skład / składniki
metoda gotowania
gotujemy ryż, dla którego wlewamy go do rondla i napełniamy zimną wodą. Wymieszaj ryż rękami, a następnie spuść wodę. Powtórz ten proces jeszcze dwa razy. Konieczne jest, aby oda podczas płukania ryżu stała się przezroczysta.
napełnij spłukany ryż wodą, powinien być około dwa razy większy niż ryż. Stawiamy rondel na dużym ogniu, doprowadzamy płyn do wrzenia. Po podgrzaniu zmniejsz do minimum, przykryj patelnię pokrywką i gotuj ryż przez 15-20 minut. Nie ma potrzeby otwierania pokrywy i mieszania ryżu podczas gotowania ryżu.
Przenieś gotowy ryż do miski i pozwól mu ostygnąć. Jest to etap opcjonalny, ale schłodzony ryż gotuje się lepiej niż gorący. Tak więc ryż na razie się ochładza, a my kontynuujemy gotowanie.
umyj piersi z kurczaka i osusz papierowymi serwetkami, a następnie pokrój je na długie kostki. Umieść patelnię woka na dużym ogniu, wlej oliwę z oliwek, podgrzej ją, a następnie smaż kurczaka, mieszając przez 3 minuty. Połóż smażonego kurczaka na talerzu.
ponownie podgrzej olej na patelni wok, ciepło jest silne. W tym czasie rozbijamy jajko do miski i ubijamy trzepaczką. Wlej ubite jajko na rozgrzaną patelnię i mieszając gotuj przez 0,5-1 minutę. Konieczne jest, aby jajko trochę chwyciło. Następnie umieść mrożony zielony groszek i kostki kurczaka na patelni. Mieszając, trzymaj wszystko razem na ogniu przez 1 minutę.
teraz dodaj ugotowany schłodzony ryż, wymieszaj i smaż przez 6 minut. Jeśli ryż nie jest schłodzony i tylko ugotowany, gotujemy go przez 3 minuty. W procesie solimy ryż, po dodaniu sosu sojowego, mieszamy. Gotuj przez kolejne 3 minuty, po czym zdejmij z ognia i podawaj na gorąco. Udekoruj drobno posiekaną zieloną cebulą.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340 kcal/100g
- Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348 kcal/100g
- Rozdrobniony groszek gotowany - 115 kcal/100g
- Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360 kcal/100g
- Groszek krowi suszony nie gotowany - 343 kcal/100g
- Groszek krowi suszony gotowany - 76 kcal/100g
- Groszek suszony - 322 kcal/100g
- Groszek - 298 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g