lagman z rzodkiewką

proste, smaczne, satysfakcjonujące i zdrowe danie. Lagman z rzodkiewką to tradycyjne uzbeckie danie, którego podstawą jest długi makaron domowej roboty-lagman. Sos z warzyw i mięsa przygotowuje się do makaronu. Okazuje się bardzo smaczne i pożywne danie. Zestaw warzyw oprócz rzodkiewki można zmieniać w zależności od smaku i dostępności. Rzodkiewki dla lagmana lepiej używać zielonej, nie jest gorzka w przeciwieństwie do czarnej, ale nie mniej przydatna. Zielona rzodkiewka zawiera ogromną ilość składników odżywczych i witamin i jest przydatna w wielu chorobach.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 6 g
tłuszcze 14 % 3 g
węglowodany 59 % 13 g
105 kcal
IG: 46 / 0 / 54

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić lagman z rzodkiewką? Przygotuj składniki. Możesz wziąć dowolne mięso, ale lepiej jest użyć młodej wołowiny, danie okaże się jeszcze bardziej przydatne i smaczne. W tradycyjnym uzbeckim lagmanie SOS-dressing przygotowywany jest z następujących warzyw: rzodkiewki, marchwi, cebuli, papryki, pomidorów, czosnku. Ale skład warzyw można zmienić, wybierając je według własnych upodobań. Na przykład dodaj ziemniaki i spraw, aby danie było delikatniejsze w smaku i bardziej satysfakcjonujące.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj warzywa. Obierz zieloną rzodkiewkę i pokrój w małe kostki. Zielona rzodkiewka nie jest gorzka, ma nawet niewielką słodycz. Ale jeśli to warzywo wydaje się komuś gorzkie, możesz wytrzymać pokrojoną rzodkiewkę przez około pół godziny w zimnej osolonej wodzie. Gorycz zniknie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz marchewki i pokrój w paski lub kostki. Cebulę obrać i pokroić w połówki pierścieni.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Pokrój również pomidory na małe kawałki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj mięso, pokrój w małe kostki i jeszcze raz dobrze spłucz. umieść mięso na suchej patelni z grubym dnem lub w kotle. Pozwól, aby nadmiar płynu odparował z mięsa.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie wlej olej roślinny i smaż kawałki mięsa, obracając, aż się zarumienią.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść marchewkę i cebulę na patelni z mięsem, smaż mięso z warzywami na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając łopatką, aż warzywa będą miękkie. Dodaj przyprawy: mielony pieprz, sól.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umieść rzodkiewki i ziemniaki na patelni, wymieszaj. Smaż warzywa przez około 10 minut na średnim ogniu. Następnie wlej wodę na patelnię, aby zakryła jej zawartość o kilka centymetrów. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na średnim ogniu przez około 25 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie wyślij pokrojone pomidory na patelnię. Mieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podczas gotowania mięsa z warzywami zrób lagman. Wlej przesianą mąkę do głębokiej miski, ubij jajko kurze, dodaj sól i wlej zimną wodę. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Zawiń go w folię spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie rozwałkuj ciasto na cienką warstwę i pokrój w długie paski o szerokości około 1 cm. W rondelku zagotuj osoloną wodę, gotuj makaron do miękkości przez około 15 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wyjmij go łyżką cedzakową z patelni, włóż do talerzy.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ułóż warzywa mięsem, polewając bulionem z patelni. Podawaj do stołu. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Rzodkiewka - 35   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy