kapuśniak z klopsikami

przygotuj pyszną kapuśniak z klopsikami. To takie proste! Kapuśniak z klopsikami to jedno z najłatwiejszych dań na lunch. Klasyczna zupa z kapustą jest gotowana na bulionie, ale użycie klopsików znacznie skraca całkowity czas przy kuchence. I wygląda bardzo apetycznie!
Madlenka=◙☼Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 2 g
tłuszcze 43 % 3 g
węglowodany 29 % 2 g
41 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

Obierz ziemniaki, pokrój i załaduj na patelnię. Nie należy ciąć zbyt drobno, duże kawałki 1,5 x 1,5 cm będą idealne. Obieramy cebulę, ale nie kroimy, wkładamy całą patelnię. Da smak przyszłym szczurom i zostanie wyodrębniony, aby nie zepsuć wyglądu i nie dać się złapać dużym, gotowanym kawałkom.

Dodaj ziarna pieprzu i liść laurowy, napełnij wodą i umieść na kuchence. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, Jeśli pojawi się film, usunąć łyżką cedzakową lub łyżką. Zmniejsz ogień do średniego i kontynuuj gotowanie.

podczas gotowania ziemniaków zajmijmy się klopsikami. Można je przygotować z wyprzedzeniem i zamrozić. W takim przypadku całkowity czas gotowania kapuśniaka jest znacznie skrócony.

dodaj sól, mielony czarny pieprz, gałkę muszkatołową do gotowego (kupionego w sklepie lub zakupionego samodzielnie) mięsa mielonego, dobrze wymieszaj, aby przyprawy były równomiernie rozłożone na farszu. Tworzymy małe klopsiki (z orzecha włoskiego).

obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce. W ten sposób marchewki będą małe, łatwe do smażenia i nie będą przeszkadzać w gotowej zupie. Podgrzej patelnię olejem roślinnym i smaż marchewki, aż będą miękkie i przezroczyste. Przenieś na patelnię.

zaraz po marchewce zaczynamy ładować klopsiki. Należy je dodawać pojedynczo, natychmiast po wejściu do gorącej wody twardnieją Na zewnątrz i nie sklejają się. Mieszając, gotuj przez kilka minut na średnim ogniu.

podczas gotowania klopsików posiekaj kapustę tak małą, jak to możliwe. Dodaj go do kapusty, gotuj przez 5-7 minut, kapusta nie powinna się gotować.

na ostatnim etapie dodaj czosnek do zupy, przepuszczony przez prasę i wyjmij cebulę, która już spełniła swoją rolę. W razie potrzeby dodaj sól, pieprz do smaku, gotuj przez kolejne 3-4 minuty i wyłącz.

dodaj drobno posiekany koperek do gotowej kapusty, zamknij pokrywkę i pozostaw do zaparzenia na 10 minut. Następnie wlej do talerzy i podawaj.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Mielona wieprzowina - 263   kcal/100g

Podobne przepisy