skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na sałatkę. Pomimo prostoty składu sałatki i minimum składników okazuje się bardzo smaczna, łatwa do spożycia, a jednocześnie satysfakcjonująca. Ponadto takiej sałatki, chociaż zawiera ziemniaki, nie można nazwać wysokokaloryczną, ponieważ nie ma sosu majonezowego, a węglowodany bez tłuszczu nie są szkodliwe. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, pozostawiamy do ostygnięcia, obieramy i kroimy w kostkę lub kawałki o dowolnym kształcie.
Krok 2:
Cebula jest lepiej używana do tej niebieskiej sałatki. Sprawi, że sałatka będzie jaśniejsza. I jest trochę słodszy niż biały i doskonale podkreśla smak sałatki. Obierz cebulę i pokrój w małe kostki. Jeśli cebula wydaje się gorzka, lepiej ją marynować. Aby to zrobić, wlej posiekaną cebulę pół szklanki ciepłej wody z dodatkiem pół łyżeczki octu i pół łyżeczki cukru, wymieszaj, pozostaw na 15 minut. Następnie spuść wodę.
Krok 3:
Ugotowane ziemniaki wkładamy do salaterki lub dużego naczynia.
Krok 4:
Dodaj gotowaną cebulę.
Krok 5:
Do sałatki można użyć oliwek lub oliwek, zielonych lub czarnych, kwestia gustu. Najważniejsze, bez pestek. Ale jeśli nawet pod ręką jest tylko produkt z kośćmi, to w porządku, można je usunąć, trochę pracując nad tym niezbyt prostym zadaniem. Pokrój miąższ oliwek na małe kawałki.
Krok 6:
Dodaj drobno posiekany wcześniej umyty koperek, wymieszaj. Dodaj sól i czarny pieprz do smaku, dopraw oliwą z oliwek. Mieszać. Możesz natychmiast podać sałatkę lub schłodzić ją w lodówce. jest pyszny zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Krok 7:
Podajemy do stołu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Oliwki - 115 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g