skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klasyczny vinaigrette ze śledziem? Weź warzywa średniej wielkości, szczególnie w przypadku buraków, mogą być karmione. Dokładnie umyj warzywa pod ciepłą wodą sztywną szczotką z brudu. Jeśli warzywa wykazują oznaki zgnilizny lub uszkodzenia przez gryzonie, wyrzuć je. Gotuj ziemniaki i marchewki przez 25 minut i ostudź. Gotuj buraki przez 40-60 minut, zalej zimną wodą przez 10 minut, ostudź.
Krok 2:
Schłodzone ziemniaki obrać i pokroić w średnią kostkę. Złożyć w misce.
Krok 3:
Obierz marchewki, pokrój w kostkę w taki sam sposób jak ziemniaki. Warzywa na winegret należy pokroić w ten sam sposób, aby zarówno smak, jak i wygląd były zrównoważone.
Krok 4:
Pokrój ogórek w kostkę i dodaj do miski z warzywami. Najlepiej wybrać ogórek z małymi nasionami o słodko-kwaśnym smaku. To przyniesie pikanterię gotowemu winegretowi.
Krok 5:
Obierz cebulę, spłucz zimną wodą, aby uniknąć płaczu i drobno posiekaj. Jeśli lubisz pikantność cebuli lub odmian sałatek, możesz natychmiast dodać do winegret. Lub zalej cebulę gorącą wodą przez kilka minut, odłóż na sito i pozwól wodzie spłynąć, ostudź. Wtedy straci gorycz i ostrość.
Krok 6:
Kiszoną kapustę wycisnąć z solanki i pokroić, jeśli jest bardzo długa. Dodaj do miski z winegretem.
Krok 7:
Obierz buraki i pokrój w kostkę. Teraz masz dwie opcje, aby go dodać. Jeśli lubisz aby winegret był jaskrawo zabarwiony, dodaj buraki natychmiast po pokrojeniu. Jeśli chcesz, aby warzywa pozostały w swoim kolorze, wymieszaj je z jedną łyżką oleju, wymieszaj, a dopiero potem Dodaj do winegret.
Krok 8:
Wszystko wymieszaj i dodaj sól, jeśli to konieczne. Następnie wlej olej roślinny i wymieszaj. Pamiętaj, aby najpierw doprowadzić do smaku, a dopiero potem wlać olej, w przeciwnym razie sól się nie rozpuści. Olej najlepiej wziąć nie rafinowany, pierwszego tłoczenia. Ma bardziej wyraźny aromat i jest najbardziej przydatny.
Krok 9:
Klasyczny winegret można podawać z solonym śledziem, doskonale się uzupełniają. Śledź można kupić w sklepie już przetworzonym i pokrojonym na kawałki. Lub zrób filet samodzielnie, usuwając grzbiet i wszystkie kości, a następnie krojąc na kawałki.
Krok 10:
W salaterce włóż winegret, dodaj kawałki solonego śledzia, udekoruj ziołami i podawaj.
Krok 11:
Smacznego.
debata na temat tego, co dodać: zielony groszek czy fasola, nie ustępuje wokół przepisu na klasyczny winegret. Istnieją różne opcje jego przygotowania, z jednym i drugim produktem. Postanowiłam to zrobić. Na wszelki wypadek piszę: do tej sałatki możesz dowolnie dodać groszek lub fasolę w puszkach lub gotowaną. A wszystkie trzy (a nawet cztery, jeśli liczyć dwa rodzaje fasoli) winegret będą Klasyczne.
jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Śledź w oleju roślinnym - 301 kcal/100g
- Śledź w śmietanie - 97 kcal/100g
- Śledź w sosie pomidorowym - 159 kcal/100g
- Śledzie wędzone na gorąco - 215 kcal/100g
- Śledzie marynowane - 192 kcal/100g
- Śledź świeży - 161 kcal/100g
- Śledzie solone - 217 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kapusta kiszona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 11 kcal/100g