herbata z liści porzeczki
skład / składniki
1
porcje:
metoda gotowania
herbata z liści porzeczki jest parzona jak każda inna. W naszym przypadku różnica będzie tylko w składnikach i ich ilości. Chcemy uzyskać pyszne i pachnące mewy. Oczywiście nie jest konieczne parzenie herbaty na cały litr. Możesz zmniejszyć objętość, ale zachowując proporcje.
umyte gałązki z liśćmi jagód wrzucamy do pojemnika z wodą podgrzaną do wrzącej wody. Włóż kilka łyżek miodu i wymieszaj łyżką. Teraz pozostaje nam tylko przykryć pojemnik i pozwolić wodzie nasiąknąć sokami, które podkreślą gałęzie, liście i jagody. Nalewka zajmie nie więcej niż 5 minut. Oposla, na herbatę pozostaje wlać mewę do kubków.
umyte gałązki z liśćmi jagód wrzucamy do pojemnika z wodą podgrzaną do wrzącej wody. Włóż kilka łyżek miodu i wymieszaj łyżką. Teraz pozostaje nam tylko przykryć pojemnik i pozwolić wodzie nasiąknąć sokami, które podkreślą gałęzie, liście i jagody. Nalewka zajmie nie więcej niż 5 minut. Oposla, na herbatę pozostaje wlać mewę do kubków.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Porzeczka czarna - 38 kcal/100g
- Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44 kcal/100g
- Porzeczka czerwona - 39 kcal/100g
- Liście wiśni - 0 kcal/100g