skład / składniki
metoda gotowania
Obierz ziemniaki, pokrój i załaduj na patelnię. Nie należy ciąć zbyt drobno, duże kawałki 1,5 x 1,5 cm będą idealne. Obieramy cebulę, ale nie kroimy, wkładamy całą patelnię. Da smak przyszłym szczurom i zostanie wyodrębniony, aby nie zepsuć wyglądu i nie dać się złapać dużym, gotowanym kawałkom.
Dodaj ziarna pieprzu i liść laurowy, napełnij wodą i umieść na kuchence. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, Jeśli pojawi się film, usunąć łyżką cedzakową lub łyżką. Zmniejsz ogień do średniego i kontynuuj gotowanie.
podczas gotowania ziemniaków zajmijmy się klopsikami. Można je przygotować z wyprzedzeniem i zamrozić. W takim przypadku całkowity czas gotowania kapuśniaka jest znacznie skrócony.
dodaj sól, mielony czarny pieprz, gałkę muszkatołową do gotowego (kupionego w sklepie lub zakupionego samodzielnie) mięsa mielonego, dobrze wymieszaj, aby przyprawy były równomiernie rozłożone na farszu. Tworzymy małe klopsiki (z orzecha włoskiego).
obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce. W ten sposób marchewki będą małe, łatwe do smażenia i nie będą przeszkadzać w gotowej zupie. Podgrzej patelnię olejem roślinnym i smaż marchewki, aż będą miękkie i przezroczyste. Przenieś na patelnię.
zaraz po marchewce zaczynamy ładować klopsiki. Należy je dodawać pojedynczo, natychmiast po wejściu do gorącej wody twardnieją Na zewnątrz i nie sklejają się. Mieszając, gotuj przez kilka minut na średnim ogniu.
podczas gotowania klopsików posiekaj kapustę tak małą, jak to możliwe. Dodaj go do kapusty, gotuj przez 5-7 minut, kapusta nie powinna się gotować.
na ostatnim etapie dodaj czosnek do zupy, przepuszczony przez prasę i wyjmij cebulę, która już spełniła swoją rolę. W razie potrzeby dodaj sól, pieprz do smaku, gotuj przez kolejne 3-4 minuty i wyłącz.
dodaj drobno posiekany koperek do gotowej kapusty, zamknij pokrywkę i pozostaw do zaparzenia na 10 minut. Następnie wlej do talerzy i podawaj.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Mielona wieprzowina - 263 kcal/100g