burfi z mleka

idealne połączenie piękna i łatwości gotowania! Burfi to Rajska słodycz kuchni indyjskiej. Smakuje jak krówka. Hindusi traktują ten deser jak prawdziwy klejnot, ponieważ jest pożywny i delikatny. Po wypróbowaniu tego przysmaku szybko nie zapomnisz jego doskonałego smaku.
LediDiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 49 % 27 g
węglowodany 40 % 22 g
340 kcal
IG: 19 / 5 / 76

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Bierzemy wszystkie potrzebne nam składniki i natychmiast anulujemy ich odpowiednią ilość. Użyłem oleju o zawartości tłuszczu 82%.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozpuść masło w żelaznej misce, patelni lub na patelni.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier do masła.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Mieszaj i gotuj na umiarkowanym ogniu, aż mieszanina zacznie bulgotać. Dodaj śmietanę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wszystko dobrze wymieszaj, aby było wolne od grudek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Trzymaj masę w ogniu, aż pojawi się piana, natychmiast wyłącz ogień.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej gorącą mieszaninę do miski (nie można jej przelać, jeśli patelnia jest duża).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    I ubij kawałek na gorąco, dodaj cukier waniliowy i ubij mikserem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Stopniowo dodawaj mleko w proszku.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Masa powinna stać się gęsta i lepka. Jeśli okaże się płynny, dodaj trochę więcej mleka w proszku. Ale tylko trochę!

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlać powstałą mieszaninę do formy i posypać orzechami nerkowca na wierzchu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Orzechy są lekko wciskane do ciasta i wysyłane do lodówki na godzinę w celu zestalenia.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Następnie pokrój burfi na porcje i podawaj. Smacznego!

dowiedziałem się o tym, jak zrobić burfi z mleka z jednego programu kulinarnego. Postanowiłem ugotować ten przysmak, ponieważ podobał mi się jego wygląd. Niezwykła metoda gotowania w rzeczywistości nie była tak skomplikowana, jak mogłoby się wydawać na samym początku. Najważniejsze jest przestrzeganie technologii. Burfi z mleka to popularny deser lakto-wegetariański w Indiach. Dosłownie szaleją na nim miejscowi i turyści. Osobliwością kuchni indyjskiej jest to, że lokalni kucharze dodają do potraw różne przyprawy i przyprawy w dużych ilościach, ale wiele deserów, w tym słodycze burfi, jest słodko słodkich. Ten przysmak jest przygotowywany na bazie mleka, śmietany lub śmietany - produkty mleczne są głównym i nie zastępczym składnikiem. Pozostałe składniki mogą się zmieniać, dzięki czemu może być wiele odmian przepisów na takie cukierki. Klasyczny przepis bufri jest przekazywany przez Hindusów z pokolenia na pokolenie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Nerkowce - 561   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy