chakhokhbili z kurczaka z ziemniakami na patelni

Pikantny, aromatyczny gulasz z kurczaka. Jakie to pyszne! Chakhokhbili to gulasz z drobiu. Nazwa tego dania pochodzi od gruzińskiego słowa "khokhobi", co oznacza bażanta. Początkowo z niego przygotowywano czahochbili. Stopniowo przepis rozprzestrzenił się na cały Kaukaz. Nie każdy jest w stanie kupić bażanta, dlatego później zmienił się przepis na chakhokhbili, a teraz prawie każde mięso drobiowe jest używane do jego przygotowania. Bardzo popularny jest chakhokhbili z kurczaka. Ten przepis szybko zyskał popularność niemal na całym świecie. To danie jest przygotowywane w klasycznej wersji oczywiście bez ziemniaków, ale jak to wytłumaczyć naszym mężczyznom, którzy tak bardzo kochają ziemniaki:)))?. I myślę, że wielu gospodyniom domowym spodoba się ten przepis, ponieważ danie okazuje się jeszcze bardziej satysfakcjonujące z ziemniakami, a następnie łatwo jest im nakarmić dużą rodzinę.
mama słodyczeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 8 g
tłuszcze 36 % 9 g
węglowodany 32 % 8 g
139 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić chakhokhbili z kurczaka na patelni? Obieramy ziemniaki, myjemy (w klasycznym przepisie chakhokhbili oczywiście nie ma ziemniaków, ale teraz nie gotujemy klasycznej wersji).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Grubo posiekaj ziemniaki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W rondlu zagotuj wodę i Posol ją, opuść posiekane ziemniaki i gotuj do miękkości przez 20-25 minut. Następnie spuść wodę do osobnego pojemnika i pozostaw ziemniaki do ostygnięcia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W międzyczasie przygotowujemy wszystkie niezbędne produkty dla chakhokhbili. Oczywiście dokładnie umyj i wysusz kurczaka. Dla wygody wziąłem udka z kurczaka. Możesz wziąć całego kurczaka i pokroić go na średnie porcje. Możesz usunąć wszystkie duże kości (gotuję tak dla gości, a domowi nadal lubią, gdy kurczak ma kości). Obierz cebulę, umyj warzywa i warzywa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zajmijmy się pomidorami z wyprzedzeniem. Łatwo będzie je obrać, jeśli wykonamy nacięcia w kształcie krzyża nożem w miejscu, w którym znajdowała się łodyga, zanurzymy pomidory w garnku z wrzącą wodą. Pozwól wodzie jeszcze raz się zagotować. Po minucie wlej wodę i zalej parzone pomidory zimną wodą. Po kilku minutach wlej wodę ze schłodzonych pomidorów i obierz je ze skóry - bardzo łatwo zejdzie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posiekaj miąższ pomidorów, aż będzie gładki nożem lub w blenderze.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozgrzej patelnię na ogniu, posmaruj dno cienką warstwą oleju roślinnego (aby masło nie paliło się podczas smażenia kurczaka), rozpuść masło i rozłóż kawałki kurczaka, smaż na złoty kolor po obu stronach.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W międzyczasie pokrój cebulę na grube półpierścienie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na patelni z grubym dnem przenosimy kurczaka z częścią oleju, zmniejszamy ogień do minimum i przykrywamy patelnię pokrywką. Gotuj kurczaka na małym ogniu pod pokrywką przez około 10-15 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podczas gotowania kurczaka kładziemy cebulę na rozgrzanej patelni z pozostałym tłuszczem i smażymy. Cebula powinna stać się całkowicie przezroczysta i lekko się zrumienić - nie potrzebujemy jej do wyschnięcia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj posiekane pomidory, przyprawy i sól na patelnię do cebuli, wymieszaj szpatułką.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przygotuj sos po ugotowaniu z lekkim gotowaniem przez 10-15 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Następnie dodaj sos cebulowy do garnka z kurczakiem i wymieszaj. Gotuj na średnim ogniu przez 7-10 minut, mieszając. Jeśli to konieczne, jeśli woda się zagotuje, możesz dodać trochę wody, w której gotowano ziemniaki. Sprawdź kurczaka pod kątem gotowości, nakłuj kawałek nożem lub widelcem (jeśli kawałek z kością, musisz przebić kość - jeśli nie wystaje różowy płyn - kurczak jest gotowy).

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Włóż posiekaną kolendrę do rondla, możesz dodać inne zioła, jeśli lubisz, i wcześniej ugotowane ziemniaki. Gotuj chakhokhbili z ziemniakami przez 5 minut na średnim ogniu. To wszystko-danie jest gotowe! Aby chakhokhbili był jeszcze smaczniejszy, przykryj patelnię pokrywką, nalegaj 10 minut.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Następnie układamy danie na talerzach i podajemy do stołu ze świeżymi ziołami. Poczęstuj się, jest bardzo smaczny!

porady:

1. Aby chakhokhbili był soczysty, musisz wziąć 30% pomidora i 70% cebuli w stosunku do 100% masy mięsa z kurczaka.

2. Możesz zmienić zestaw ziół i przypraw, które są częścią tego aromatycznego dania.

3. Jeśli pomidory są bardzo kwaśne, możesz dodać trochę cukru do smaku do sosu. Jeśli wręcz przeciwnie, nie ma wystarczającej ilości kwasu, możesz dodać trochę octu winnego lub soku z cytryny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Kolendra Zielona - 25   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Kozieradka - 323   kcal/100g

Podobne przepisy