skład / składniki
metoda gotowania
zwolennicy diety bezglutenowej z pewnością polubią ciekawy sposób robienia pierogów z mąki ryżowej. Narodowe danie rosyjskie w każdej rodzinie jest przygotowywane inaczej. Każda gospodyni domowa ma kilkanaście małych tajemnic do przygotowania pysznych, soczystych pierogów mięsnych, które zostały opracowane przez lata metodą prób i błędów.
miłośnicy eksperymentów powinni zaryzykować i ugotować inną opcję już z mąki ryżowej, która również ma swoje własne niuanse. Ta metoda z pewnością zasługuje na uwagę i spodoba się rodzinie i przyjaciołom.
ciasto wykonane z czystej mąki ryżowej pozostawia wiele do życzenia. Nie jest wcale elastyczny, ale raczej kruchy i aby uzyskać pożądaną konsystencję, zaleca się dodanie zwykłej skrobi ziemniaczanej.
więc wymieszaj mąkę ryżową i skrobię w rondlu, dodaj sól i wlej wodę. Dokładnie wymieszaj i umieść na średnim ogniu. Doprowadzić do wrzenia i zaparzyć mąkę, ciągle ugniatając. Rezultatem jest stroma bryła ciasta. Teraz musisz poczekać, aż ciasto ostygnie i możesz z nim pracować. W międzyczasie przygotuj nadzienie.
farsz do pierogów ryżowych gotujemy jak zwykle. Wieprzowina lub dowolny rodzaj miazgi (opcjonalnie) przechodzi przez maszynę do mięsa, możesz wziąć gotową, kupioną w sklepie. Wymieszaj mięso mielone z cebulą. Dodaj sól i pieprz do smaku, dokładnie zagniataj i wybij mięso mielone.
schłodzone ciasto układa się na stole posypanym mąką ryżową (lub skrobią) i lekko ugniata. Następnie dzielimy na części i zwijamy każdą w opaskę uciskową. Pokrój kiełbaski na małe kawałki i zwiń je w kółka. Na środku każdego ciasta kładziemy mięso mielone i ściskamy krawędzie, formując pierogi. Robimy to ze wszystkimi półfabrykatami.
wlej wodę do szerokiego rondla i zagotuj. Sól i gotuj pierogi przez 10-12 minut, aż będą całkowicie ugotowane.
pierogi z gorącego ryżu można podawać z ulubionymi sosami lub po prostu ze stopionym masłem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g
- Mąka ryżowa - 356 kcal/100g
- Mielona wieprzowina - 263 kcal/100g