Sałatka wikingów z ananasem i kurczakiem

bardzo smaczne i jasne, z ananasem i piersią z kurczaka! Sałatkę Viking można podawać w porcjach lub we wspólnej dużej salaterce. Będzie ozdobą i wspaniałym dodatkiem do świątecznego stołu. Apetyczny i piękny!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 8 g
tłuszcze 29 % 7 g
węglowodany 38 % 9 g
131 kcal
IG: 88 / 13 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę Viking z ananasem i kurczakiem? Przede wszystkim przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Odcedź sok z ananasów i pieczarek w puszkach, zetrzyj ser na średniej tarce, opłucz pierś z kurczaka pod bieżącą wodą i osusz ręcznikami papierowymi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój pieczarki i ananasy w małe kostki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i spłucz. Drobno posiekaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ziemniaki dokładnie umyj szczotką, aby pozbyć się resztek ziemi. Gotuj nieobrane ziemniaki do miękkości (około 15-20 minut po ugotowaniu, w zależności od odmiany). Gotuj pierś z kurczaka również w lekko osolonej wodzie. Czas gotowania zależy od wielkości mostka, miałem małe kawałki, więc wystarczyło dziesięć minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ostudź mięso drobiowe, obierz ziemniaki. Pokrój pierś w drobną kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zetrzyj ziemniaki na grubej tarce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na patelni rozgrzej niewielką ilość rafinowanego oleju roślinnego. Podsmaż cebulę na ładny złoty kolor.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie, jeśli zdecydujesz się zrobić sałatkę w porcjach, weź pierścień lub formę do serwowania. Zrób ziemniaki pierwszą warstwą.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posmaruj warstwę ziemniaków majonezem (określ ilość według własnego gustu).

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zrób pieczarki i smażoną cebulę w następnej warstwie. Ponownie posmaruj majonezem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dalej jest warstwa piersi z kurczaka i majonez.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ostatnią warstwą wyślij ananasy do pierścienia do serwowania.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Włóż gotową sałatkę do lodówki na chwilę. Przed podaniem ostrożnie wyjmij kokilkę i posyp sałatkę startym serem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Udekoruj świeżymi ziołami według uznania i podawaj!

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wymieszaj wszystkie warstwy na talerzu i ciesz się niesamowitym smakiem.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Sałatkę Viking można przygotować w dużej salaterce, wygląda równie pięknie i bardzo apetycznie!

do przygotowania sałatki najlepiej użyć domowego majonezu.

sałatka odleciała z naszego świątecznego stołu jako pierwsza, wszystkim się podobało bez wyjątku.

spróbuj I ty!


smacznego!

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Ananasy - 49   kcal/100g
  • Ananasy w puszkach - 57   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Pieczarki w puszkach - 12   kcal/100g

Podobne przepisy