Tanie ciasto w pośpiechu

Łatwy w przygotowaniu i niezmiennie pyszny! Najlepszy wybór! Tanie ciasto w pośpiechu, a mianowicie & quot; miód & quot;, stanie się prawdziwym ratownikiem. Przygotowanie takiego ciasta jest niezwykle proste i szybkie, a produkty do niego są używane dość budżetowo.
nataAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 4 g
tłuszcze 27 % 15 g
węglowodany 66 % 37 g
305 kcal
IG: 3 / 0 / 97

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 45 min

w razie potrzeby margarynę w przepisie na ciasto można zastąpić masłem-okaże się bardzo smaczna, ale pieczenie stanie się droższe. Jednak margaryna również nie powinna kupować najtańszej-lepiej wybrać opcję wysokiej jakości. Nie ma potrzeby wcześniejszego wyjmowania margaryny z lodówki. Po prostu pokrój go na duże kawałki i przenieś do małego rondla, który kładziemy na wolnym ogniu.

dodaj cukier granulowany, określoną ilość miodu (odpowiedni zarówno płynny, jak i już kandyzowany) i sodę oczyszczoną do rondla do margaryny. Wszystko wymieszaj i gotuj na małym ogniu, aż będzie lekko brązowy. W czasie zajmie to od 8 do 12 minut. Nie odchodź od pieca, obserwuj, często mieszaj mieszaninę. Nie dopuścić do przypalenia.

Usuń brązowawą mieszaninę z ognia i dodaj do niej śmietanę, możesz bezpośrednio z lodówki. Wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie rozbij jajka na mieszaninę. Robimy to najpierw w innym pojemniku, a następnie dodajemy do przyszłego ciasta. Pomoże to uniknąć zepsucia żywności, jeśli nagle pojawi się nieświeże jajko. Ubij masę ręczną trzepaczką lub mikserem.

przesiej mąkę i wymieszaj ją partiami z płynnymi składnikami. Wszystko dokładnie wymieszaj, możesz ponownie ubić mikserem. Ciasto powinno być jednorodne, plastyczne. Przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Musisz skupić się na konsystencji ciasta. Wiele przydatnych informacji na temat tego, dlaczego mąka tej samej odmiany może mieć różne właściwości, przeczytaj ten artykuł

formy wyłożyć pergaminem do pieczenia. Możesz użyć dowolnego kształtu-okrągłego, kwadratowego. Możesz nawet użyć patelni o tej samej średnicy. Wlać ciasto. Więcej, jeśli chcesz grubych ciast. Mniejsze, jeśli cienkie. Pamiętaj, że grube ciasta można przeciąć wzdłuż na pół.

formy wkładamy do nagrzanego piekarnika (Temperatura - 180 stopni Celsjusza) na 10-15 minut - w zależności od grubości ciasta i rodzaju piekarnika czas się zmieni. Następnie wyjmujemy gorące ciasta z form i układamy na ruszcie, aby ostygły.

W tym czasie robimy śmietanę, po prostu ubijając śmietanę z cukrem pudrem mikserem. Ilość cukru pudru można dostosować do własnych upodobań.

przeciąć schłodzone ciasta, aby były tego samego rozmiaru i miały równe krawędzie. Posiekaj kawałki blenderem lub kruszonką na okruchy. Zbieramy ciasto. obficie posmaruj ciasta śmietaną. Nawiasem mówiąc, śmietanę w tym torcie można zastąpić innym, na przykład kremem. Boki i wierzch ciasta również pokrywamy, a następnie posypujemy okruchami.

wszystko, ciasto jest gotowe tak szybko! Wkładamy go do lodówki przed podaniem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy