skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić marynowany język wieprzowy? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Język wieprzowy można zastąpić językiem wołowym. Jeśli nie możesz znaleźć korzenia selera, zamień go na korzeń pietruszki, łodygi selera lub suszoną mieszankę korzeni.
Krok 2:
Dokładnie umyj język. Obierz marchewki, korzeń selera i cebulę. W dużym rondlu zagotuj wodę. Ułóż języki wieprzowe, cebulę, marchewkę, korzeń selera. Dodaj sól. Doprowadź wodę do wrzenia i gotuj, usuwając pianę, około 1,5 godziny do miękkości. Dokładny czas gotowania zależy od wielkości języka i intensywności wrzenia. Większy język wołowy gotuje się dłużej-2-2, 5 godziny.
Krok 3:
Przenieś gotowy język do miski z zimną wodą i pozostaw na 5-7 minut. Następnie obierz. Ze względu na różnicę temperatur skóra jest dość łatwa do czyszczenia.
Krok 4:
Pokrój język w plastry o grubości nie większej niż 1 cm.
Krok 5:
Teraz przygotuj niezbędne składniki do marynaty. Możesz wziąć dowolny olej roślinny - mam pachnący nierafinowany Słonecznik.
Krok 6:
Paprykę obrać z nasion i łodygi i pokroić w drobną kostkę.
Krok 7:
Papryczki chili również obierz i drobno posiekaj. Jeśli chcesz ostrzejszej marynaty, zostaw nasiona. Papryczki chili występują w dwóch odmianach: czerwona jest ostrzejsza, Zielona mniej ostra. W razie potrzeby możesz w ogóle nie dodawać chili.
Krok 8:
Drobno posiekaj czosnek nożem lub przełóż przez prasę.
Krok 9:
Umyj, osusz i drobno posiekaj warzywa. Oprócz pietruszki możesz użyć dowolnych ziół do smaku: kopru, bazylii, kolendry itp.
Krok 10:
W misce połącz miód, sos sojowy, olej roślinny i sok z cytryny.
Krok 11:
Dodaj paprykę, chili, czosnek i posiekane zioła. Wszystko ponownie wymieszaj.
Krok 12:
Włóż plasterki języka do miski i zalej marynatą. Przykryj miskę folią i wstaw do lodówki na 3 do 5 godzin lub na noc.
Krok 13:
Połóż gotowy język na talerzu. Polej marynatą i podawaj. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Język wieprzowy - 165 kcal/100g
- Korzeń selera - 32 kcal/100g