skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić dżem imbirowy z cytryną? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Wybierz największy imbir, aby był wygodny w czyszczeniu.
Krok 2:
Korzeń imbiru obrać i pokroić na małe kawałki.
Krok 3:
Przenieś posiekany imbir do rondla, w którym ugotujesz dżem i pokryjesz go cukrem. Używam emaliowanej patelni.
Krok 4:
Dodaj wymaganą ilość wody do garnka, wszystko wymieszaj i podpal. Doprowadź wszystko do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Gotuj wszystko razem przez 7-10 minut na małym ogniu.
Krok 5:
Podczas gotowania sam imbir nieznacznie zmniejszy swoją objętość, syrop zacznie gęstnieć, a sam dżem zmieni kolor na złoty.
Krok 6:
Usuń skórkę z cytryny. Dodaj skórkę z cytryny do garnka z imbirem. Wymieszaj i zagotuj wszystko ponownie. Wybierz gęstość syropu do smaku. Im dłużej dżem się gotuje,tym grubszy będzie. Po ostygnięciu dżemu można dodać sok z cytryny lub małe kawałki miąższu cytryny, aby uzyskać kwaśność i większą zawartość witaminy C. Może być konieczne dodanie dodatkowego cukru. Możesz dodać cynamon lub miętę do smaku.
Krok 7:
Gotowy dżem ma piękny złoty kolor i jest bardzo aromatyczny. Wlej do przygotowanych czystych słoików i ostudź. Przechowuj taki dżem w chłodnym miejscu i używaj zgodnie z przeznaczeniem. Taki niezwykły dżem można dodać do wypieków lub gorących napojów. Zimą będzie doskonałym wsparciem dla odporności. Miłego poczęstunku!
ludzie od dawna znają lecznicze właściwości imbiru. Jest szeroko stosowany do celów leczniczych. Pomimo faktu, że imbir jest często przyjmowany na przeziębienia, surowo zabrania się go przyjmować w wysokiej temperaturze, ponieważ ma właściwości rozgrzewające. A to doprowadzi do jeszcze większego jej podniesienia.
aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g