skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić Barszcz, weź wieprzowinę z kością. Napełnij go wodą, podpal i zagotuj. Po podgrzaniu powstanie piana, którą należy usunąć. Gotuj mięso we wrzącej wodzie na średnim ogniu przez godzinę, aby zmiękło.
Krok 2:
Gotowe mięso można po prostu pokroić na kawałki. Zawsze oddzielam od kości i odcedzam bulion.
Krok 3:
Pokrój obrane ziemniaki i wyślij do rondla za kapustą.
Krok 4:
Pokrój świeżą kapustę w paski i zanurz w gotującym się bulionie.
Krok 5:
Podczas gotowania warzyw obierz cebulę i marchewkę.Drobno posiekaj cebulę, zetrzyj marchewki na grubej tarce i usmaż wszystko razem na gorącej patelni z dodatkiem niewielkiej ilości oleju roślinnego.
Krok 6:
Następnie dodaj pokrojone pomidory i koncentrat pomidorowy. Dusić wszystko razem przez 3-5 minut. Wyślij smażenie na patelnię.
Krok 7:
Do przygotowania barszczu kubańskiego używa się buraków w paski, z jasnymi żyłkami. Obierz średniej wielkości buraki, zetrzyj na grubej tarce i usmaż. Następnie dodaj do garnka, zagotuj i wyłącz.
Krok 8:
Pokrój smalec i obierz czosnek. Następnie zmiel wszystko w moździerzu. Jeśli nie ma moździerza, możesz pokroić bardzo drobno nożem. Dodaj wszystko do barszczu.
Krok 9:
Przykryj gotowy barszcz i odstaw na co najmniej 30 minut. Im dłużej stoi, tym smak staje się jaśniejszy i bogatszy. 1-2 dni po ugotowaniu Barszcz okazuje się bardzo smaczny. Jedną z głównych różnic między barszczem kubańskim a moskiewskim lub ukraińskim jest kolor. Okazuje się, że nie jest nasycony czerwony, jak jesteśmy przyzwyczajeni, ale z czerwonawym odcieniem. Uzupełnij gotowy Barszcz świeżymi ziołami i kwaśną śmietaną. Smacznego!
Barszcz kubański odziedziczył swój skład po ukraińsku, zachowując wiele cech, ale nabył pewne cechy charakterystyczne tylko dla niego. Taki barszcz jest zawsze gęsty, aby łyżka stała, że tak powiem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g