Sałatka kurczak, marchewka ze śliwkami

udane połączenie prostych potraw-szybka, smaczna, delikatna sałatka. Delikatna, przyjemna sałatka, która szybko się robi,a także szybko je! Suszone śliwki nadają mu wyjątkowy smak. Danie nadaje się na rodzinny obiad, a także na świąteczną ucztę. Ta sałatka jest doprawiona majonezem, ale próbowałem doprawić ją kwaśną śmietaną zmieszaną z 1 łyżeczką. gotowa musztarda, 0,5 łyżeczki.ocet. Okazało się nie mniej smaczne...
mama słodyczeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 10 g
tłuszcze 50 % 18 g
węglowodany 22 % 8 g
216 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z kurczaka marchew z suszonymi śliwkami? Produkty potrzebne do przygotowania sałatki z marchewką, kurczakiem i suszonymi śliwkami. Suszone śliwki zostały dokładnie umyte i namoczone przez godzinę. Filet z kurczaka, jajka ugotowane i schłodzone. Marchewki obrane, umyte.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj ser i marchewkę na grubej tarce w różnych pojemnikach.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotuj marchewki na patelni przez kilka minut, dodając 3-4 łyżki.l Woda. Odstawić do ostygnięcia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój jajka i suszone śliwki w wąskie paski. Pozostaw 1 łyżkę. schłodzone marchewki i 2 suszone śliwki do dekoracji przyszłej sałatki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój kurczaka w kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W głębokiej misce wymieszaj wszystkie przygotowane składniki, dopraw majonezem, pieprzem, solą do smaku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż gotową sałatkę na talerzu lub w salaterce, udekoruj marchewką, suszonymi śliwkami, ogórkiem lub ziołami zarezerwowanymi do tego celu. Sałatka będzie jeszcze smaczniejsza, jeśli przed podaniem ją schłodzimy. Smacznego!

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal / 100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal / 100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal / 100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal / 100g

Podobne przepisy