skład / składniki
metoda gotowania
w razie potrzeby margarynę w przepisie na ciasto można zastąpić masłem-okaże się bardzo smaczna, ale pieczenie stanie się droższe. Jednak margaryna również nie powinna kupować najtańszej-lepiej wybrać opcję wysokiej jakości. Nie ma potrzeby wcześniejszego wyjmowania margaryny z lodówki. Po prostu pokrój go na duże kawałki i przenieś do małego rondla, który kładziemy na wolnym ogniu.
dodaj cukier granulowany, określoną ilość miodu (odpowiedni zarówno płynny, jak i już kandyzowany) i sodę oczyszczoną do rondla do margaryny. Wszystko wymieszaj i gotuj na małym ogniu, aż będzie lekko brązowy. W czasie zajmie to od 8 do 12 minut. Nie odchodź od pieca, obserwuj, często mieszaj mieszaninę. Nie dopuścić do przypalenia.
Usuń brązowawą mieszaninę z ognia i dodaj do niej śmietanę, możesz bezpośrednio z lodówki. Wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie rozbij jajka na mieszaninę. Robimy to najpierw w innym pojemniku, a następnie dodajemy do przyszłego ciasta. Pomoże to uniknąć zepsucia żywności, jeśli nagle pojawi się nieświeże jajko. Ubij masę ręczną trzepaczką lub mikserem.
przesiej mąkę i wymieszaj ją partiami z płynnymi składnikami. Wszystko dokładnie wymieszaj, możesz ponownie ubić mikserem. Ciasto powinno być jednorodne, plastyczne. Przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Musisz skupić się na konsystencji ciasta. Wiele przydatnych informacji na temat tego, dlaczego mąka tej samej odmiany może mieć różne właściwości,
przeczytaj ten artykuł
formy wyłożyć pergaminem do pieczenia. Możesz użyć dowolnego kształtu-okrągłego, kwadratowego. Możesz nawet użyć patelni o tej samej średnicy. Wlać ciasto. Więcej, jeśli chcesz grubych ciast. Mniejsze, jeśli cienkie. Pamiętaj, że grube ciasta można przeciąć wzdłuż na pół.
formy wkładamy do nagrzanego piekarnika (Temperatura - 180 stopni Celsjusza) na 10-15 minut - w zależności od grubości ciasta i rodzaju piekarnika czas się zmieni. Następnie wyjmujemy gorące ciasta z form i układamy na ruszcie, aby ostygły.
W tym czasie robimy śmietanę, po prostu ubijając śmietanę z cukrem pudrem mikserem. Ilość cukru pudru można dostosować do własnych upodobań.
przeciąć schłodzone ciasta, aby były tego samego rozmiaru i miały równe krawędzie. Posiekaj kawałki blenderem lub kruszonką na okruchy. Zbieramy ciasto. obficie posmaruj ciasta śmietaną. Nawiasem mówiąc, śmietanę w tym torcie można zastąpić innym, na przykład kremem. Boki i wierzch ciasta również pokrywamy, a następnie posypujemy okruchami.
wszystko, ciasto jest gotowe tak szybko! Wkładamy go do lodówki przed podaniem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g