galaretka truskawkowa
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
w dużym rondlu zagotuj 1 szklankę wody i cukru. Zdejmij powstały syrop z ognia.
rozpuść skrobię ziemniaczaną w 1/2 szklanki zimnej wody i wymieszaj z syropem. Ponownie umieść na kuchence i zagotuj, ciągle mieszając. Dodaj wstępnie oczyszczone truskawki i dobrze wymieszaj.
rozłóż porcje w miseczkach lub umieść w dużej misce, którą wcześniej zalej zimną wodą. Umieść gotową galaretkę w lodówce na około 3 godziny. Podawać z bitą śmietaną lub po prostu.
rozpuść skrobię ziemniaczaną w 1/2 szklanki zimnej wody i wymieszaj z syropem. Ponownie umieść na kuchence i zagotuj, ciągle mieszając. Dodaj wstępnie oczyszczone truskawki i dobrze wymieszaj.
rozłóż porcje w miseczkach lub umieść w dużej misce, którą wcześniej zalej zimną wodą. Umieść gotową galaretkę w lodówce na około 3 godziny. Podawać z bitą śmietaną lub po prostu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g