
251 kcal
IG: 10 / 5 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Masło do ciasta kruchego jest wstępnie przechowywane w zamrażarce przez 15-20 minut. Schłodzone masło wcieramy na grubej tarce i mieszamy z przesianą mąką w okruchy, wszystko dobrze mielimy rękami. Możesz po prostu posiekać masło nożem, ale wolę je zetrzeć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej zimną wodę i 9% ocet do osobnej miski, dodaj sól i ubij jajko, ubij wszystko widelcem lub trzepaczką, aż będzie gładkie. Zamiast zwykłego octu stołowego można użyć octu jabłkowego lub świeżo wyciśniętego soku z cytryny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W masie olejowo-mącznej wykonujemy lejek i wlewamy do niego płynną mieszaninę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zaczynamy wyrabiać ciasto łyżką, a gdy masa zgęstnieje i zbierze się w bryłę, przenosimy ją na stół. Zagniatamy ciasto, zbieramy je w kulkę, owijamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Możesz dłużej, na przykład o 1 godzinę - ciasto kruche tylko na tym skorzysta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy ciasto odpoczywa, przygotowujemy nadzienie. Jajko gotujemy na twardo przez 10 minut, chłodzimy w zimnej wodzie, myjemy i kroimy w kostkę. Umyj zieloną cebulę i posiekaj. Obierz cebulę i drobno posiekaj. Odmierz odpowiednią ilość kukurydzy do małej miski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż cebulę, aż będzie przezroczysta przez 2 minuty na średnim ogniu podczas mieszania.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż surowe mięso mielone na patelnię z cebulą, dodaj sól i przyprawy, smaż wszystko razem mieszając przez 3-4 minuty. W tym momencie spróbuj mięsa mielonego.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przenieś gotowe mięso mielone do miski, poczekaj, aż ostygnie i wymieszaj z pozostałymi składnikami nadzienia: kukurydzą, zieloną cebulą i jajkami.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozwałkuj ciasto na warstwę o dowolnym kształcie o grubości 3-4 mm, mąka nie będzie potrzebna do odkurzania. Wytnij koła o średnicy 11-12 cm, użyłem pierścienia sałatkowego o odpowiednim rozmiarze. Usuwamy nadmiar ciasta, ponownie zwijamy i wycinamy z niego koła. Mam 15 kółek.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż łyżkę nadzienia po jednej stronie koła.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zamknij drugą krawędź i ściśnij, tworząc placek podobny do dużego pieroga. Krawędzie mijamy widelcem dla lepszego utrwalenia i wzoru.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozłóż półfabrykaty na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wyślij wszystko do zamrażarki na 10 minut. W tym czasie robimy resztę ciast.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Po wyznaczonym czasie wyjmujemy blachę do pieczenia z lodówki, smarujemy placki ubitym jajkiem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wysyłamy ciasta do piekarnika na 15-20 minut w temperaturze 180 stopni do rumianego koloru, a następną partię wkładamy do zamrażarki. Kiedy te placki zostaną upieczone, upiecz resztę.

ja i moja rodzina smakowaliśmy empanadas z przekąskami, ponieważ wszyscy uwielbiamy ciasta kruche i nadzienie mięsne z przyprawami i różnymi dodatkami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Oregano suche - 306   kcal/100g
  • Kurczak mielony - 143   kcal/100g

Podobne przepisy