skład / składniki
metoda gotowania
1. Galaretka skrobiowa jest przygotowywana dzień przed przygotowaniem dania głównego. W tym celu skrobię kukurydzianą rozcieńcza się w 500 ml zimnej wody. Wlej litr wody do małego rondla i zagotuj na dużym ogniu, po czym stopniowo wprowadzaj do niego rozcieńczoną skrobię, nie przestając przeszkadzać. Gdy zawartość garnka się zagotuje, zmniejsz ogrzewanie do minimum. Dodaj sól, esencję, olej roślinny i gotuj przez 40 minut. Nie zapomnij przeszkadzać! Formę o odpowiednim rozmiarze smarujemy olejem roślinnym. Gotową masę skrobiową przenosimy do przygotowanej formy, pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Po włożeniu do lodówki.
2. Gotowanie makaronu. Przesiej mąkę do dużego pojemnika, a następnie rozbij do niego jajko. Sól rozcieńcza się w wodzie, a następnie wlewa do mąki. Zagniatamy ciasto-takie jak pierogi lub makaron. Dobrze zagniataj, aż przestanie przyklejać się do rąk i stanie się jednorodny. Uformuj z niego kulę, przykryj miską i pozostaw na 1-2 godziny. Z upływem czasu ciasto stanie się bardziej posłuszne. Rozwałkuj go i pokrój cienki i długi makaron. Bardziej poprawne będzie rozciągnięcie, ale jest to dość trudne dla początkujących, więc dopuszczalne będzie po prostu cięcie.
3. Przechodzimy do przyprawy zwanej Laz. Obierz czosnek, a następnie zmiel go blenderem. Lub możesz go zetrzeć. Do czosnku wsypujemy półgorączną czerwoną paprykę w proszku, mieszamy. Na patelni rozgrzej olej roślinny, wlej czosnek i pieprz, dobrze wymieszaj. Powinieneś dostać kleik.
4. Teraz przygotuj sos. Obierz i drobno posiekaj cebulę. Myjemy, obieramy i podobnie jak cebula, kroimy paprykę. Podpalamy patelnię, wlewamy olej, dobrze go podgrzewamy. Smażyć cebulę do przezroczystości, dodać pieprz, trzymać w ogniu przez kolejne 2-3 minuty. Usuń patelnię z ognia. Jusai, wstępnie umyte i wysuszone, drobno posiekane. Wlej wodę do pojemnika o odpowiedniej wielkości, Dodaj do niego sól do smaku, wlej esencję, rozłóż smażoną cebulę z pieprzem, posiekanym jusai i 2 łyżkami Lazy. Wszystko wymieszaj i włóż do lodówki.
5. Gotuj makaron, aż będzie ugotowany. W tym samym czasie robimy omlet. Aby to zrobić, posmaruj patelnię masłem, podgrzej. Gdy patelnia się nagrzewa, rozbij jajka do miski, ubij je trzepaczką, zalej mlekiem, dodaj sól i jeszcze raz ubij. Wlać mieszaninę na patelnię, smażyć omlet z obu stron na średnim ogniu. Następnie schładzamy, kroimy w cienkie paski i wkładamy do lodówki. Gotowy makaron również ostudzić.
6. Galaretkę skrobiową wyjmujemy z formy i kroimy w kostkę (nie zapomnij zwilżyć noża wodą, aby ułatwić proces).
7. Serwujemy danie. W porcjach układamy makaron. Z jednej strony kładziemy galaretkę skrobiową, z drugiej omlet. Na wierzch łyżeczkę Lazy, na wierzch polać sosem. Pozostałą przyprawę można rozcieńczyć niewielką ilością sosu i postawić na stole w misce. Dodaj kawałki smażonego mięsa na wierzchu (w razie potrzeby nie można tego zrobić).
podawaj na zimno!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal / 100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal / 100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal / 100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal / 100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kuropatwa - 254 kcal/100g
- Cietrzew - 254 kcal/100g
- Dziczyzna - 200 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal / 100g
- Jusai - 43 kcal/100g
- Esencja octu - 11 kcal/100g