skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj określone składniki. Mięso mielone, mam domowego indyka / wieprzowinę, możesz wziąć dowolny według własnego gustu. W mięsie mielonym Mam już cebulę i czosnek, jeśli użyjesz mięsa mielonego ze sklepu, Dodaj do niego drobno posiekaną cebulę i czosnek. Warzywa średniej wielkości. Będziesz także potrzebował 1,5 - 2 litrów wody lub bulionu (ilość płynu można zwiększyć, jeśli nie lubisz zbyt gęstych zup). Przygotuj garnek do gotowania zupy i patelnię do smażenia warzyw.
Krok 2:
Napełnij wybraną patelnię wodą i umieść na dużym ogniu. Umyj i obierz ziemniaki. Pokrój czyste ziemniaki w kostkę. Gdy woda w garnku się zagotuje, dodaj do niej pokrojone ziemniaki. Gotuj ziemniaki, aż woda się zagotuje, nie zmniejszając ciepła. Jeśli pojawi się piana, usuń ją.
Krok 3:
Obierz i umyj cebulę i marchewkę. Drobno posiekaj cebulę, zetrzyj marchewki na średniej tarce lub posiekaj. Rozgrzej patelnię z olejem na średnim ogniu i smaż warzywa przez kilka minut. Gdy woda w garnku z ziemniakami się zagotuje, dodaj smażone warzywa do garnka. Zmniejsz ogień do średniego i gotuj zupę po ponownym zagotowaniu pod przykryciem przez 10-15 minut.
Krok 4:
Z mięsa mielonego mokrymi rękami zwiń małe klopsiki. Po określonym czasie gotowania zupy dodaj do niej przygotowane klopsiki. Dodaj sól, czarny pieprz do smaku i gotuj zupę, aż klopsiki całkowicie wypłyną na powierzchnię zupy.
Krok 5:
Opłucz świeże koperek pod bieżącą zimną wodą i wstrząśnij (lub osusz w suszarce ręcznej) z płynu. Drobno posiekaj koperek. Zdejmij gotową zupę z ognia. Dodaj posiekany świeży koperek do gotowej zupy, wymieszaj. Pozostaw zupę na 10-15 minut przed podaniem.
Krok 6:
Podawaj gotową zupę na ciepło lub na ciepło. Na każdym talerzu ułóż klopsiki mięsne, ziemniaki i bulion. W razie potrzeby możesz dodać świeże posiekane warzywa do każdego talerza. Nie zapomnij zaoferować świeżego chleba.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g