Sałatka Zegar Noworoczny

jasny, świąteczny, pyszny! Na Sylwestra! Noworoczny zegar sałatkowy doskonale uzupełni stół w świąteczną noc! Może być wykonany z absolutnie dowolnych składników, zarówno warstwowych, jak i po prostu ułożonych w kulinarnym pierścieniu. Top w kształcie tarczy zegarka sprawia, że jest jasny i niezapomniany.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 12 g
tłuszcze 56 % 19 g
węglowodany 9 % 3 g
230 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić noworoczny zegar sałatkowy? Przygotuj niezbędne produkty. Możesz wziąć dowolne części kurczaka. Mam udka z kurczaka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotuj kurczaka we wrzącej osolonej wodzie do miękkości. Wyjmij gotowego kurczaka z bulionu i ostudź. Oddziel mięso od kości i pokrój na małe kawałki. Aby mięso było soczyste, zanurz kurczaka we wrzącej wodzie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jajka na twardo. Jak gotować jajka? Zalej je zimną wodą, zagotuj. Gotuj jajka na umiarkowanym ogniu przez 7-8 minut po ugotowaniu. Natychmiast zanurz gotowane jajka w zimnej wodzie, aby skorupa była łatwiejsza do obierania. Gdy jajka ostygną, obierz je i podziel na białka i żółtka. Zetrzyj białka na grubej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Twardy ser zmielić również na grubej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na talerzu Ustaw pierścień do gotowania (mój ma średnicę 18 cm). Pierwszą warstwą ułóż połowę pokrojonego kurczaka. Lekko dociśnij warstwy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Nałóż majonez na wierzch.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie ułóż koreańskie marchewki. Nie smarowałem tej warstwy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na warstwie marchwi rozłóż pozostałego kurczaka. Możesz ułożyć kurczaka w jednej warstwie (pierwsza). Podzieliłam na dwa. Znowu siatka majonezu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następna warstwa to tarty ser i majonez.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie starte białka i ponownie majonez.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Na warstwie białka zetrzyj żółtka na drobnej tarce, rozprowadzając je równomiernie na całej powierzchni sałatki. Włóż sałatkę do lodówki na 2 godziny do namoczenia.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Aby udekorować sałatkę, ugotuj marchewki. Zalej warzywo wodą, zagotuj i gotuj na średnim ogniu, aż będzie miękkie. Schłodzić gotowe marchewki i obrać. Pokrój część marchewki w cienkie plasterki (12 szt.) najlepiej tego samego rozmiaru i jednego mniejszego (na środku). Resztę marchewki pokrój wzdłuż na talerze i wytnij małe i duże strzałki. Zdejmij pierścień do serwowania, połóż półfabrykaty z marchwi na sałatce na górze w postaci tarczy zegara.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Na środkowym kółku umieść połówkę oliwki. Na kółkach marchewki narysuj cyfry rzymskie majonezem w kolejności od 1 do 12. Udekoruj & quot; tarczę & quot; listkami pietruszki. Sałatka na Nowy Rok. Smacznego!

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Oliwki - 166   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Koreańska marchewka - 134   kcal/100g

Podobne przepisy