skład / składniki
metoda gotowania
najpierw zagotuj wodę.
obierz i pokrój ziemniaki w małe kostki lub kostki (jak wolisz). Im większe ziemniaki zostaną pokrojone, tym dłużej zajmie ci gotowanie. Polecam pokroić w kostkę o rozmiarze około 1 cm.*1 cm.
dodaj ziemniaki do wrzącej wody, zmniejsz ogień do średniego i gotuj pod zamkniętą pokrywką do miękkości.
w tym czasie ugotujemy resztę żywności i usmażymy.
obierz cebulę i marchewkę.
pokrój cebulę w półpierścienie lub pióra. Marchewki można zetrzeć na grubej tarce lub drobno posiekać.
na patelni rozgrzej olej roślinny. Smażyć cebulę i marchewkę na średnim ogniu, aż będą miękkie, od czasu do czasu mieszając. Zajmie to około 5 minut.
rozłożymy gulasz na kawałki lub podzielimy go na fragmenty nożem kuchennym.
obierz czosnek i drobno posiekaj lub przepuść przez prasę.
Młody szczypiorek i koperek umyć i pokroić średniej wielkości.
gdy ziemniaki będą gotowe, zróbmy ogień do maksimum. Wyślij gulasz na patelnię, a następnie smażenie i makaron. Dobrze wszystko wymieszaj. Jest to konieczne, aby makaron nie sklejał się w jedną dużą bryłę.
po ugotowaniu zmniejsz trochę ogień, wyślij czosnek i liść laurowy do zupy. Pozostaw na kuchence na 2-3 minuty. Na tym etapie spróbujemy zupy na sól, Zwykle zupa staje się słonawa z gulaszu, jeśli to nie wystarczy, dodaj sól do smaku.
pod koniec gotowania ponownie podgrzej do maksimum, dodaj warzywa i po ugotowaniu wyjmij zupę z pieca. Pozostaw do zaparzenia pod pokrywką przez około 5 minut. Ten czas wystarczy, aby zupa stała się bogatsza i smaczniejsza, a makaron "dotarł" do pożądanego stanu.
przed podaniem posyp zupę do smaku ziela angielskiego lub czarnego pieprzu.
do przygotowania tego dania można użyć dowolnego gulaszu: kurczaka, wieprzowiny lub wołowiny, kaczki lub gęsi.Wermiszel najlepiej stosować twarde odmiany, lepiej zachowuje swój kształt i nie gotuje się.
zupa lepiej gotować "raz", ponieważ po każdym ugotowaniu lub podgrzaniu istnieje ryzyko, że makaron pęcznieje lub zupa zamieni się w owsiankę.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Wermiszel - 371 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Gulasz wieprzowy - 349 kcal/100g