galaretka truskawkowa

świetny deser-za chwilę znika z talerza! proste i smaczne Galaretki to proste desery, które są popularne wśród wschodnich Europejczyków. Polacy nazywają je kiszel, Rosjanie Kisel, Litwini kiselius, a Ukraińcy Kisil. Te łatwe desery są zwykle przygotowywane z przecieru owocowego z dodatkiem skrobi, Zwykle ziemniaków. Przedstawiam wam Polski przepis na galaretkę truskawkową na 6 porcji.
kontatyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 94 % 17 g
67 kcal
IG: 53 / 0 / 47

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
w dużym rondlu zagotuj 1 szklankę wody i cukru. Zdejmij powstały syrop z ognia.

rozpuść skrobię ziemniaczaną w 1/2 szklanki zimnej wody i wymieszaj z syropem. Ponownie umieść na kuchence i zagotuj, ciągle mieszając. Dodaj wstępnie oczyszczone truskawki i dobrze wymieszaj.

rozłóż porcje w miseczkach lub umieść w dużej misce, którą wcześniej zalej zimną wodą. Umieść gotową galaretkę w lodówce na około 3 godziny. Podawać z bitą śmietaną lub po prostu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g

Podobne przepisy