skład / składniki
metoda gotowania
na początek przygotowujemy składniki:
- odetnij kukurydzę z kolb i przenieś do małej miski,
- obierz cebulę i czosnek, którego pole drobno posiekaj cebulę i przepuść czosnek przez prasę,
- myjemy i kroimy na kawałki seler,
- umyj i obierz ziemniaki, a następnie pokrój każdą bulwę w drobną kostkę,
- sortujemy, oczyszczamy z leśnej ściółki i myjemy kurki. Zostawiamy je w całości, ale jeśli grzyby są duże, kroimy każdy grzyb na kilka części.
teraz możesz przejść bezpośrednio do przygotowania tej pysznej zupy:
1. Ustaw patelnię z grubym dnem na kuchence na średnim ogniu, włóż do niej masło. Po podgrzaniu dodaj posiekaną cebulę i seler do rondla, a następnie wyślij mielony czosnek. Smaż wszystko lekko (aż cebula stanie się przezroczysta).
2. Włóż grzyby do rondla (zostaw trochę do dekoracji gotowej zupy), posyp wszystko przyprawami, wymieszaj i gotuj przez 3 minuty, mieszając (aż płyn odparuje).
3. Wlej wytrawne białe wino, wymieszaj, gotuj przez kolejne 3 minuty (ponownie, aż płyn wyparuje).
4. Rozłóż pokrojone ziemniaki, połowę tymianku (drugą połowę zostawiamy do dekoracji gotowego dania), kukurydzę (kolby). Napełnij wszystko śmietaną i bulionem z kurczaka. Doprowadzamy zawartość rondla do wrzenia, następnie robimy najsłabszy ogień i gotujemy zupę przez 15 minut (do miękkości ziemniaków). Kolby ugotowane w zupie sprawią, że zupa będzie jeszcze bardziej aromatyczna.
5. Wyjmij kolby i gałązki tymianku z patelni, dodaj ziarna kukurydzy, gotuj wszystko przez 5 minut. Po dodaniu sera delikatnie wymieszaj i trzymaj zupę w ogniu przez kolejne kilka minut.
6. Sól zupy, posyp białym pieprzem (opcjonalnie), delikatnie wymieszaj i zdejmij patelnię z ognia.
podawaj zupę na gorąco, układając na porcjowanych talerzach i dekorując gałązkami tymianku i specjalnie do tego zarezerwowanymi kurkami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Kukurydza polna surowa suszona - 348 kcal/100g
- Kukurydza polna słodka żółta surowa - 96 kcal/100g
- Kukurydza polna duszona, gotowana, odwodniona (posiekana - 83 kcal/100g
- Kukurydza polna gotowana na kolbie - 91 kcal/100g
- Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe witaminizowane - 362 kcal/100g
- Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe nie witaminizowane - 362 kcal/100g
- Kukurydza - 119 kcal/100g
- Kurki - 13 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Biały pieprz - 0 kcal/100g
- Rosół z kurczaka - 19 kcal/100g