Barszcz kubański na bulionie mięsnym

obfite, aromatyczne i bardzo smaczne pierwsze danie! Istnieje wiele przepisów na barszcz kubański. Każda gospodyni dodaje do niego coś innego. Ale niezmienne pozostaje to, że jest przygotowywany tylko ze świeżych warzyw (bez kiszonej kapusty) i bez dodatku zakwaszaczy, takich jak ocet lub sok z cytryny.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 2 g
tłuszcze 38 % 3 g
węglowodany 38 % 3 g
49 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić Barszcz, weź wieprzowinę z kością. Napełnij go wodą, podpal i zagotuj. Po podgrzaniu powstanie piana, którą należy usunąć. Gotuj mięso we wrzącej wodzie na średnim ogniu przez godzinę, aby zmiękło.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotowe mięso można po prostu pokroić na kawałki. Zawsze oddzielam od kości i odcedzam bulion.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój obrane ziemniaki i wyślij do rondla za kapustą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój świeżą kapustę w paski i zanurz w gotującym się bulionie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podczas gotowania warzyw obierz cebulę i marchewkę.Drobno posiekaj cebulę, zetrzyj marchewki na grubej tarce i usmaż wszystko razem na gorącej patelni z dodatkiem niewielkiej ilości oleju roślinnego.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie dodaj pokrojone pomidory i koncentrat pomidorowy. Dusić wszystko razem przez 3-5 minut. Wyślij smażenie na patelnię.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Do przygotowania barszczu kubańskiego używa się buraków w paski, z jasnymi żyłkami. Obierz średniej wielkości buraki, zetrzyj na grubej tarce i usmaż. Następnie dodaj do garnka, zagotuj i wyłącz.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój smalec i obierz czosnek. Następnie zmiel wszystko w moździerzu. Jeśli nie ma moździerza, możesz pokroić bardzo drobno nożem. Dodaj wszystko do barszczu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj gotowy barszcz i odstaw na co najmniej 30 minut. Im dłużej stoi, tym smak staje się jaśniejszy i bogatszy. 1-2 dni po ugotowaniu Barszcz okazuje się bardzo smaczny. Jedną z głównych różnic między barszczem kubańskim a moskiewskim lub ukraińskim jest kolor. Okazuje się, że nie jest nasycony czerwony, jak jesteśmy przyzwyczajeni, ale z czerwonawym odcieniem. Uzupełnij gotowy Barszcz świeżymi ziołami i kwaśną śmietaną. Smacznego!

Barszcz kubański odziedziczył swój skład po ukraińsku, zachowując wiele cech, ale nabył pewne cechy charakterystyczne tylko dla niego. Taki barszcz jest zawsze gęsty, aby łyżka stała, że tak powiem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy