skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić naleśniki jaglane? Przygotuj jedzenie. Mleko nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu. Posortuj proso, usuwając śmieci i czerwone nieotwarte ziarna. Dobrze umyj jajko. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
Krok 2:
Przygotuj ciasto. Jak zrobić ciasto? Podgrzej mleko, aż będzie ciepłe, wlej je do miski. Wlej połowę cukru i suchych drożdży do mleka, wymieszaj. Następnie dodaj łyżkę mąki pszennej i za pomocą trzepaczki mieszaj masę, aż będzie gładka. Pozostaw ciasto na 15-20 minut, w tym czasie proso zostanie ugotowane. W tym czasie będzie musiał puchnąć i zwiększyć objętość.
Krok 3:
Ugotuj kaszę jaglaną. Jak gotować owsiankę? Kasza jaglana zalać gorącą wodą przez 2-3 minuty, a następnie spłukać pod kranem. To usunie gorzki smak charakterystyczny dla prosa. Następnie napełnij płatki wodą, dodaj sól i gotuj na kuchence na małym ogniu. Gotuj owsiankę, aż będzie gęsta, cały płyn powinien zostać wchłonięty przez płatki.
Krok 4:
Zmiel gorącą owsiankę do uzyskania jednorodnej konsystencji za pomocą blendera zanurzeniowego.
Krok 5:
Po 5-7 minutach, gdy owsianka trochę ostygnie, rozbij do niej surowe jajko. Możesz wymieszać go łyżką lub przebić masę blenderem, co będzie znacznie szybsze.
Krok 6:
Przenieś kaszę jaglaną na głęboki talerz, dodaj trochę soli i pozostały cukier granulowany. Wlej ciasto do całkowitej masy i mieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 7:
Przesiej mąkę pszenną, a następnie dodaj do ciasta. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
Krok 8:
Mieszaj ciasto, aż będzie gładkie, nie powinno pozostać grudek. Mąka może odejść od większej lub mniejszej ilości określonej w przepisie, patrz konsystencja ciasta. Powinien być jak rzadka śmietana, spłynąć z łyżki. Przykryj miskę ciasta ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 30 minut.
Krok 9:
Rozgrzej patelnię, posmaruj ją olejem roślinnym. Za pomocą chochli wlej ciasto na środek i rozprowadzaj je okrężnymi ruchami na całej powierzchni patelni. Smażyć naleśniki z obu stron na złoty kolor. Wyreguluj ogień, aby naleśniki dość szybko się usmażyły, ale nie paliły się.
Krok 10:
Ułóż gotowe naleśniki w stos na talerzu lub drewnianej desce. Ostudź je trochę i podawaj z dżemem, skondensowanym mlekiem i kwaśną śmietaną. Smacznego!
aby owsianka jaglana była smaczna, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru i sekretach gotowania kaszy jaglanej.
płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Kasza jaglana - 335 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g