Delikatna Sałatka z serem

pyszne, delikatne, soczyste, z najprostszych produktów! Delikatna sałatka z serem w pełni zasługuje na swoją nazwę — połączenie jajek, jabłek i sera daje razem magiczny efekt. Ten przepis jest znany od czasów radzieckich, kiedy sałatki na wakacje podawano w kryształowych salaterkach.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 9 g
tłuszcze 59 % 19 g
węglowodany 13 % 4 g
222 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić delikatną sałatkę z serem? Przygotuj jedzenie. Jajka wstępnie ugotować, schłodzić i obrać ze skorupy. Obierz również cebulę. Wybierz ser naturalny, bez dodatków roślinnych, aby był smaczny, niezbyt ostry i słony. Jabłka lepiej nadają się do słodkich odmian.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oddziel jedno żółtko na raz, potrzebujemy go do dekoracji. Zawsze robię dwie porcje tej sałatki, więc mam dwa żółtka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj jajka na grubej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ułóż jajka pierwszą warstwą w salaterce. Delikatnie posmaruj je cienką warstwą majonezu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój cebulę w małe kostki, im mniejsza, tym lepiej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż niewielką ilość cebuli w następnej warstwie. Posyp cebulę odrobiną cukru.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój jabłka na ćwiartki, usuń rdzeń z pestkami. Obierz plastry ze skóry. Zetrzyj jabłka na grubej tarce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż jabłka w następnej warstwie. Posmaruj jabłka cienką warstwą kwaśnej śmietany.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zetrzyj również ser, ale już na średniej tarce, wtedy jego warstwa będzie przewiewna i delikatna.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż ser, posmaruj odrobiną majonezu. Następnie możesz zakończyć sałatkę lub powtórzyć całą sekwencję warstw jeszcze raz. Zawsze powtarzam.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wierzch sałatki posyp żółtkiem startym na drobnej tarce. Możesz również ozdobić zielenią. Włóż gotową sałatkę do lodówki na kilka godzin, wtedy stanie się bardziej soczysta. Następnie podawaj. Smacznego!

bardzo dobrze w tej sałatce łączy się smak słonego sera, słodycz jabłek, mała pikantna nuta cebuli i delikatność kwaśnej śmietany.
jeśli jesteś przeciwnikiem majonezu kupionego w sklepie, po prostu zrób to sam.
taka sałatka jest świetna do serwowania porcji, ułóż wszystkie produkty w małych miseczkach warstwami, będzie bardzo piękna! Można go również ułożyć na talerzach za pomocą pierścienia do gotowania lub porcji lub jednej dużej sałatki.
cebulę sałatkową można wstępnie poparzyć wrzącą wodą, aby nie była gorzka. I dodaj trochę soli do warstwy jajka, ale tutaj skup się na swoim smaku.
przypominam, że z sałatki z majonezem mają bardzo krótki okres przydatności do spożycia, lepiej nie zostawiać ich następnego dnia.

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester o zawartości tłuszczu 50 % - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g

Podobne przepisy