skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę marynowane pieczarki kurczak? Produkty do sałatek. Ugotuj filet z kurczaka i jajka, marchewkę, ostudź. Oczyść jajka, marchewkę i cebulę. Warzywa należy dokładnie umyć i wysuszyć. Wyjmij grzyby ze słoika i wrzuć do durszlaka, aby ułożyć solankę.
Krok 2:
Pokrój filet z kurczaka i jajka w średniej wielkości kostkę.
Krok 3:
Marchewki i cebulę pokroić w drobną kostkę. Drobno posiekaj koperek. Jeśli cebula jest "zła", musisz zalać ją wodą przez 10-15 minut, aby gorycz zniknęła, a następnie wycisnąć.
Krok 4:
Drobno posiekaj pieczarki.
Krok 5:
Rozerwij sałatkę rękami.
Krok 6:
Wymieszaj wszystkie przygotowane składniki z wyjątkiem sałatki w misce, dopraw majonezem, dodaj zmielony pieprz, sól do smaku, delikatnie wymieszaj.
Krok 7:
Połóż kawałki sałaty na talerzu, ułóż sałatkę na wierzchu, udekoruj pomidorami i natką pietruszki.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
należy pamiętać, że w sklepach grzyby w puszkach są często przechowywane z naruszeniem reżimu temperaturowego (powyżej 25 stopni, szczególnie latem). Może to prowadzić do rozwoju bakterii, które powodują ciężkie zatrucia i zatrucie jadem kiełbasianym.
oznaki niewłaściwego przechowywania to: spuchnięty słoik, mętna marynata, pęcherzyki powietrza unoszące się z dna słoika, obecność pleśni i nieprzyjemny zapach. Jeśli znajdziesz co najmniej jeden z wymienionych znaków, lepiej w ogóle nie używać takich grzybów. Jeśli masz pewność, że grzyby w puszkach były prawidłowo przechowywane, możesz ich używać bez smażenia. W przypadku, gdy wydaje się, że nie ma znaków, ale masz wątpliwości, lepiej smażyć grzyby na oleju roślinnym na złoty kolor.
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Pieczarki w puszkach - 12 kcal/100g