marynata z gulaszem i jęczmieniem perłowym

Prawdziwa marynata jest gruba i bogata. Zgodnie z tym przepisem marynata gotuje się szybciej, ponieważ namoczony jęczmień i gulasz są używane jako mięso. A także użycie gulaszu upraszcza gotowanie. Oznacza to, że każda młoda gospodyni domowa może przygotować marynatę zgodnie z tym przepisem.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 2 g
tłuszcze 33 % 3 g
węglowodany 44 % 4 g
51 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne produkty do przygotowania marynaty. Podstawą tej zupy są pikle. Lepiej jest wziąć je bardziej kwaśne i solone, aby smak zupy był bogatszy. I nie spiesz się, aby wylać solankę, będziesz jej potrzebować później. Gulasz nadaje się do każdego rodzaju mięsa. Najważniejsze - w składzie gulaszu nie powinno być nic oprócz mięsa, soli i przypraw, układanie mięsa powinno wynosić co najmniej 80%. Przyprawy-Dowolna mieszanka do mięsa. Jęczmień perłowy należy najpierw namoczyć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby ziarna jęczmienia jęczmiennego gotowały się szybciej i stały się bardziej przydatne, namocz jęczmień perłowy. Aby to zrobić, opłucz go w kilku wodach, napełnij ciepłą wodą w stosunku 1: 3 i pozostaw na 1,5-2 godziny. Po upływie czasu spuść wodę przez sito, aby umyć skrobię, aby zmniejszyć śluz i zmętnienie charakterystyczne dla jęczmienia jęczmiennego. Pozostaw ziarna do spuszczenia podczas przygotowywania pozostałych składników.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i marchewkę. Drobno posiekaj cebulę, aby lepiej się ugotowała. Pokrój ziemniaki na średnie kawałki, aby nie rozpuściły się w bulionie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jeśli bierzesz ogórki o grubej skórce i dużych nasionach, należy je obrać i usunąć nasiona. Pamiętaj, że w tym samym czasie waga ogórków zmniejszy się i początkowo weź więcej. Obierz i umyj średnie marchewki. Zetrzyj ogórki i marchewki na grubej tarce. Dzięki temu warzywa lepiej wydzielają soki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Weź pięciolitrową patelnię lub więcej. Wygodniej będzie mieszać zupę w większym rondlu i nie zagotuje się. Aby przyspieszyć proces, na dużym ogniu i pod przykryciem zagotuj wymaganą ilość wody w rondlu. Zanurz spuszczony jęczmień w wodzie,zagotuj i zmniejsz ogień do średniego. Gotuj przez 10 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj pokrojone ziemniaki do garnka i gotuj przez 15 minut na średnim ogniu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zrób smażenie lub smażenie. Wlej olej roślinny na rozgrzaną patelnię na średnim ogniu. Aby uzyskać złoty odcień, najpierw podsmaż cebulę. Po 5 minutach dodaj marchewki, wymieszaj i pozostaw na kolejne 5 minut. Podczas smażenia cebula i marchewka lepiej oddają swój smak.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj do warzyw koncentrat pomidorowy i starte ogórki. Mieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut. Następnie ogórki rozjaśnią smak marynaty.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie wyślij smażenie na patelnię.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po warzywach dodaj gulasz. Dodaj przyprawy i zagotuj. Po 10 minutach spróbuj. Jeśli brakuje soli i kwasu, dodaj solankę. Dodaj małe porcje i posmakuj. Przesadzenie z solanką może łatwo zepsuć smak zupy. Jeśli to wystarczy, zdejmij z ognia i pozostaw na 10 minut pod pokrywką.

dopraw gotową marynatę kwaśną śmietaną, posyp ziołami według własnych upodobań.
miłośnicy marynaty docenią ten przepis, ponieważ bardzo szybko go ugotują. W końcu nie poświęcisz czasu na przygotowanie bulionu.
dzieci bardzo lubiły marynatę.
w trakcie gotowania zrobiłam sobie 2 notatki do przepisu:
1. Lepiej jest wziąć wodę gdzieś o 0,5 litra więcej, ponieważ przy tak wielu składnikach marynata okazała się zbyt gęsta. Ale kto lubi gęste zupy-w sam raz.
2. Gulasz należy najpierw podzielić na małe kawałki. Wzięłam wołowinę. Mięso było w nim ogromne kawałki i musiałem je wyjąć z zupy i posiekać.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Kasza perłowa - 340   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 11   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Solanka - 1   kcal/100g
  • Gulasz wieprzowy - 349   kcal/100g

Podobne przepisy