skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić delikatną sałatkę z serem? Przygotuj jedzenie. Jajka wstępnie ugotować, schłodzić i obrać ze skorupy. Obierz również cebulę. Wybierz ser naturalny, bez dodatków roślinnych, aby był smaczny, niezbyt ostry i słony. Jabłka lepiej nadają się do słodkich odmian.
Krok 2:
Oddziel jedno żółtko na raz, potrzebujemy go do dekoracji. Zawsze robię dwie porcje tej sałatki, więc mam dwa żółtka.
Krok 3:
Zetrzyj jajka na grubej tarce.
Krok 4:
Ułóż jajka pierwszą warstwą w salaterce. Delikatnie posmaruj je cienką warstwą majonezu.
Krok 5:
Pokrój cebulę w małe kostki, im mniejsza, tym lepiej.
Krok 6:
Ułóż niewielką ilość cebuli w następnej warstwie. Posyp cebulę odrobiną cukru.
Krok 7:
Pokrój jabłka na ćwiartki, usuń rdzeń z pestkami. Obierz plastry ze skóry. Zetrzyj jabłka na grubej tarce.
Krok 8:
Ułóż jabłka w następnej warstwie. Posmaruj jabłka cienką warstwą kwaśnej śmietany.
Krok 9:
Zetrzyj również ser, ale już na średniej tarce, wtedy jego warstwa będzie przewiewna i delikatna.
Krok 10:
Rozłóż ser, posmaruj odrobiną majonezu. Następnie możesz zakończyć sałatkę lub powtórzyć całą sekwencję warstw jeszcze raz. Zawsze powtarzam.
Krok 11:
Wierzch sałatki posyp żółtkiem startym na drobnej tarce. Możesz również ozdobić zielenią. Włóż gotową sałatkę do lodówki na kilka godzin, wtedy stanie się bardziej soczysta. Następnie podawaj. Smacznego!
bardzo dobrze w tej sałatce łączy się smak słonego sera, słodycz jabłek, mała pikantna nuta cebuli i delikatność kwaśnej śmietany.
jeśli jesteś przeciwnikiem majonezu kupionego w sklepie, po prostu zrób to sam.
taka sałatka jest świetna do serwowania porcji, ułóż wszystkie produkty w małych miseczkach warstwami, będzie bardzo piękna! Można go również ułożyć na talerzach za pomocą pierścienia do gotowania lub porcji lub jednej dużej sałatki.
cebulę sałatkową można wstępnie poparzyć wrzącą wodą, aby nie była gorzka. I dodaj trochę soli do warstwy jajka, ale tutaj skup się na swoim smaku.
przypominam, że z sałatki z majonezem mają bardzo krótki okres przydatności do spożycia, lepiej nie zostawiać ich następnego dnia.
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester o zawartości tłuszczu 50 % - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g