ziemniaki z pieczarkami w śmietanie

świetne danie dla całej rodziny! Spróbuj i oceń! Ziemniaki z pieczarkami w śmietanie to proste, niedrogie, a jednocześnie bardzo satysfakcjonujące danie, którym można bez problemu nakarmić gości i domowników. Pyszne ziemniaki o kremowym smaku uzupełniają pikantne smażone grzyby z warzywami. To sprawia, że pieczone ziemniaki są wspaniałym daniem, które może zająć należne im miejsce w rodzinnym menu.
svetaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 2 g
tłuszcze 38 % 8 g
węglowodany 52 % 11 g
120 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

pierwszym krokiem jest włączenie piekarnika o 180 stopni.

następnie przygotuj warzywa. Dokładnie opłucz ziemniaki i marchewkę wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Obierz cebulę z łuski.

pokrój ziemniaki na średnie kawałki (około 6 kawałków). Wlej czystą wodę do rondla, lekko Posol i zagotuj. Wrzuć pokrojone ziemniaki do wrzącej wody i gotuj przez 10 minut od ponownego zagotowania wody do połowy ugotowanej. Odcedź i zarezerwuj ziemniaki.

W międzyczasie pokrój cebulę w drobną kostkę. Zetrzyj marchewki na grubej tarce.

pieczarki dokładnie opłucz pod bieżącą wodą i pozwól wodzie spłynąć, wrzucając je do durszlaka. Następnie pokrój wzdłuż grzyba na małe plasterki. Lepiej jest wziąć świeże grzyby (są bardziej aromatyczne), ale odpowiednie są również grzyby w puszkach.

na rozgrzaną patelnię wlej oliwę z oliwek i włóż posiekaną cebulę i marchewkę. Smaż je, aż będą półprzezroczyste. Następnie dodaj pokrojone pieczarki. Dopraw solą i pieprzem (możesz użyć dowolnej przyprawy). Smażyć pieczarki do miękkości. Dodaj śmietanę na patelnię, wszystko dobrze wymieszaj i prawie zagotuj. Następnie zdejmij patelnię z ognia.

posmaruj kawałkiem masła odpowiednie naczynie do pieczenia i ułóż wszystkie ugotowane ziemniaki na dnie. Na wierzchu równomiernie rozprowadź pieczarki smażone z warzywami w śmietanie.

umieść naczynie do pieczenia w piekarniku na 10-15 minut, aż powstanie apetyczna złota skorupa. Połóż pieczone ziemniaki z pieczarkami w śmietanie na porcjach i natychmiast podawaj na stole jako dodatek do pieczonego mięsa lub ryb lub po prostu jako niezależne danie. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy