Zupa rybna z keta

pyszna i zdrowa zupa dla całej rodziny. Oczywiście prawdziwe ucho z czerwonej ryby można ugotować tylko na brzegu rzeki, z której złapaliśmy tę rybę. Dlatego w domu gotujemy zupę. Dla niego możesz wziąć dowolną czerwoną rybę-keta, łososia sockeye, Coho lub różowego łososia.
IrinaprymoczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 45 % 5 g
tłuszcze 18 % 2 g
węglowodany 36 % 4 g
54 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zestaw produktów. Możesz wziąć już pokrojoną rybę, kupiłem całą kilogramową rybę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oczyść rybę z łusek, wypatrosz, pokrój na filety. Pamiętaj, aby usunąć skrzela z głowy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż głowę, ogon, szkielet, brzuch i płetwy do garnka. Dodaj sól, pieprz, liść laurowy i połowę cebuli.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Napełnij zimną wodą. Na dużym ogniu doprowadzamy do wrzenia, usuwamy kamień. Zmniejsz ogień do minimum, przykryj pokrywką i gotuj przez czterdzieści minut. Prawidłowo ugotowany bulion będzie całkowicie przezroczysty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój drugą połowę cebuli w kostkę, marchewki w cienkie plasterki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj olej roślinny do miękkości i przezroczystości. Nie musisz smażyć.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W innym rondlu wkładamy pokrojone w kostkę ziemniaki, zalewamy odcedzonym bulionem, doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodaj umytą kaszę kukurydzianą, smaż z patelni i gotuj na małym ogniu przez pół godziny.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie włóż filet rybny pokrojony na porcje do wrzącej zupy i gotuj przez dziesięć minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posyp posiekanymi ziołami, dodaj przyprawy. Pozwól zupie parzyć przez 10-15 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Serwujemy i podajemy do stołu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Kasza kukurydziana - 337   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Keta świeża - 138   kcal/100g
  • Keta solona - 184   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g

Podobne przepisy