pierogi z mąki ryżowej bez jajka

bezglutenowe pierogi z klasyczną kombinacją smaków! Opcja pierogów odpowiednia dla osób z alergią na gluten lub dbających o swoje zdrowie. Oryginalne ciasto, Klasyczne nadzienie do pierogów, trochę wysiłku i niezwykłe danie gotowe do podania.
HalinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 10 g
tłuszcze 33 % 11 g
węglowodany 36 % 12 g
193 kcal
IG: 25 / 0 / 75

metoda gotowania

Czas gotowania: 2 h

zwolennicy diety bezglutenowej z pewnością polubią ciekawy sposób robienia pierogów z mąki ryżowej. Narodowe danie rosyjskie w każdej rodzinie jest przygotowywane inaczej. Każda gospodyni domowa ma kilkanaście małych tajemnic do przygotowania pysznych, soczystych pierogów mięsnych, które zostały opracowane przez lata metodą prób i błędów.

miłośnicy eksperymentów powinni zaryzykować i ugotować inną opcję już z mąki ryżowej, która również ma swoje własne niuanse. Ta metoda z pewnością zasługuje na uwagę i spodoba się rodzinie i przyjaciołom.

ciasto wykonane z czystej mąki ryżowej pozostawia wiele do życzenia. Nie jest wcale elastyczny, ale raczej kruchy i aby uzyskać pożądaną konsystencję, zaleca się dodanie zwykłej skrobi ziemniaczanej.

więc wymieszaj mąkę ryżową i skrobię w rondlu, dodaj sól i wlej wodę. Dokładnie wymieszaj i umieść na średnim ogniu. Doprowadzić do wrzenia i zaparzyć mąkę, ciągle ugniatając. Rezultatem jest stroma bryła ciasta. Teraz musisz poczekać, aż ciasto ostygnie i możesz z nim pracować. W międzyczasie przygotuj nadzienie.

farsz do pierogów ryżowych gotujemy jak zwykle. Wieprzowina lub dowolny rodzaj miazgi (opcjonalnie) przechodzi przez maszynę do mięsa, możesz wziąć gotową, kupioną w sklepie. Wymieszaj mięso mielone z cebulą. Dodaj sól i pieprz do smaku, dokładnie zagniataj i wybij mięso mielone.

schłodzone ciasto układa się na stole posypanym mąką ryżową (lub skrobią) i lekko ugniata. Następnie dzielimy na części i zwijamy każdą w opaskę uciskową. Pokrój kiełbaski na małe kawałki i zwiń je w kółka. Na środku każdego ciasta kładziemy mięso mielone i ściskamy krawędzie, formując pierogi. Robimy to ze wszystkimi półfabrykatami.

wlej wodę do szerokiego rondla i zagotuj. Sól i gotuj pierogi przez 10-12 minut, aż będą całkowicie ugotowane.

pierogi z gorącego ryżu można podawać z ulubionymi sosami lub po prostu ze stopionym masłem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g
  • Mąka ryżowa - 356   kcal/100g
  • Mielona wieprzowina - 263   kcal/100g

Podobne przepisy