Chuda kapuśniak z kiszonej kapusty
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
szczerze mówiąc, nie miałem rzepy w momencie gotowania, ale bez niej też poradziłem sobie świetnie.
weź warzywa: marchewkę, rzepę i korzeń pietruszki, umyj i obierz. Pokrój warzywa w drobną kostkę. Zrobimy to samo z cebulą.
na rozgrzanej patelni z olejem roślinnym zapisujemy przygotowane warzywa. Powinny być smażone na małym ogniu, aż będą przezroczyste.
osobno dusimy kiszoną kapustę na głębokiej patelni, zalewając kapustę wodą. Dusić kapustę przez około godzinę pod przykryciem. Połóż smażone warzywa na kapuście, wymieszaj i gotuj wszystko razem przez pół godziny.
przenieś masę do 3-litrowego rondla, wlej 1,5-2 litry gorącej wody (dodałem wywar ziemniaczany z 4 pokruszonymi bulwami ziemniaka) i poczekaj, aż płyn się zagotuje. Gotuj przez 15 minut, Wrzuć groszek pieprzu.
zmiażdż lub zetrzyj czosnek. Na patelni rozgrzać mąkę i mak, rozcieńczyć kilkoma łyżkami wody, dodać czosnek, wymieszać. Dodaj sos do kapuśniaka i gotuj przez 5-7 minut.
podawaj kapuśniak posypany natką pietruszki.
weź warzywa: marchewkę, rzepę i korzeń pietruszki, umyj i obierz. Pokrój warzywa w drobną kostkę. Zrobimy to samo z cebulą.
na rozgrzanej patelni z olejem roślinnym zapisujemy przygotowane warzywa. Powinny być smażone na małym ogniu, aż będą przezroczyste.
osobno dusimy kiszoną kapustę na głębokiej patelni, zalewając kapustę wodą. Dusić kapustę przez około godzinę pod przykryciem. Połóż smażone warzywa na kapuście, wymieszaj i gotuj wszystko razem przez pół godziny.
przenieś masę do 3-litrowego rondla, wlej 1,5-2 litry gorącej wody (dodałem wywar ziemniaczany z 4 pokruszonymi bulwami ziemniaka) i poczekaj, aż płyn się zagotuje. Gotuj przez 15 minut, Wrzuć groszek pieprzu.
zmiażdż lub zetrzyj czosnek. Na patelni rozgrzać mąkę i mak, rozcieńczyć kilkoma łyżkami wody, dodać czosnek, wymieszać. Dodaj sos do kapuśniaka i gotuj przez 5-7 minut.
podawaj kapuśniak posypany natką pietruszki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Rzepa - 30 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal / 100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Kapusta kiszona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g