marynowany język wieprzowy

piękna, jasna, efektowna i niezwykła przekąska! Marynowany język wieprzowy zrobi prawdziwą furorę przy każdym świątecznym stole. Delikatny gotowany język jest dobrze nasycony lekko ostrą marynatą i nabiera wspaniałego smaku i aromatu!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 8 g
tłuszcze 37 % 10 g
węglowodany 33 % 9 g
148 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić marynowany język wieprzowy? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Język wieprzowy można zastąpić językiem wołowym. Jeśli nie możesz znaleźć korzenia selera, zamień go na korzeń pietruszki, łodygi selera lub suszoną mieszankę korzeni.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie umyj język. Obierz marchewki, korzeń selera i cebulę. W dużym rondlu zagotuj wodę. Ułóż języki wieprzowe, cebulę, marchewkę, korzeń selera. Dodaj sól. Doprowadź wodę do wrzenia i gotuj, usuwając pianę, około 1,5 godziny do miękkości. Dokładny czas gotowania zależy od wielkości języka i intensywności wrzenia. Większy język wołowy gotuje się dłużej-2-2, 5 godziny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przenieś gotowy język do miski z zimną wodą i pozostaw na 5-7 minut. Następnie obierz. Ze względu na różnicę temperatur skóra jest dość łatwa do czyszczenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój język w plastry o grubości nie większej niż 1 cm.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Teraz przygotuj niezbędne składniki do marynaty. Możesz wziąć dowolny olej roślinny - mam pachnący nierafinowany Słonecznik.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Paprykę obrać z nasion i łodygi i pokroić w drobną kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Papryczki chili również obierz i drobno posiekaj. Jeśli chcesz ostrzejszej marynaty, zostaw nasiona. Papryczki chili występują w dwóch odmianach: czerwona jest ostrzejsza, Zielona mniej ostra. W razie potrzeby możesz w ogóle nie dodawać chili.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Drobno posiekaj czosnek nożem lub przełóż przez prasę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umyj, osusz i drobno posiekaj warzywa. Oprócz pietruszki możesz użyć dowolnych ziół do smaku: kopru, bazylii, kolendry itp.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W misce połącz miód, sos sojowy, olej roślinny i sok z cytryny.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj paprykę, chili, czosnek i posiekane zioła. Wszystko ponownie wymieszaj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Włóż plasterki języka do miski i zalej marynatą. Przykryj miskę folią i wstaw do lodówki na 3 do 5 godzin lub na noc.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Połóż gotowy język na talerzu. Polej marynatą i podawaj. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Język wieprzowy - 165   kcal/100g
  • Korzeń selera - 32   kcal/100g

Podobne przepisy