Zupa ziemniaczana z klopsikami

pyszna codzienna zupa z klopsikami mięsnymi. To zwykła lekka zupa. Przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, nawet początkująca gospodyni poradzi sobie z tym przepisem. Dzięki dodatkowi warzyw, domowych klopsików mięsnych taka zupa przynosi korzyści i sytość. Jedna z ulubionych zup dla dzieci.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 6 g
tłuszcze 50 % 14 g
węglowodany 29 % 8 g
182 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj określone składniki. Mięso mielone, mam domowego indyka / wieprzowinę, możesz wziąć dowolny według własnego gustu. W mięsie mielonym Mam już cebulę i czosnek, jeśli użyjesz mięsa mielonego ze sklepu, Dodaj do niego drobno posiekaną cebulę i czosnek. Warzywa średniej wielkości. Będziesz także potrzebował 1,5 - 2 litrów wody lub bulionu (ilość płynu można zwiększyć, jeśli nie lubisz zbyt gęstych zup). Przygotuj garnek do gotowania zupy i patelnię do smażenia warzyw.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Napełnij wybraną patelnię wodą i umieść na dużym ogniu. Umyj i obierz ziemniaki. Pokrój czyste ziemniaki w kostkę. Gdy woda w garnku się zagotuje, dodaj do niej pokrojone ziemniaki. Gotuj ziemniaki, aż woda się zagotuje, nie zmniejszając ciepła. Jeśli pojawi się piana, usuń ją.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz i umyj cebulę i marchewkę. Drobno posiekaj cebulę, zetrzyj marchewki na średniej tarce lub posiekaj. Rozgrzej patelnię z olejem na średnim ogniu i smaż warzywa przez kilka minut. Gdy woda w garnku z ziemniakami się zagotuje, dodaj smażone warzywa do garnka. Zmniejsz ogień do średniego i gotuj zupę po ponownym zagotowaniu pod przykryciem przez 10-15 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Z mięsa mielonego mokrymi rękami zwiń małe klopsiki. Po określonym czasie gotowania zupy dodaj do niej przygotowane klopsiki. Dodaj sól, czarny pieprz do smaku i gotuj zupę, aż klopsiki całkowicie wypłyną na powierzchnię zupy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Opłucz świeże koperek pod bieżącą zimną wodą i wstrząśnij (lub osusz w suszarce ręcznej) z płynu. Drobno posiekaj koperek. Zdejmij gotową zupę z ognia. Dodaj posiekany świeży koperek do gotowej zupy, wymieszaj. Pozostaw zupę na 10-15 minut przed podaniem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podawaj gotową zupę na ciepło lub na ciepło. Na każdym talerzu ułóż klopsiki mięsne, ziemniaki i bulion. W razie potrzeby możesz dodać świeże posiekane warzywa do każdego talerza. Nie zapomnij zaoferować świeżego chleba.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy