skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić rustykalną sałatkę ślubną? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Wybierz wieprzowinę, która nie jest tłusta, bez kości i żył. Jeśli mięso jest zamrożone, umieść je na dolnej półce lodówki i nigdy nie rozmrażaj w ciepłej wodzie lub kuchence mikrofalowej. To zepsuje strukturę i smak mięsa.
Krok 2:
Wlej wodę do rondla, włóż mięso umyte w zimnej wodzie. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu i trochę soli. Zmniejsz ogień i gotuj przez 35 do 40 minut, usuwając pianę. Mięso powinno być ugotowane, ale pozostać gęste. Najważniejsze, żeby go nie strawić, w przeciwnym razie nie będziesz w stanie go pokroić. Ostudzić w bulionie lub włożyć mięso do torby, związać i pozostawić do całkowitego ostygnięcia, aby nie zwietrzało. Pokrój go w paski o grubości około jednego centymetra.
Krok 3:
Złóż pokrojone mięso do miski i dodaj cebulę pokrojoną w cienkie pierścienie.
Krok 4:
Do marynaty wymieszaj przegotowaną, zimną wodę i ocet, dodaj cukier. Możesz wziąć dowolny ocet, wolę winogrona.
Krok 5:
Włóż sól do marynaty. Weź grubą sól, ponieważ możesz łatwo przesolić małą.
Krok 6:
Wlej olej roślinny do marynaty. Najważniejsze powinno być rafinowane, w przeciwnym razie zabije wszystkie smaki, zwykła lub oliwa z oliwek jest idealna. W razie potrzeby możesz dodać trochę chili.
Krok 7:
Wlej marynatę do miski z mięsem i cebulą, wymieszaj. Zamknij i wstaw na zimno na 10 godzin, od czasu do czasu mieszając.
Krok 8:
Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do sałatki, wymieszaj. Można go dodać od razu na początku marynowania, ale warzywa nie będą wyglądać zbyt apetycznie, więc wolę dodać je przed podaniem. Przełóż sałatkę na talerz i udekoruj. Zwykle są to tylko krążki cebuli, ale wtedy sałatka będzie wyglądać na zbyt wyblakłą. Więc ozdobiłem krążkami czerwonej cebuli i dodałem trochę żurawiny. Doskonale uzupełniły sałatkę.
Krok 9:
Smacznego.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
zamiast cukru można użyć słodzika.
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Polędwica wieprzowa - 264 kcal/100g
- Ocet winogronowy - 14 kcal/100g