Chuda kapuśniak z kiszonej kapusty

bardzo smaczna kapuśniak wypełni smak Twojej kuchni! Podstawą rosyjskiej kapusty jest kapusta kiszona. Nadaje szczurom szczególny smak i aromat. Niedawno w mojej skarbonce przepisów kulinarnych pojawiła się chuda kapuśniak z makiem. Proste przygotowanie potrawy przyciągnęło mnie przede wszystkim, jak każda gospodyni domowa. Chuda kapuśniak z kiszonej kapusty-Jedzenie na post prawosławny lub dla osób odchudzających się.
strunkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 2 g
tłuszcze 31 % 4 g
węglowodany 54 % 7 g
72 kcal
IG: 88 / 0 / 13

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
szczerze mówiąc, nie miałem rzepy w momencie gotowania, ale bez niej też poradziłem sobie świetnie.
weź warzywa: marchewkę, rzepę i korzeń pietruszki, umyj i obierz. Pokrój warzywa w drobną kostkę. Zrobimy to samo z cebulą.
na rozgrzanej patelni z olejem roślinnym zapisujemy przygotowane warzywa. Powinny być smażone na małym ogniu, aż będą przezroczyste.
osobno dusimy kiszoną kapustę na głębokiej patelni, zalewając kapustę wodą. Dusić kapustę przez około godzinę pod przykryciem. Połóż smażone warzywa na kapuście, wymieszaj i gotuj wszystko razem przez pół godziny.
przenieś masę do 3-litrowego rondla, wlej 1,5-2 litry gorącej wody (dodałem wywar ziemniaczany z 4 pokruszonymi bulwami ziemniaka) i poczekaj, aż płyn się zagotuje. Gotuj przez 15 minut, Wrzuć groszek pieprzu.
zmiażdż lub zetrzyj czosnek. Na patelni rozgrzać mąkę i mak, rozcieńczyć kilkoma łyżkami wody, dodać czosnek, wymieszać. Dodaj sos do kapuśniaka i gotuj przez 5-7 minut.
podawaj kapuśniak posypany natką pietruszki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Rzepa - 30   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal / 100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Kapusta kiszona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy