skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne produkty do przygotowania marynaty. Podstawą tej zupy są pikle. Lepiej jest wziąć je bardziej kwaśne i solone, aby smak zupy był bogatszy. I nie spiesz się, aby wylać solankę, będziesz jej potrzebować później. Gulasz nadaje się do każdego rodzaju mięsa. Najważniejsze - w składzie gulaszu nie powinno być nic oprócz mięsa, soli i przypraw, układanie mięsa powinno wynosić co najmniej 80%. Przyprawy-Dowolna mieszanka do mięsa. Jęczmień perłowy należy najpierw namoczyć.
Krok 2:
Aby ziarna jęczmienia jęczmiennego gotowały się szybciej i stały się bardziej przydatne, namocz jęczmień perłowy. Aby to zrobić, opłucz go w kilku wodach, napełnij ciepłą wodą w stosunku 1: 3 i pozostaw na 1,5-2 godziny. Po upływie czasu spuść wodę przez sito, aby umyć skrobię, aby zmniejszyć śluz i zmętnienie charakterystyczne dla jęczmienia jęczmiennego. Pozostaw ziarna do spuszczenia podczas przygotowywania pozostałych składników.
Krok 3:
Obierz cebulę i marchewkę. Drobno posiekaj cebulę, aby lepiej się ugotowała. Pokrój ziemniaki na średnie kawałki, aby nie rozpuściły się w bulionie.
Krok 4:
Jeśli bierzesz ogórki o grubej skórce i dużych nasionach, należy je obrać i usunąć nasiona. Pamiętaj, że w tym samym czasie waga ogórków zmniejszy się i początkowo weź więcej. Obierz i umyj średnie marchewki. Zetrzyj ogórki i marchewki na grubej tarce. Dzięki temu warzywa lepiej wydzielają soki.
Krok 5:
Weź pięciolitrową patelnię lub więcej. Wygodniej będzie mieszać zupę w większym rondlu i nie zagotuje się. Aby przyspieszyć proces, na dużym ogniu i pod przykryciem zagotuj wymaganą ilość wody w rondlu. Zanurz spuszczony jęczmień w wodzie,zagotuj i zmniejsz ogień do średniego. Gotuj przez 10 minut.
Krok 6:
Dodaj pokrojone ziemniaki do garnka i gotuj przez 15 minut na średnim ogniu.
Krok 7:
Zrób smażenie lub smażenie. Wlej olej roślinny na rozgrzaną patelnię na średnim ogniu. Aby uzyskać złoty odcień, najpierw podsmaż cebulę. Po 5 minutach dodaj marchewki, wymieszaj i pozostaw na kolejne 5 minut. Podczas smażenia cebula i marchewka lepiej oddają swój smak.
Krok 8:
Dodaj do warzyw koncentrat pomidorowy i starte ogórki. Mieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut. Następnie ogórki rozjaśnią smak marynaty.
Krok 9:
Następnie wyślij smażenie na patelnię.
Krok 10:
Po warzywach dodaj gulasz. Dodaj przyprawy i zagotuj. Po 10 minutach spróbuj. Jeśli brakuje soli i kwasu, dodaj solankę. Dodaj małe porcje i posmakuj. Przesadzenie z solanką może łatwo zepsuć smak zupy. Jeśli to wystarczy, zdejmij z ognia i pozostaw na 10 minut pod pokrywką.
dopraw gotową marynatę kwaśną śmietaną, posyp ziołami według własnych upodobań.
miłośnicy marynaty docenią ten przepis, ponieważ bardzo szybko go ugotują. W końcu nie poświęcisz czasu na przygotowanie bulionu.
dzieci bardzo lubiły marynatę.
w trakcie gotowania zrobiłam sobie 2 notatki do przepisu:
1. Lepiej jest wziąć wodę gdzieś o 0,5 litra więcej, ponieważ przy tak wielu składnikach marynata okazała się zbyt gęsta. Ale kto lubi gęste zupy-w sam raz.
2. Gulasz należy najpierw podzielić na małe kawałki. Wzięłam wołowinę. Mięso było w nim ogromne kawałki i musiałem je wyjąć z zupy i posiekać.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Kasza perłowa - 340 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 11 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Solanka - 1 kcal/100g
- Gulasz wieprzowy - 349 kcal/100g