Zupa z twardego sera i kurkami

Bosko pyszna zupa! Prawdziwe kulinarne arcydzieło! Zupa z kurkami i serem to danie restauracyjne o wyglądzie i smaku. A jaki zapach! Ale gotowanie wcale nie jest trudne, najważniejsze jest wykonanie kroków opisanych w przepisie. Taka zupa nie wstydzi się podawać gościom na stole.
UrmidaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 4 g
tłuszcze 41 % 7 g
węglowodany 35 % 6 g
113 kcal
IG: 67 / 0 / 33

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

na początek przygotowujemy składniki:

- odetnij kukurydzę z kolb i przenieś do małej miski,

- obierz cebulę i czosnek, którego pole drobno posiekaj cebulę i przepuść czosnek przez prasę,

- myjemy i kroimy na kawałki seler,

- umyj i obierz ziemniaki, a następnie pokrój każdą bulwę w drobną kostkę,

- sortujemy, oczyszczamy z leśnej ściółki i myjemy kurki. Zostawiamy je w całości, ale jeśli grzyby są duże, kroimy każdy grzyb na kilka części.

teraz możesz przejść bezpośrednio do przygotowania tej pysznej zupy:

1. Ustaw patelnię z grubym dnem na kuchence na średnim ogniu, włóż do niej masło. Po podgrzaniu dodaj posiekaną cebulę i seler do rondla, a następnie wyślij mielony czosnek. Smaż wszystko lekko (aż cebula stanie się przezroczysta).

2. Włóż grzyby do rondla (zostaw trochę do dekoracji gotowej zupy), posyp wszystko przyprawami, wymieszaj i gotuj przez 3 minuty, mieszając (aż płyn odparuje).

3. Wlej wytrawne białe wino, wymieszaj, gotuj przez kolejne 3 minuty (ponownie, aż płyn wyparuje).

4. Rozłóż pokrojone ziemniaki, połowę tymianku (drugą połowę zostawiamy do dekoracji gotowego dania), kukurydzę (kolby). Napełnij wszystko śmietaną i bulionem z kurczaka. Doprowadzamy zawartość rondla do wrzenia, następnie robimy najsłabszy ogień i gotujemy zupę przez 15 minut (do miękkości ziemniaków). Kolby ugotowane w zupie sprawią, że zupa będzie jeszcze bardziej aromatyczna.

5. Wyjmij kolby i gałązki tymianku z patelni, dodaj ziarna kukurydzy, gotuj wszystko przez 5 minut. Po dodaniu sera delikatnie wymieszaj i trzymaj zupę w ogniu przez kolejne kilka minut.

6. Sól zupy, posyp białym pieprzem (opcjonalnie), delikatnie wymieszaj i zdejmij patelnię z ognia.

podawaj zupę na gorąco, układając na porcjowanych talerzach i dekorując gałązkami tymianku i specjalnie do tego zarezerwowanymi kurkami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Kukurydza polna surowa suszona - 348   kcal/100g
  • Kukurydza polna słodka żółta surowa - 96   kcal/100g
  • Kukurydza polna duszona, gotowana, odwodniona (posiekana - 83   kcal/100g
  • Kukurydza polna gotowana na kolbie - 91   kcal/100g
  • Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe witaminizowane - 362   kcal/100g
  • Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe nie witaminizowane - 362   kcal/100g
  • Kukurydza - 119   kcal/100g
  • Kurki - 13   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Biały pieprz - 0   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g

Podobne przepisy