pokrojone ogórki na sałatkę zimową

bardzo smaczne, bardzo soczyste, chrupiące, bez sterylizacji! Pokrojone ogórki na sałatkę zimową docenią wszyscy miłośnicy domowych preparatów! W końcu w ten sposób możesz przygotować absolutnie dowolne ogórki, nawet największe. Sałatka ma bardzo delikatny, łagodny smak.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 23 % 3 g
węglowodany 69 % 9 g
66 kcal
IG: 56 / 0 / 44

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pokrojone ogórki na zimę jako sałatkę? Na początek wysterylizuj słoiki. Aby to zrobić, umyj je ciepłą wodą i sodą oczyszczoną. Spłukać. Włóż do zimnego piekarnika szyjką do dołu. Rozłóż metalowe pokrywki. Włącz piekarnik na 150 stopni. Gdy piekarnik się nagrzeje, sterylizuj słoiki: 0,7 L - 8 minut, 1l-15 minut, 2L - 20, 3L - 25 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Teraz przygotuj jedzenie. Odpowiednie są dobre gęste ogórki odmian sałatkowych, zwłaszcza wszystkie przerośnięte, które nie zauważyły na czas. Odpowiednie są również duże ogórki szklarniowe. Umyj i namocz ogórki gruntowe w zimnej wodzie przez 2-3 godziny. Zmień wodę kilka razy, jak przed soleniem. Następnie spuść wodę i opłucz ogórki świeżą wodą. Po co moczyć ogórki? Aby pozbyć się goryczy. Nie możesz moczyć szklarni, z reguły nie zawierają goryczy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W tym przepisie ogórki należy obrać, nawet jeśli są cienkie i nie są gorzkie. Obrane ogórki pokroić w kółka o grubości około 0,4 cm cebulę obrać i pokroić w ćwiartki o tej samej grubości.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj marynatę. W rondlu połącz ocet stołowy, olej roślinny, cukier, sól i pieprz. Postaw rondel na średnim ogniu i ciągle mieszając doprowadzaj do wrzenia, upewnij się, że cukier i sól całkowicie się rozpuszczą. Do gotowania wygodnie jest używać szerokich naczyń ze stali nierdzewnej z grubym dnem lub emaliowanych.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj posiekaną cebulę do rondla z marynatą. Wymieszaj, aby oddzielić pióra cebuli. Niech marynata się zagotuje.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Natychmiast dodaj wszystkie pokrojone ogórki i mieszając kontynuuj gotowanie na średnim ogniu przez około 5-8 minut /ogórki zaczną zmieniać kolor i staną się przezroczyste/. Skoncentruj się na swoim piecu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na minutę przed gotowością dodaj drobno posiekany świeży koperek, wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić warzywa. / Możesz obejść się bez zieleni, jest to dopuszczalne/.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Natychmiast przenieś gorącą sałatkę do ciepłych, sterylnych słoików. Lekko zagęścić ogórki, aby nie było pustek i wydostało się nadmiar powietrza. Napełnij słoiki przelewem marynatą i przekręć je sterylnymi pokrywkami. Przetrzyj słoiki, odwróć je i przykryj pod "futrem", aż całkowicie ostygną, a następnie przenieś w ciemne, chłodne miejsce.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Tak wygląda gotowa sałatka z ogórków. Jest dobry jako przekąska, dodatek do mięsa. Dobrze jest podawać z ziemniakami, a nawet jako samowystarczalne danie z chlebem i bez.

Sałatka dobrze się przechowuje, ale jest spożywana szybko i jako jedna z pierwszych.

przepis z czasów radzieckich, sprawdzony w czasie, łatwy i szybki w przygotowaniu.

z tej normy produktów uzyskuje się 4 puszki 1L i 1 puszkę 0,5 l.

aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy