prosty dżem wiśniowy z pestką

aromat i smak dojrzałych wiśni zawsze przypomni Ci o lecie zimą. Unikalny najprostszy przedmiot obrabiany. Nie tylko to, że czas nie jest kosztowny, ponieważ nie będziemy musieli łuskać wiśni. Ponadto minimalna obróbka cieplna pozwala zachować w niej wszystkie korzyści i świeży smak. Z takim dżemem każde przyjęcie herbaciane zamieni się w święto. A z niego gotuje się luksusowe kompoty, robi inne napoje, przygotowuje wszelkiego rodzaju potrawy, desery itp.
wellaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
Tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 1 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 99 % 87 g
279 kcal
IG: 26 / 0 / 74

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jeśli masz własne drzewo, Zbierz jagody. Miałem niezły plon. Ale wiśnie nie wszystkie na raz, więc zebrałem je w częściach. Na szczęście w sklepie ta jasna piękność zdarza się prawie przez cały rok, w tym w postaci lodów.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Potem nadchodzi ważny moment. Po pierwsze, sterylizacja słoików i pokrywek. Można to zrobić na kilka sposobów. W tym gotować na patelni przez 10 minut. I lepiej wysterylizować nie jeden, ale co najmniej trzy banki-nigdy nie wiadomo.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    I musisz posortować jagody, przygotować je do gotowania, w tym oderwać ogony i umyć je w kilku wodach.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Spłukany? Woda z solą, ale nie tak, że aż do kropli. I tak potrzebujemy soku. Posyp wiśnię cukrem i nie wahaj się dokładnie wymieszać. Jeśli jagody są bardzo dojrzałe, musisz zrobić wszystko ostrożnie, aby ich nie skrzywdzić.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Czekałem, aż wiśnia odda sok. Pięć minut później wyglądała już tak.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    A sam sok poszedł dosłownie pół godziny później. Chociaż jeśli umieścisz rondel natychmiast na kuchence i trochę ugotujesz wiśnie podczas mieszania, Sok będzie bardziej intensywny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nie gotowałem, więc gdy tylko zobaczyłem, że sok pojawił się w dużych ilościach, włączyłem kuchenkę. Konieczne jest doprowadzenie zawartości rondla do wrzenia. Podczas gotowania dżemu wiśniowego zawsze jest dużo piany. Usuń łyżką lub szpatułką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy wszystko ostygło(ponieważ nie było zbyt wielu wiśni, ta procedura zajęła 10-15 minut), ponownie podpaliłem patelnię. Gotowałem przez 5 minut, a potem odstawiłem. W sumie tak zrobiłem 3 takie podejścia. Po raz ostatni włożymy wrzący dżem do słoików i przekręcimy w sposób, który jest dla ciebie wygodny.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gdy dżem ostygnie, staje się lepki. Zapach jest niezrównany!

i więcej porad

jeśli chcesz grubszy dżem, dodaj żelatynę (zgodnie z instrukcją) lub gotuj dłużej – wtedy dżem się gotuje.

dżem wiśniowy można gotować z dodatkiem innych jagód i owoców. Lubię na przykład wiśnie w połączeniu z wiśniami, które podzielą się słodyczą, plasterkami jabłek lub moreli.

czy angażujesz się w lody? Można je gotować w przygotowanym wcześniej syropie-wlewa się do nich wiśnie i rozmraża się w tym syropie. A potem idą pozostałe procesy.

jeśli masz czas, możesz posypać wiśnie cukrem i gotować w kilku krokach.

ilość cukru można regulować w dół lub w górę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g

Podobne przepisy