kyufta bozbash po azerbejdżańsku zupa z ryżem i mięsem

dodaj kawałek tradycyjnej kuchni Azerbejdżanu do swojego menu domowego. Znanym pierwszym daniem kuchni azerbejdżańskiej jest kyufta bozbash, zupa grochowa z klopsikami.
NamiraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 4 g
tłuszcze 6 % 2 g
węglowodany 82 % 27 g
149 kcal
IG: 70 / 30 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Namocz groszek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rano spłucz groszek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Mięso przepuścić przez M / R

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj ryż, sól, pieprz.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Namocz śliwkę wiśniową.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj solankę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż śliwkę wiśniową.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Uformuj klopsiki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rosół...

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    ... przecedzić.

  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ciecierzyca, cebula i ziemniaki.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dodaj ziemniaki,...

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    ... ciecierzyca, cebula...

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    ... i klopsiki w bulionie.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Zagotuj zupę.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Przyprawy...

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    ... Dodaj do zupy.

  20. Krok 20:

    Krok 20.
  21. Krok 21:

    Krok 21.

moczyć groszek przez noc.

rano opłucz groszek i gotuj do połowy w bulionie mięsnym.

dodaj sól, pieprz, surowy ryż do mielonej jagnięciny.

moczyć suszoną śliwkę wiśniową przez 10 minut.

zrób roztwór z wody i soli.

teraz musisz wziąć mięso mielone rękami zamoczonymi w roztworze, umieścić śliwkę wiśniową na środku, uformować Duże klopsiki.

w bulionie włóż grubo posiekane ziemniaki, całą cebulę, a także tłuszcz z ogona, pokrojony w cienkie plasterki. Dodaj sól do smaku. Połóż klopsiki.

dopraw zupę różnymi przyprawami.

podawaj bozbash kyufta z posiekanymi świeżymi ziołami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Śliwka - 27   kcal/100g
  • Tłuszcz stołowy - 899   kcal/100g
  • Tłuszcz kulinarny - 897   kcal/100g
  • Tłuszcz cukierniczy - 897   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Ciecierzyca - 364   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy