rustykalna sałatka weselna z wieprzowiną z cebulą

Prosta i pikantna sałatka mięsna na święta! Ta rustykalna sałatka weselna z wieprzowiną z cebulą ma minimum składników i smakuje jak kebab. Spodoba się każdemu bez wyjątku i będzie ozdobą każdego stołu!
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 7 g
tłuszcze 36 % 9 g
węglowodany 36 % 9 g
183 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 12 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić rustykalną sałatkę ślubną? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Wybierz wieprzowinę, która nie jest tłusta, bez kości i żył. Jeśli mięso jest zamrożone, umieść je na dolnej półce lodówki i nigdy nie rozmrażaj w ciepłej wodzie lub kuchence mikrofalowej. To zepsuje strukturę i smak mięsa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej wodę do rondla, włóż mięso umyte w zimnej wodzie. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu i trochę soli. Zmniejsz ogień i gotuj przez 35 do 40 minut, usuwając pianę. Mięso powinno być ugotowane, ale pozostać gęste. Najważniejsze, żeby go nie strawić, w przeciwnym razie nie będziesz w stanie go pokroić. Ostudzić w bulionie lub włożyć mięso do torby, związać i pozostawić do całkowitego ostygnięcia, aby nie zwietrzało. Pokrój go w paski o grubości około jednego centymetra.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Złóż pokrojone mięso do miski i dodaj cebulę pokrojoną w cienkie pierścienie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do marynaty wymieszaj przegotowaną, zimną wodę i ocet, dodaj cukier. Możesz wziąć dowolny ocet, wolę winogrona.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż sól do marynaty. Weź grubą sól, ponieważ możesz łatwo przesolić małą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej olej roślinny do marynaty. Najważniejsze powinno być rafinowane, w przeciwnym razie zabije wszystkie smaki, zwykła lub oliwa z oliwek jest idealna. W razie potrzeby możesz dodać trochę chili.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej marynatę do miski z mięsem i cebulą, wymieszaj. Zamknij i wstaw na zimno na 10 godzin, od czasu do czasu mieszając.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do sałatki, wymieszaj. Można go dodać od razu na początku marynowania, ale warzywa nie będą wyglądać zbyt apetycznie, więc wolę dodać je przed podaniem. Przełóż sałatkę na talerz i udekoruj. Zwykle są to tylko krążki cebuli, ale wtedy sałatka będzie wyglądać na zbyt wyblakłą. Więc ozdobiłem krążkami czerwonej cebuli i dodałem trochę żurawiny. Doskonale uzupełniły sałatkę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smacznego.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

zamiast cukru można użyć słodzika.

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Polędwica wieprzowa - 264   kcal/100g
  • Ocet winogronowy - 14   kcal/100g

Podobne przepisy