skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować galaretkę z nóg wołowych? Przygotuj niezbędne składniki.
Krok 2:
Udko wołowe dokładnie opłucz, osusz i pokrój na 2-3 części. Zwykłym nożem Kopyto można łatwo przeciąć wzdłuż na pół. Aby podzielić nogę w poprzek, potrzebujesz siekiery.
Krok 3:
W dużym rondlu włóż pokrojoną nogę wołową i wlej zimną wodę. Noga powinna być całkowicie pokryta płynem.
Krok 4:
Postaw garnek na ogniu i zagotuj nogę, od czasu do czasu usuwając powstałą pianę.
Krok 5:
Gdy cała piana zniknie, a bulion stanie się przezroczysty, zmniejsz ogień do małego i gotuj nogę przez kolejne 4 godziny pod przykryciem.
Krok 6:
Opłucz mięso. Najlepiej używać mięsa z podudzia - po długim gotowaniu okaże się bardzo miękkie i delikatne. Umieść mięso na patelni w kierunku nogi w całym kawałku.
Krok 7:
Zagotuj bulion i gotuj przez 30 minut na średnim ogniu. Następnie przykryj garnek pokrywką i gotuj na małym ogniu przez kolejne 1,5 godziny. W takim przypadku bulion nie powinien się zbytnio gotować.
Krok 8:
Dodaj obraną całą cebulę, liście laurowe, ziele angielskie i sól. Gotuj wszystko razem na małym ogniu na małym ogniu przez 30 minut.
Krok 9:
W zależności od preferencji ząbki czosnku można grubo pokroić na pół lub drobno posiekać. Nie lubię kawałków czosnku w gotowym galarecie, więc przeciąłem każdy ząbek na pół.
Krok 10:
Usuń nogę, mięso i cebulę z patelni. Odcedź bulion przez sito i wróć do małego ognia.
Krok 11:
Do bulionu dodaj ząbki czosnku w całości lub posiekane.
Krok 12:
Ugotowane mięso podziel rękami na włókna lub pokrój na małe kawałki.
Krok 13:
Włóż mięso do garnka z bulionem. Posmakuj bulionu i dodaj do soli, jeśli to konieczne. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
Krok 14:
Wlać gotowe galaretki wołowe do foremek i schłodzić w temperaturze pokojowej. Posyp lekko czarnym pieprzem i wstaw do lodówki na noc. Smacznego!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
jeśli chcesz, możesz dodać zielony groszek do dna form przed mięsem i bulionem żurawinowym, kręgi gotowanej marchewki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (stek) - 189 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (rostbef) - 381 kcal/100g