skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić noworoczny zegar sałatkowy? Przygotuj niezbędne produkty. Możesz wziąć dowolne części kurczaka. Mam udka z kurczaka.
Krok 2:
Gotuj kurczaka we wrzącej osolonej wodzie do miękkości. Wyjmij gotowego kurczaka z bulionu i ostudź. Oddziel mięso od kości i pokrój na małe kawałki. Aby mięso było soczyste, zanurz kurczaka we wrzącej wodzie.
Krok 3:
Jajka na twardo. Jak gotować jajka? Zalej je zimną wodą, zagotuj. Gotuj jajka na umiarkowanym ogniu przez 7-8 minut po ugotowaniu. Natychmiast zanurz gotowane jajka w zimnej wodzie, aby skorupa była łatwiejsza do obierania. Gdy jajka ostygną, obierz je i podziel na białka i żółtka. Zetrzyj białka na grubej tarce.
Krok 4:
Twardy ser zmielić również na grubej tarce.
Krok 5:
Na talerzu Ustaw pierścień do gotowania (mój ma średnicę 18 cm). Pierwszą warstwą ułóż połowę pokrojonego kurczaka. Lekko dociśnij warstwy.
Krok 6:
Nałóż majonez na wierzch.
Krok 7:
Następnie ułóż koreańskie marchewki. Nie smarowałem tej warstwy.
Krok 8:
Na warstwie marchwi rozłóż pozostałego kurczaka. Możesz ułożyć kurczaka w jednej warstwie (pierwsza). Podzieliłam na dwa. Znowu siatka majonezu.
Krok 9:
Następna warstwa to tarty ser i majonez.
Krok 10:
Następnie starte białka i ponownie majonez.
Krok 11:
Na warstwie białka zetrzyj żółtka na drobnej tarce, rozprowadzając je równomiernie na całej powierzchni sałatki. Włóż sałatkę do lodówki na 2 godziny do namoczenia.
Krok 12:
Aby udekorować sałatkę, ugotuj marchewki. Zalej warzywo wodą, zagotuj i gotuj na średnim ogniu, aż będzie miękkie. Schłodzić gotowe marchewki i obrać. Pokrój część marchewki w cienkie plasterki (12 szt.) najlepiej tego samego rozmiaru i jednego mniejszego (na środku). Resztę marchewki pokrój wzdłuż na talerze i wytnij małe i duże strzałki. Zdejmij pierścień do serwowania, połóż półfabrykaty z marchwi na sałatce na górze w postaci tarczy zegara.
Krok 13:
Na środkowym kółku umieść połówkę oliwki. Na kółkach marchewki narysuj cyfry rzymskie majonezem w kolejności od 1 do 12. Udekoruj & quot; tarczę & quot; listkami pietruszki. Sałatka na Nowy Rok. Smacznego!
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Koreańska marchewka - 134 kcal/100g