smażony ryż z warzywami po chińsku

bardzo proste danie z chińskim smakiem dla ukochanej rodziny! Smażony ryż z warzywami po chińsku jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. A jeśli użyjesz gotowego ryżu, czas gotowania zostanie całkowicie zminimalizowany. Pyszne i satysfakcjonujące drugie danie gotowane na patelni wok. Ryż do tego dania lepiej wybrać długoziarnisty.
LiliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 10 g
tłuszcze 10 % 3 g
węglowodany 57 % 17 g
129 kcal
IG: 6 / 94 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

gotujemy ryż, dla którego wlewamy go do rondla i napełniamy zimną wodą. Wymieszaj ryż rękami, a następnie spuść wodę. Powtórz ten proces jeszcze dwa razy. Konieczne jest, aby oda podczas płukania ryżu stała się przezroczysta.

napełnij spłukany ryż wodą, powinien być około dwa razy większy niż ryż. Stawiamy rondel na dużym ogniu, doprowadzamy płyn do wrzenia. Po podgrzaniu zmniejsz do minimum, przykryj patelnię pokrywką i gotuj ryż przez 15-20 minut. Nie ma potrzeby otwierania pokrywy i mieszania ryżu podczas gotowania ryżu.

Przenieś gotowy ryż do miski i pozwól mu ostygnąć. Jest to etap opcjonalny, ale schłodzony ryż gotuje się lepiej niż gorący. Tak więc ryż na razie się ochładza, a my kontynuujemy gotowanie.

umyj piersi z kurczaka i osusz papierowymi serwetkami, a następnie pokrój je na długie kostki. Umieść patelnię woka na dużym ogniu, wlej oliwę z oliwek, podgrzej ją, a następnie smaż kurczaka, mieszając przez 3 minuty. Połóż smażonego kurczaka na talerzu.

ponownie podgrzej olej na patelni wok, ciepło jest silne. W tym czasie rozbijamy jajko do miski i ubijamy trzepaczką. Wlej ubite jajko na rozgrzaną patelnię i mieszając gotuj przez 0,5-1 minutę. Konieczne jest, aby jajko trochę chwyciło. Następnie umieść mrożony zielony groszek i kostki kurczaka na patelni. Mieszając, trzymaj wszystko razem na ogniu przez 1 minutę.

teraz dodaj ugotowany schłodzony ryż, wymieszaj i smaż przez 6 minut. Jeśli ryż nie jest schłodzony i tylko ugotowany, gotujemy go przez 3 minuty. W procesie solimy ryż, po dodaniu sosu sojowego, mieszamy. Gotuj przez kolejne 3 minuty, po czym zdejmij z ognia i podawaj na gorąco. Udekoruj drobno posiekaną zieloną cebulą.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340   kcal/100g
  • Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348   kcal/100g
  • Rozdrobniony groszek gotowany - 115   kcal/100g
  • Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360   kcal/100g
  • Groszek krowi suszony nie gotowany - 343   kcal/100g
  • Groszek krowi suszony gotowany - 76   kcal/100g
  • Groszek suszony - 322   kcal/100g
  • Groszek - 298   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g

Podobne przepisy