skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pokrojone ogórki na zimę jako sałatkę? Na początek wysterylizuj słoiki. Aby to zrobić, umyj je ciepłą wodą i sodą oczyszczoną. Spłukać. Włóż do zimnego piekarnika szyjką do dołu. Rozłóż metalowe pokrywki. Włącz piekarnik na 150 stopni. Gdy piekarnik się nagrzeje, sterylizuj słoiki: 0,7 L - 8 minut, 1l-15 minut, 2L - 20, 3L - 25 minut.
Krok 2:
Teraz przygotuj jedzenie. Odpowiednie są dobre gęste ogórki odmian sałatkowych, zwłaszcza wszystkie przerośnięte, które nie zauważyły na czas. Odpowiednie są również duże ogórki szklarniowe. Umyj i namocz ogórki gruntowe w zimnej wodzie przez 2-3 godziny. Zmień wodę kilka razy, jak przed soleniem. Następnie spuść wodę i opłucz ogórki świeżą wodą. Po co moczyć ogórki? Aby pozbyć się goryczy. Nie możesz moczyć szklarni, z reguły nie zawierają goryczy.
Krok 3:
W tym przepisie ogórki należy obrać, nawet jeśli są cienkie i nie są gorzkie. Obrane ogórki pokroić w kółka o grubości około 0,4 cm cebulę obrać i pokroić w ćwiartki o tej samej grubości.
Krok 4:
Przygotuj marynatę. W rondlu połącz ocet stołowy, olej roślinny, cukier, sól i pieprz. Postaw rondel na średnim ogniu i ciągle mieszając doprowadzaj do wrzenia, upewnij się, że cukier i sól całkowicie się rozpuszczą. Do gotowania wygodnie jest używać szerokich naczyń ze stali nierdzewnej z grubym dnem lub emaliowanych.
Krok 5:
Dodaj posiekaną cebulę do rondla z marynatą. Wymieszaj, aby oddzielić pióra cebuli. Niech marynata się zagotuje.
Krok 6:
Natychmiast dodaj wszystkie pokrojone ogórki i mieszając kontynuuj gotowanie na średnim ogniu przez około 5-8 minut /ogórki zaczną zmieniać kolor i staną się przezroczyste/. Skoncentruj się na swoim piecu.
Krok 7:
Na minutę przed gotowością dodaj drobno posiekany świeży koperek, wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić warzywa. / Możesz obejść się bez zieleni, jest to dopuszczalne/.
Krok 8:
Natychmiast przenieś gorącą sałatkę do ciepłych, sterylnych słoików. Lekko zagęścić ogórki, aby nie było pustek i wydostało się nadmiar powietrza. Napełnij słoiki przelewem marynatą i przekręć je sterylnymi pokrywkami. Przetrzyj słoiki, odwróć je i przykryj pod "futrem", aż całkowicie ostygną, a następnie przenieś w ciemne, chłodne miejsce.
Krok 9:
Tak wygląda gotowa sałatka z ogórków. Jest dobry jako przekąska, dodatek do mięsa. Dobrze jest podawać z ziemniakami, a nawet jako samowystarczalne danie z chlebem i bez.
Sałatka dobrze się przechowuje, ale jest spożywana szybko i jako jedna z pierwszych.
przepis z czasów radzieckich, sprawdzony w czasie, łatwy i szybki w przygotowaniu.
z tej normy produktów uzyskuje się 4 puszki 1L i 1 puszkę 0,5 l.
aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g