galaretka wołowa i udka wołowe

Klasyczny, właściwy, przezroczysty i najsmaczniejszy! W dawnych czasach w Rosji galaretowate mięso gotowano na nowy rok i Boże Narodzenie. I nawet teraz wiele osób nie wyobraża sobie stołu noworocznego bez tej przekąski. W przepisie dowiesz się, jak gotować galaretkę wołową, aby była gwarantowana.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 70 % 7 g
tłuszcze 30 % 3 g
węglowodany 0 % 0 g
57 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować galaretkę z nóg wołowych? Przygotuj niezbędne składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Udko wołowe dokładnie opłucz, osusz i pokrój na 2-3 części. Zwykłym nożem Kopyto można łatwo przeciąć wzdłuż na pół. Aby podzielić nogę w poprzek, potrzebujesz siekiery.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W dużym rondlu włóż pokrojoną nogę wołową i wlej zimną wodę. Noga powinna być całkowicie pokryta płynem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Postaw garnek na ogniu i zagotuj nogę, od czasu do czasu usuwając powstałą pianę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy cała piana zniknie, a bulion stanie się przezroczysty, zmniejsz ogień do małego i gotuj nogę przez kolejne 4 godziny pod przykryciem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Opłucz mięso. Najlepiej używać mięsa z podudzia - po długim gotowaniu okaże się bardzo miękkie i delikatne. Umieść mięso na patelni w kierunku nogi w całym kawałku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zagotuj bulion i gotuj przez 30 minut na średnim ogniu. Następnie przykryj garnek pokrywką i gotuj na małym ogniu przez kolejne 1,5 godziny. W takim przypadku bulion nie powinien się zbytnio gotować.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj obraną całą cebulę, liście laurowe, ziele angielskie i sól. Gotuj wszystko razem na małym ogniu na małym ogniu przez 30 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W zależności od preferencji ząbki czosnku można grubo pokroić na pół lub drobno posiekać. Nie lubię kawałków czosnku w gotowym galarecie, więc przeciąłem każdy ząbek na pół.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Usuń nogę, mięso i cebulę z patelni. Odcedź bulion przez sito i wróć do małego ognia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Do bulionu dodaj ząbki czosnku w całości lub posiekane.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ugotowane mięso podziel rękami na włókna lub pokrój na małe kawałki.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Włóż mięso do garnka z bulionem. Posmakuj bulionu i dodaj do soli, jeśli to konieczne. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wlać gotowe galaretki wołowe do foremek i schłodzić w temperaturze pokojowej. Posyp lekko czarnym pieprzem i wstaw do lodówki na noc. Smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

jeśli chcesz, możesz dodać zielony groszek do dna form przed mięsem i bulionem żurawinowym, kręgi gotowanej marchewki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (stek) - 189   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (rostbef) - 381   kcal/100g

Podobne przepisy