Ashlyanfu

słynne danie o orientalnym smaku na upalny dzień! Ashlyanfu to zimna zupa, bardzo niezwykła, o bogatym smaku i wymagająca wysiłku. Wynik jest jednak doskonały! Dobra opcja urozmaicenia rodzinnego menu w upalny letni dzień.
olya1989Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 5 g
tłuszcze 10 % 3 g
węglowodany 72 % 21 g
134 kcal
IG: 19 / 0 / 81

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 5 h 20 min

1. Galaretka skrobiowa jest przygotowywana dzień przed przygotowaniem dania głównego. W tym celu skrobię kukurydzianą rozcieńcza się w 500 ml zimnej wody. Wlej litr wody do małego rondla i zagotuj na dużym ogniu, po czym stopniowo wprowadzaj do niego rozcieńczoną skrobię, nie przestając przeszkadzać. Gdy zawartość garnka się zagotuje, zmniejsz ogrzewanie do minimum. Dodaj sól, esencję, olej roślinny i gotuj przez 40 minut. Nie zapomnij przeszkadzać! Formę o odpowiednim rozmiarze smarujemy olejem roślinnym. Gotową masę skrobiową przenosimy do przygotowanej formy, pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Po włożeniu do lodówki.

2. Gotowanie makaronu. Przesiej mąkę do dużego pojemnika, a następnie rozbij do niego jajko. Sól rozcieńcza się w wodzie, a następnie wlewa do mąki. Zagniatamy ciasto-takie jak pierogi lub makaron. Dobrze zagniataj, aż przestanie przyklejać się do rąk i stanie się jednorodny. Uformuj z niego kulę, przykryj miską i pozostaw na 1-2 godziny. Z upływem czasu ciasto stanie się bardziej posłuszne. Rozwałkuj go i pokrój cienki i długi makaron. Bardziej poprawne będzie rozciągnięcie, ale jest to dość trudne dla początkujących, więc dopuszczalne będzie po prostu cięcie.

3. Przechodzimy do przyprawy zwanej Laz. Obierz czosnek, a następnie zmiel go blenderem. Lub możesz go zetrzeć. Do czosnku wsypujemy półgorączną czerwoną paprykę w proszku, mieszamy. Na patelni rozgrzej olej roślinny, wlej czosnek i pieprz, dobrze wymieszaj. Powinieneś dostać kleik.

4. Teraz przygotuj sos. Obierz i drobno posiekaj cebulę. Myjemy, obieramy i podobnie jak cebula, kroimy paprykę. Podpalamy patelnię, wlewamy olej, dobrze go podgrzewamy. Smażyć cebulę do przezroczystości, dodać pieprz, trzymać w ogniu przez kolejne 2-3 minuty. Usuń patelnię z ognia. Jusai, wstępnie umyte i wysuszone, drobno posiekane. Wlej wodę do pojemnika o odpowiedniej wielkości, Dodaj do niego sól do smaku, wlej esencję, rozłóż smażoną cebulę z pieprzem, posiekanym jusai i 2 łyżkami Lazy. Wszystko wymieszaj i włóż do lodówki.

5. Gotuj makaron, aż będzie ugotowany. W tym samym czasie robimy omlet. Aby to zrobić, posmaruj patelnię masłem, podgrzej. Gdy patelnia się nagrzewa, rozbij jajka do miski, ubij je trzepaczką, zalej mlekiem, dodaj sól i jeszcze raz ubij. Wlać mieszaninę na patelnię, smażyć omlet z obu stron na średnim ogniu. Następnie schładzamy, kroimy w cienkie paski i wkładamy do lodówki. Gotowy makaron również ostudzić.

6. Galaretkę skrobiową wyjmujemy z formy i kroimy w kostkę (nie zapomnij zwilżyć noża wodą, aby ułatwić proces).

7. Serwujemy danie. W porcjach układamy makaron. Z jednej strony kładziemy galaretkę skrobiową, z drugiej omlet. Na wierzch łyżeczkę Lazy, na wierzch polać sosem. Pozostałą przyprawę można rozcieńczyć niewielką ilością sosu i postawić na stole w misce. Dodaj kawałki smażonego mięsa na wierzchu (w razie potrzeby nie można tego zrobić).

podawaj na zimno!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal / 100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal / 100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal / 100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal / 100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kuropatwa - 254   kcal/100g
  • Cietrzew - 254   kcal/100g
  • Dziczyzna - 200   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal / 100g
  • Jusai - 43   kcal/100g
  • Esencja octu - 11   kcal/100g

Podobne przepisy