skład / składniki
metoda gotowania
pierwszym krokiem jest włączenie piekarnika o 180 stopni.
następnie przygotuj warzywa. Dokładnie opłucz ziemniaki i marchewkę wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Obierz cebulę z łuski.
pokrój ziemniaki na średnie kawałki (około 6 kawałków). Wlej czystą wodę do rondla, lekko Posol i zagotuj. Wrzuć pokrojone ziemniaki do wrzącej wody i gotuj przez 10 minut od ponownego zagotowania wody do połowy ugotowanej. Odcedź i zarezerwuj ziemniaki.
W międzyczasie pokrój cebulę w drobną kostkę. Zetrzyj marchewki na grubej tarce.
pieczarki dokładnie opłucz pod bieżącą wodą i pozwól wodzie spłynąć, wrzucając je do durszlaka. Następnie pokrój wzdłuż grzyba na małe plasterki. Lepiej jest wziąć świeże grzyby (są bardziej aromatyczne), ale odpowiednie są również grzyby w puszkach.
na rozgrzaną patelnię wlej oliwę z oliwek i włóż posiekaną cebulę i marchewkę. Smaż je, aż będą półprzezroczyste. Następnie dodaj pokrojone pieczarki. Dopraw solą i pieprzem (możesz użyć dowolnej przyprawy). Smażyć pieczarki do miękkości. Dodaj śmietanę na patelnię, wszystko dobrze wymieszaj i prawie zagotuj. Następnie zdejmij patelnię z ognia.
posmaruj kawałkiem masła odpowiednie naczynie do pieczenia i ułóż wszystkie ugotowane ziemniaki na dnie. Na wierzchu równomiernie rozprowadź pieczarki smażone z warzywami w śmietanie.
umieść naczynie do pieczenia w piekarniku na 10-15 minut, aż powstanie apetyczna złota skorupa. Połóż pieczone ziemniaki z pieczarkami w śmietanie na porcjach i natychmiast podawaj na stole jako dodatek do pieczonego mięsa lub ryb lub po prostu jako niezależne danie. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g