Sałatka jarzynowa bez majonezu

prosta w przygotowaniu, łatwa i pyszna sałatka! Z reguły na świątecznym stole w większości przypadków podawane są sałatki z majonezem. Sałatki z takim dressingiem są uważane za smaczniejsze i bardziej pożywne. Majonez składa się z tłuszczów (olej roślinny, jaja kurze, różne przyprawy) i niestety nie zawsze z naturalnych. Ale nie każdy lubi tłuste potrawy, ktoś nie może jeść takiego jedzenia ze względów zdrowotnych, ktoś nie chce, ponieważ monitoruje swoją sylwetkę i odżywianie. Istnieje jednak ogromna liczba przepisów na różne sałatki bez majonezu jako sosu. Na przykład ziemniaki z oliwkami.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 1 g
tłuszcze 30 % 6 g
węglowodany 65 % 13 g
103 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na sałatkę. Pomimo prostoty składu sałatki i minimum składników okazuje się bardzo smaczna, łatwa do spożycia, a jednocześnie satysfakcjonująca. Ponadto takiej sałatki, chociaż zawiera ziemniaki, nie można nazwać wysokokaloryczną, ponieważ nie ma sosu majonezowego, a węglowodany bez tłuszczu nie są szkodliwe. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, pozostawiamy do ostygnięcia, obieramy i kroimy w kostkę lub kawałki o dowolnym kształcie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cebula jest lepiej używana do tej niebieskiej sałatki. Sprawi, że sałatka będzie jaśniejsza. I jest trochę słodszy niż biały i doskonale podkreśla smak sałatki. Obierz cebulę i pokrój w małe kostki. Jeśli cebula wydaje się gorzka, lepiej ją marynować. Aby to zrobić, wlej posiekaną cebulę pół szklanki ciepłej wody z dodatkiem pół łyżeczki octu i pół łyżeczki cukru, wymieszaj, pozostaw na 15 minut. Następnie spuść wodę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ugotowane ziemniaki wkładamy do salaterki lub dużego naczynia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj gotowaną cebulę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do sałatki można użyć oliwek lub oliwek, zielonych lub czarnych, kwestia gustu. Najważniejsze, bez pestek. Ale jeśli nawet pod ręką jest tylko produkt z kośćmi, to w porządku, można je usunąć, trochę pracując nad tym niezbyt prostym zadaniem. Pokrój miąższ oliwek na małe kawałki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj drobno posiekany wcześniej umyty koperek, wymieszaj. Dodaj sól i czarny pieprz do smaku, dopraw oliwą z oliwek. Mieszać. Możesz natychmiast podać sałatkę lub schłodzić ją w lodówce. jest pyszny zarówno na ciepło, jak i na zimno.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podajemy do stołu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Oliwki - 115   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g

Podobne przepisy