klasyczny vinaigrette ze śledziem

Jasna klasyczna sałatka przekąska na wakacje i każdego dnia! Klasyczny vinaigrette ze śledziem to świetna alternatywa dla sałatki warzywnej w zimie. W końcu jest tylko magazynem witamin i minerałów, których potrzebuje nasz organizm. Ponadto warzywa można kupić w każdym sklepie w przystępnej cenie.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 4 g
tłuszcze 32 % 6 g
węglowodany 47 % 9 g
103 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klasyczny vinaigrette ze śledziem? Weź warzywa średniej wielkości, szczególnie w przypadku buraków, mogą być karmione. Dokładnie umyj warzywa pod ciepłą wodą sztywną szczotką z brudu. Jeśli warzywa wykazują oznaki zgnilizny lub uszkodzenia przez gryzonie, wyrzuć je. Gotuj ziemniaki i marchewki przez 25 minut i ostudź. Gotuj buraki przez 40-60 minut, zalej zimną wodą przez 10 minut, ostudź.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Schłodzone ziemniaki obrać i pokroić w średnią kostkę. Złożyć w misce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz marchewki, pokrój w kostkę w taki sam sposób jak ziemniaki. Warzywa na winegret należy pokroić w ten sam sposób, aby zarówno smak, jak i wygląd były zrównoważone.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój ogórek w kostkę i dodaj do miski z warzywami. Najlepiej wybrać ogórek z małymi nasionami o słodko-kwaśnym smaku. To przyniesie pikanterię gotowemu winegretowi.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz cebulę, spłucz zimną wodą, aby uniknąć płaczu i drobno posiekaj. Jeśli lubisz pikantność cebuli lub odmian sałatek, możesz natychmiast dodać do winegret. Lub zalej cebulę gorącą wodą przez kilka minut, odłóż na sito i pozwól wodzie spłynąć, ostudź. Wtedy straci gorycz i ostrość.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Kiszoną kapustę wycisnąć z solanki i pokroić, jeśli jest bardzo długa. Dodaj do miski z winegretem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Obierz buraki i pokrój w kostkę. Teraz masz dwie opcje, aby go dodać. Jeśli lubisz aby winegret był jaskrawo zabarwiony, dodaj buraki natychmiast po pokrojeniu. Jeśli chcesz, aby warzywa pozostały w swoim kolorze, wymieszaj je z jedną łyżką oleju, wymieszaj, a dopiero potem Dodaj do winegret.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wszystko wymieszaj i dodaj sól, jeśli to konieczne. Następnie wlej olej roślinny i wymieszaj. Pamiętaj, aby najpierw doprowadzić do smaku, a dopiero potem wlać olej, w przeciwnym razie sól się nie rozpuści. Olej najlepiej wziąć nie rafinowany, pierwszego tłoczenia. Ma bardziej wyraźny aromat i jest najbardziej przydatny.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Klasyczny winegret można podawać z solonym śledziem, doskonale się uzupełniają. Śledź można kupić w sklepie już przetworzonym i pokrojonym na kawałki. Lub zrób filet samodzielnie, usuwając grzbiet i wszystkie kości, a następnie krojąc na kawałki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W salaterce włóż winegret, dodaj kawałki solonego śledzia, udekoruj ziołami i podawaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Smacznego.

debata na temat tego, co dodać: zielony groszek czy fasola, nie ustępuje wokół przepisu na klasyczny winegret. Istnieją różne opcje jego przygotowania, z jednym i drugim produktem. Postanowiłam to zrobić. Na wszelki wypadek piszę: do tej sałatki możesz dowolnie dodać groszek lub fasolę w puszkach lub gotowaną. A wszystkie trzy (a nawet cztery, jeśli liczyć dwa rodzaje fasoli) winegret będą Klasyczne.

jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Śledź w oleju roślinnym - 301   kcal/100g
  • Śledź w śmietanie - 97   kcal/100g
  • Śledź w sosie pomidorowym - 159   kcal/100g
  • Śledzie wędzone na gorąco - 215   kcal/100g
  • Śledzie marynowane - 192   kcal/100g
  • Śledź świeży - 161   kcal/100g
  • Śledzie solone - 217   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kapusta kiszona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 11   kcal/100g

Podobne przepisy