skład / składniki
metoda gotowania
kasza jęczmienna jest dokładnie myta (aż woda stanie się przezroczysta), lepiej to zrobić pod durszlakiem pod bieżącą wodą, aby usunąć wszystkie drobinki kurzu i obce mikrocząstki. Pozostaw płatki do wyschnięcia, wlej je do suchej miski multicookera i smaż przez 7 minut w programie "smażenie" z otwartą pokrywką multicookera, ciągle mieszając drewnianą szpatułką.
następnie wlej wodę do zbóż, Posol ją. Włącz program "owsianka mleczna" przez 35 minut. W tym czasie płatki powinny dobrze puchnąć, wchłaniając cały płyn. Dodaj kawałek masła i pozostaw owsiankę pod zamkniętą pokrywką multicookera na 20 minut. Owsianka okazuje się szczególnie smaczna i piękna o złotym kolorze. W razie potrzeby podawaj owsiankę z kawałkiem masła lub cukru.
smacznego
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jęczmień zwinięty jasny - 349 kcal/100g
- Jęczmień szkocki - 348 kcal/100g
- Kasza jęczmienna - 343 kcal/100g
- Płatki jęczmienne - 315 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g