Sałatka Orchidea z frytkami i kurczakiem

bardzo smaczna i łatwa do zrobienia sałatka!
Krystyna MiliAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 10 g
tłuszcze 41 % 14 g
węglowodany 29 % 10 g
232 kcal
IG: 20 / 0 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Na początek przygotujemy wszystkie składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj marchewki na małej tarce. Rozłóż na talerzu pierwszą warstwą i posmaruj majonezem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie zetrzyj ogórek na grubej tarce i połóż na marchewce. Posiekaj trochę chipsów i posyp nimi ogórki. Ponownie posmaruj wszystko majonezem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie pokrój gotowany filet z kurczaka i rozłóż na ogórkach. Natrzyj ser i posyp nim kurczaka. Posmaruj warstwę majonezem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotuj jajka, obierz je ze skorupy. Oddziel białka od żółtek i trzy na grubej tarce. Rozłóż je równomiernie na serze.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wszystko dobrze posmaruj majonezem i udekoruj sałatkę w postaci kwiatu. Posyp wszystko posiekanym żółtkiem. Sałatka Orchidea jest gotowa, smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Suluguni - 290   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Frytki - 536   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy