zupa z makaronem i gulaszem

Szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna zupa! Ten przepis to prawdziwy ratownik na wypadek, gdy musisz szybko i smacznie nakarmić całą rodzinę. Zupa z gulaszu i makaronu z pewnością przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Gotowanie zajmie ci nie więcej niż 20-30 minut.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 2 g
tłuszcze 43 % 6 g
węglowodany 43 % 6 g
82 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

najpierw zagotuj wodę.
obierz i pokrój ziemniaki w małe kostki lub kostki (jak wolisz). Im większe ziemniaki zostaną pokrojone, tym dłużej zajmie ci gotowanie. Polecam pokroić w kostkę o rozmiarze około 1 cm.*1 cm.
dodaj ziemniaki do wrzącej wody, zmniejsz ogień do średniego i gotuj pod zamkniętą pokrywką do miękkości.
w tym czasie ugotujemy resztę żywności i usmażymy.
obierz cebulę i marchewkę.
pokrój cebulę w półpierścienie lub pióra. Marchewki można zetrzeć na grubej tarce lub drobno posiekać.
na patelni rozgrzej olej roślinny. Smażyć cebulę i marchewkę na średnim ogniu, aż będą miękkie, od czasu do czasu mieszając. Zajmie to około 5 minut.

rozłożymy gulasz na kawałki lub podzielimy go na fragmenty nożem kuchennym.
obierz czosnek i drobno posiekaj lub przepuść przez prasę.
Młody szczypiorek i koperek umyć i pokroić średniej wielkości.

gdy ziemniaki będą gotowe, zróbmy ogień do maksimum. Wyślij gulasz na patelnię, a następnie smażenie i makaron. Dobrze wszystko wymieszaj. Jest to konieczne, aby makaron nie sklejał się w jedną dużą bryłę.

po ugotowaniu zmniejsz trochę ogień, wyślij czosnek i liść laurowy do zupy. Pozostaw na kuchence na 2-3 minuty. Na tym etapie spróbujemy zupy na sól, Zwykle zupa staje się słonawa z gulaszu, jeśli to nie wystarczy, dodaj sól do smaku.

pod koniec gotowania ponownie podgrzej do maksimum, dodaj warzywa i po ugotowaniu wyjmij zupę z pieca. Pozostaw do zaparzenia pod pokrywką przez około 5 minut. Ten czas wystarczy, aby zupa stała się bogatsza i smaczniejsza, a makaron "dotarł" do pożądanego stanu.

przed podaniem posyp zupę do smaku ziela angielskiego lub czarnego pieprzu.

do przygotowania tego dania można użyć dowolnego gulaszu: kurczaka, wieprzowiny lub wołowiny, kaczki lub gęsi.Wermiszel najlepiej stosować twarde odmiany, lepiej zachowuje swój kształt i nie gotuje się.
zupa lepiej gotować "raz", ponieważ po każdym ugotowaniu lub podgrzaniu istnieje ryzyko, że makaron pęcznieje lub zupa zamieni się w owsiankę.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Wermiszel - 371   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Gulasz wieprzowy - 349   kcal/100g

Podobne przepisy