galaretka z czerwonej porzeczki z agarem agarowym

naturalny deser jagodowy, który dzieci uwielbiają. Galaretka z czerwonej porzeczki to pyszny domowy przysmak! Zawiera tylko naturalne jagody. Ilości cukru można dostosować do własnych upodobań. Jako produkt żelujący lepiej jest stosować agar-agar lub pektynę.
Natalia WasilenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 97 % 29 g
113 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić czerwoną porzeczkę z agarem agarowym? Deser okazuje się niezwykły, w konsystencji coś między marmoladą a turecką rozkoszą. Można go przygotować z dowolnej jagody, w zależności od kwasu jagody będą potrzebować mniej lub więcej cukru. Musisz zebrać lub kupić tyle czerwonych porzeczek, aby uzyskać 500 ml soku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W zależności od soczystości jagód potrzebujesz od 1 do 1,2 kg jagód, tym razem dostałem odpowiednią ilość soku z 1 kg czerwonej porzeczki. Umyj i posiekaj jagodę za pomocą blendera. Przetrzyj posiekaną jagodę przez sito, otrzymasz pachnący sok porzeczkowy. Dodaj agar do soku z czerwonej porzeczki, dobrze wymieszaj i pozostaw na 30 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść sok z agarem na kuchence, zagotuj i dodaj cukier. Przy określonej ilości cukru deser nie jest zbyt słodki, więc jeśli lubisz słodszy, możesz dodać cukier do 400 gramów. Gotuj wszystko razem przez 5 minut i wlej do foremek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zwykle używam foremek do cukierków, babeczek lub po prostu prostokątnej formy silikonowej. Pozostaw płyn do ostygnięcia do temperatury pokojowej i wstaw do lodówki na 2 godziny. Aby ułatwić wyjmowanie z formy, umieść w zamrażarce na 20 minut przed podaniem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyjmij deser z formy i połóż na talerzu, udekoruj według uznania, możesz zawinąć w drobny cukier lub płatki kokosowe.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Galaretka z czerwonej porzeczki na agarze agarowym jest gotowa! Zobacz wideo, aby uzyskać bardziej szczegółowy proces gotowania. Smacznego!

desery z owoców i jagód to nie tylko przysmak, ale także zdrowa żywność. Istnieje tak wiele przepisów na desery, jak odmiany owoców i jagód. Najprostszym przepisem na deser jest sałatka owocowa, do której można przygotować sos na bazie miodu lub jogurtu. Jeśli lubisz lekką, chłodną galaretkę, wybierz jagody i owoce, które łatwo się żelują (takie jak czerwone porzeczki i jabłka). W przypadku parfait i sambooków właściwości żelujące nie są ważne, ale wybierając jagody i owoce, zwróć uwagę na kolor gotowego dania. A co najważniejsze, im mniej poddajesz potrawie obróbkę cieplną, tym więcej witamin zostanie w niej zachowanych.

dlaczego agar-agar czasami nie twardnieje, jak prawidłowo z nim pracować i uniknąć irytujących błędów, a także wszystkich subtelności gotowania różnych potraw z tą żelującą substancją przeczytaj artykuł o agar-agar .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Porzeczka czerwona - 39   kcal/100g
  • Agar-agar - 301   kcal/100g

Podobne przepisy