herbata z liści porzeczki

goście będą zachwyceni! Proste, szybkie i bardzo smaczne! Moja rodzina lubi herbatę z liści porzeczki.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 7 g
31 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 5 min
herbata z liści porzeczki jest parzona jak każda inna. W naszym przypadku różnica będzie tylko w składnikach i ich ilości. Chcemy uzyskać pyszne i pachnące mewy. Oczywiście nie jest konieczne parzenie herbaty na cały litr. Możesz zmniejszyć objętość, ale zachowując proporcje.

umyte gałązki z liśćmi jagód wrzucamy do pojemnika z wodą podgrzaną do wrzącej wody. Włóż kilka łyżek miodu i wymieszaj łyżką. Teraz pozostaje nam tylko przykryć pojemnik i pozwolić wodzie nasiąknąć sokami, które podkreślą gałęzie, liście i jagody. Nalewka zajmie nie więcej niż 5 minut. Oposla, na herbatę pozostaje wlać mewę do kubków.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Porzeczka czarna - 38   kcal/100g
  • Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44   kcal/100g
  • Porzeczka czerwona - 39   kcal/100g
  • Liście wiśni - 0   kcal/100g

Podobne przepisy