skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić lagman z rzodkiewką? Przygotuj składniki. Możesz wziąć dowolne mięso, ale lepiej jest użyć młodej wołowiny, danie okaże się jeszcze bardziej przydatne i smaczne. W tradycyjnym uzbeckim lagmanie SOS-dressing przygotowywany jest z następujących warzyw: rzodkiewki, marchwi, cebuli, papryki, pomidorów, czosnku. Ale skład warzyw można zmienić, wybierając je według własnych upodobań. Na przykład dodaj ziemniaki i spraw, aby danie było delikatniejsze w smaku i bardziej satysfakcjonujące.
Krok 2:
Umyj warzywa. Obierz zieloną rzodkiewkę i pokrój w małe kostki. Zielona rzodkiewka nie jest gorzka, ma nawet niewielką słodycz. Ale jeśli to warzywo wydaje się komuś gorzkie, możesz wytrzymać pokrojoną rzodkiewkę przez około pół godziny w zimnej osolonej wodzie. Gorycz zniknie.
Krok 3:
Obierz marchewki i pokrój w paski lub kostki. Cebulę obrać i pokroić w połówki pierścieni.
Krok 4:
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Pokrój również pomidory na małe kawałki.
Krok 5:
Umyj mięso, pokrój w małe kostki i jeszcze raz dobrze spłucz. umieść mięso na suchej patelni z grubym dnem lub w kotle. Pozwól, aby nadmiar płynu odparował z mięsa.
Krok 6:
Następnie wlej olej roślinny i smaż kawałki mięsa, obracając, aż się zarumienią.
Krok 7:
Umieść marchewkę i cebulę na patelni z mięsem, smaż mięso z warzywami na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając łopatką, aż warzywa będą miękkie. Dodaj przyprawy: mielony pieprz, sól.
Krok 8:
Umieść rzodkiewki i ziemniaki na patelni, wymieszaj. Smaż warzywa przez około 10 minut na średnim ogniu. Następnie wlej wodę na patelnię, aby zakryła jej zawartość o kilka centymetrów. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na średnim ogniu przez około 25 minut.
Krok 9:
Następnie wyślij pokrojone pomidory na patelnię. Mieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut.
Krok 10:
Podczas gotowania mięsa z warzywami zrób lagman. Wlej przesianą mąkę do głębokiej miski, ubij jajko kurze, dodaj sól i wlej zimną wodę. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Zawiń go w folię spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny.
Krok 11:
Następnie rozwałkuj ciasto na cienką warstwę i pokrój w długie paski o szerokości około 1 cm. W rondelku zagotuj osoloną wodę, gotuj makaron do miękkości przez około 15 minut.
Krok 12:
Wyjmij go łyżką cedzakową z patelni, włóż do talerzy.
Krok 13:
Ułóż warzywa mięsem, polewając bulionem z patelni. Podawaj do stołu. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Rzodkiewka - 35 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g