skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jeśli masz własne drzewo, Zbierz jagody. Miałem niezły plon. Ale wiśnie nie wszystkie na raz, więc zebrałem je w częściach. Na szczęście w sklepie ta jasna piękność zdarza się prawie przez cały rok, w tym w postaci lodów.
Krok 2:
Potem nadchodzi ważny moment. Po pierwsze, sterylizacja słoików i pokrywek. Można to zrobić na kilka sposobów. W tym gotować na patelni przez 10 minut. I lepiej wysterylizować nie jeden, ale co najmniej trzy banki-nigdy nie wiadomo.
Krok 3:
I musisz posortować jagody, przygotować je do gotowania, w tym oderwać ogony i umyć je w kilku wodach.
Krok 4:
Spłukany? Woda z solą, ale nie tak, że aż do kropli. I tak potrzebujemy soku. Posyp wiśnię cukrem i nie wahaj się dokładnie wymieszać. Jeśli jagody są bardzo dojrzałe, musisz zrobić wszystko ostrożnie, aby ich nie skrzywdzić.
Krok 5:
Czekałem, aż wiśnia odda sok. Pięć minut później wyglądała już tak.
Krok 6:
A sam sok poszedł dosłownie pół godziny później. Chociaż jeśli umieścisz rondel natychmiast na kuchence i trochę ugotujesz wiśnie podczas mieszania, Sok będzie bardziej intensywny.
Krok 7:
Nie gotowałem, więc gdy tylko zobaczyłem, że sok pojawił się w dużych ilościach, włączyłem kuchenkę. Konieczne jest doprowadzenie zawartości rondla do wrzenia. Podczas gotowania dżemu wiśniowego zawsze jest dużo piany. Usuń łyżką lub szpatułką.
Krok 8:
Gdy wszystko ostygło(ponieważ nie było zbyt wielu wiśni, ta procedura zajęła 10-15 minut), ponownie podpaliłem patelnię. Gotowałem przez 5 minut, a potem odstawiłem. W sumie tak zrobiłem 3 takie podejścia. Po raz ostatni włożymy wrzący dżem do słoików i przekręcimy w sposób, który jest dla ciebie wygodny.
Krok 9:
Gdy dżem ostygnie, staje się lepki. Zapach jest niezrównany!
i więcej porad
jeśli chcesz grubszy dżem, dodaj żelatynę (zgodnie z instrukcją) lub gotuj dłużej – wtedy dżem się gotuje.
dżem wiśniowy można gotować z dodatkiem innych jagód i owoców. Lubię na przykład wiśnie w połączeniu z wiśniami, które podzielą się słodyczą, plasterkami jabłek lub moreli.
czy angażujesz się w lody? Można je gotować w przygotowanym wcześniej syropie-wlewa się do nich wiśnie i rozmraża się w tym syropie. A potem idą pozostałe procesy.
jeśli masz czas, możesz posypać wiśnie cukrem i gotować w kilku krokach.
ilość cukru można regulować w dół lub w górę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g