gulasz warzywny z ryżem

szybkie, smaczne, łatwe do urozmaicenia poprzez zmianę żywności! Rodzaj gulaszu warzywnego, zawsze smaczny i prosty
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 2 g
tłuszcze 31 % 8 g
węglowodany 62 % 16 g
133 kcal
IG: 25 / 75 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić gulasz warzywny z ryżem? Przygotuj produkty według listy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Drobno posiekaj marchewkę, cebulę i zmiażdżony ząbek czosnku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Szybko podsmaż cebulę i czosnek na rozgrzanym oleju.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj marchewki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posiekaj kapustę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj go do rondla, wymieszaj, gotuj na wolnym ogniu, aż będzie miękki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój pomidora.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj do kapusty, podsmaż.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj umyty ryż.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wymieszaj, lekko podsmażając.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj wodę i gotuj powoli mieszając pod przykryciem. Posolić.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gdy ryż będzie gotowy, dodaj zielony groszek.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozgrzej 3-4 minuty pod przykryciem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Gotowy ryż podawaj jako samodzielne danie lub jako dodatek.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g

Podobne przepisy