skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić czerwoną porzeczkę z agarem agarowym? Deser okazuje się niezwykły, w konsystencji coś między marmoladą a turecką rozkoszą. Można go przygotować z dowolnej jagody, w zależności od kwasu jagody będą potrzebować mniej lub więcej cukru. Musisz zebrać lub kupić tyle czerwonych porzeczek, aby uzyskać 500 ml soku.
Krok 2:
W zależności od soczystości jagód potrzebujesz od 1 do 1,2 kg jagód, tym razem dostałem odpowiednią ilość soku z 1 kg czerwonej porzeczki. Umyj i posiekaj jagodę za pomocą blendera. Przetrzyj posiekaną jagodę przez sito, otrzymasz pachnący sok porzeczkowy. Dodaj agar do soku z czerwonej porzeczki, dobrze wymieszaj i pozostaw na 30 minut.
Krok 3:
Umieść sok z agarem na kuchence, zagotuj i dodaj cukier. Przy określonej ilości cukru deser nie jest zbyt słodki, więc jeśli lubisz słodszy, możesz dodać cukier do 400 gramów. Gotuj wszystko razem przez 5 minut i wlej do foremek.
Krok 4:
Zwykle używam foremek do cukierków, babeczek lub po prostu prostokątnej formy silikonowej. Pozostaw płyn do ostygnięcia do temperatury pokojowej i wstaw do lodówki na 2 godziny. Aby ułatwić wyjmowanie z formy, umieść w zamrażarce na 20 minut przed podaniem.
Krok 5:
Wyjmij deser z formy i połóż na talerzu, udekoruj według uznania, możesz zawinąć w drobny cukier lub płatki kokosowe.
Krok 6:
Galaretka z czerwonej porzeczki na agarze agarowym jest gotowa! Zobacz wideo, aby uzyskać bardziej szczegółowy proces gotowania. Smacznego!
desery z owoców i jagód to nie tylko przysmak, ale także zdrowa żywność. Istnieje tak wiele przepisów na desery, jak odmiany owoców i jagód. Najprostszym przepisem na deser jest sałatka owocowa, do której można przygotować sos na bazie miodu lub jogurtu. Jeśli lubisz lekką, chłodną galaretkę, wybierz jagody i owoce, które łatwo się żelują (takie jak czerwone porzeczki i jabłka). W przypadku parfait i sambooków właściwości żelujące nie są ważne, ale wybierając jagody i owoce, zwróć uwagę na kolor gotowego dania. A co najważniejsze, im mniej poddajesz potrawie obróbkę cieplną, tym więcej witamin zostanie w niej zachowanych.
dlaczego agar-agar czasami nie twardnieje, jak prawidłowo z nim pracować i uniknąć irytujących błędów, a także wszystkich subtelności gotowania różnych potraw z tą żelującą substancją przeczytaj artykuł o agar-agar .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Porzeczka czerwona - 39 kcal/100g
- Agar-agar - 301 kcal/100g