kasza gryczana z rybą w piekarniku

spraw, aby obiad był niezapomniany! Podawaj potrawy pięknie!  . Kasza gryczana z rybą w piekarniku wydaje się być prostym daniem, ale można ją pięknie podawać, a stół będzie wyglądał świątecznie i elegancko. Aby przygotować to danie, ryba powinna być dość duża. Grzbiet makreli jest cięty, a następnie nadziewany aromatycznym mięsem mielonym z kaszą gryczaną. Ryba jest pieczona w piekarniku, a warstwa marchwi jest układana na dnie formy, co zapobiega przypaleniu ryby. Do smaku używa się rozmarynu i czosnku, ale możesz wziąć inne zioła i przyprawy do smaku.
Ola-YayaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 9 g
tłuszcze 36 % 10 g
węglowodany 32 % 9 g
158 kcal
IG: 33 / 67 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min

1. Myję rybę, nie odcinamy głowy. Pokrój makrelę wzdłuż grzbietu, otwórz rybę, usuń wnętrze. Nie zapomnij o czarnym filmie, należy go również wyczyścić. Usuwamy skrzela, grzbiet i kości. Teraz, gdy tusza jest gotowa, umyj ją ręcznikami papierowymi.

2. Sortujemy kaszę gryczaną, napełniamy wodą, pozwalamy jej pęcznieć. Zajmie to około godziny. W międzyczasie obieramy cebulę, kroimy w małe kostki. Seler jest również obrany, drobno posiekany. Pomidory myjemy, kroimy w kostkę. Obierz czosnek (weź 2 ząbki), przepuść przez prasę. Papryczki chili oczyszczone z nasion, pokrojone w pierścienie. Jeśli chcesz ostrzejszego smaku, nasion nie można obrać.

3. Ugotowane warzywa smażymy na oleju słonecznikowym na złoty kolor. Do smażenia lepiej jest użyć rafinowanego oleju słonecznikowego. W razie potrzeby można go zastąpić dowolnym innym roślinnym. Dobrze sprawdza się tutaj oliwa z oliwek lub olej kukurydziany.

4. Spuchniętą kaszę gryczaną rozprowadzamy na patelni do warzyw, dodajemy wodę (wystarczy około 100 ml), gotujemy, aż wilgoć całkowicie odparuje. Dopraw mieloną kolendrą, solą i pieprzem do smaku.

5. Następnie napełnij przygotowaną tuszę makreli kaszą gryczaną z warzywami. Obierz marchewki, umyj, pokrój w plastry. Układamy koła marchewki na dnie żaroodpornej formy, kładziemy na nich nadziewaną makrelę.

6. Na makreli rozprowadzamy kilka gałązek rozmarynu i kilka nieobranych ząbków czosnku dla smaku, wysyłamy formę do piekarnika rozgrzanego o 200 stopni, pieczemy przez 20-30 minut.

7. Udekoruj gotowe danie do smaku, na przykład świeżymi ziołami lub plasterkami cytryny.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Makrela wędzona - 221   kcal/100g
  • Makrela gotowana - 211   kcal/100g
  • Makrela świeża - 181   kcal / 100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kasza gryczana (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Ciemna mąka gryczana - 333   kcal/100g
  • Jasna mąka gryczana - 347   kcal/100g
  • Kasza gryczana gotowana - 163   kcal/100g
  • Gryka - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal / 100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Rozmaryn świeży - 131   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Łodyga selera - 12   kcal/100g

Podobne przepisy