Sałatka z pomarańczowym kurczakiem

jasny, piękny, świeży, soczysty, bez majonezu! Sałatka z pomarańczą i kurczakiem to danie z oryginalnym i niezwykłym połączeniem produktów. Łączy kapustę pekińską, białe mięso z kurczaka, miąższ pomarańczy i karmelizowane orzechy. Taka sałatka ozdobi każdą ucztę.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 7 g
tłuszcze 43 % 12 g
węglowodany 32 % 9 g
154 kcal
IG: 78 / 0 / 22

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z pomarańczami i kurczakiem? Przygotuj jedzenie. Oryginalny przepis jest przygotowywany z kapustą pekińską, ale każda zielona sałata lodowa, frizze, zwykły liść wystarczy. Weź filet z kurczaka z piersi, lepiej, jeśli jest schłodzony.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw karmelizuj orzechy. Jak karmelizować orzechy? Aby to zrobić, dodaj miód do wody i mieszaj, aż będą gładkie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść patelnię na małym ogniu i polej ją mieszanką wody i miodu. Jak tylko się zagotuje, wlej do niego obrane orzechy włoskie. Przy ciągłym mieszaniu podsmaż orzechy w powstałym karmelu na złoty kolor. Upewnij się, że każde jąderko jest owinięte karmelem. Zajmuje to bardzo mało czasu, dwie do trzech minut. Uważaj tylko, aby karmel nie zaczął się palić, gdy tylko się ściemni, wyłącz ogień.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozłóż karmelizowane orzechy na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia. Pozostaw je do ostygnięcia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Mięso z kurczaka na sałatkę można gotować, piec lub smażyć. Ugotuję go. Jak gotować filet z kurczaka? Zagotuj wodę w rondlu, dodaj sól. Zanurz mięso w wodzie. Gotuj kurczaka przez 30 minut na małym ogniu na małym ogniu. Następnie pozostaw mięso w bulionie, aż całkowicie ostygnie. Gotowane w ten sposób mięso będzie miękkie i soczyste. Ponieważ zajmuje to dużo czasu, lepiej wcześniej ugotować mięso.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Złóż sałatkę. Weź płaski talerz, na którym sałatka będzie wyglądać piękniej i wygodniej będzie ją układać. Lub zrób porcje na pojedynczych talerzach. Umyj liście kapusty pekińskiej (lub innej sałatki), osusz i rozerwij pierwszą warstwę. Właśnie rozrywam sałatkę, ponieważ pokrojona nożem szybko się utlenia, więdnie i traci apetyczny wygląd. Rozdrobnij gotowane mięso na liściach sałaty. Możesz to również zrobić rękami, dzieląc mięso na włókna.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dobrze umyj pomarańczę, osusz i odetnij skórkę nożem, chwytając białą część, ponieważ potrzebujesz tylko miąższu. Za pomocą noża wytnij plasterki bez wpływu na przegrody. Rozłóż powstały miąższ na sałacie, dzieląc każdy plasterek na pół.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Czas zrobić sos. Przygotuj dla niej jedzenie. Weź olej roślinny, do smaku lub obecności. Smakuje lepiej, jeśli jest nierafinowany, ale to znowu kwestia gustu. Sos sojowy wybierz naturalną fermentację, bez zbędnych dodatków. Ocet balsamiczny można zastąpić zwykłym sokiem stołowym, jabłkowym lub cytrynowym.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Jak zrobić tankowanie? Wyciśnij sok z pozostałej połowy pomarańczy, uważając, aby nie dostać do niej pestek. Jeśli miąższ dostanie się w tym samym czasie, nie jest straszny, będzie jeszcze smaczniejszy. Wlej olej , sos sojowy i ocet balsamiczny do soku. Dodaj trochę soli i pieprzu. Pamiętaj, że sos sojowy zawiera już sól. Dobrze wymieszaj sos, aż będzie gładki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Obficie polej sałatkę sosem. Na wierzch pokrusz karmelizowane orzechy. Umyj i osusz gałązki pietruszki. Udekoruj wierzch sałaty ziołami.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Natychmiast podawaj gotową sałatkę, ponieważ po staniu da dużo soku, co negatywnie wpłynie na wygląd i smak. Smacznego!

gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.

dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Kapusta pekińska - 16   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g

Podobne przepisy