skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę Viking z ananasem i kurczakiem? Przede wszystkim przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Odcedź sok z ananasów i pieczarek w puszkach, zetrzyj ser na średniej tarce, opłucz pierś z kurczaka pod bieżącą wodą i osusz ręcznikami papierowymi.
Krok 2:
Pokrój pieczarki i ananasy w małe kostki.
Krok 3:
Obierz cebulę i spłucz. Drobno posiekaj.
Krok 4:
Ziemniaki dokładnie umyj szczotką, aby pozbyć się resztek ziemi. Gotuj nieobrane ziemniaki do miękkości (około 15-20 minut po ugotowaniu, w zależności od odmiany). Gotuj pierś z kurczaka również w lekko osolonej wodzie. Czas gotowania zależy od wielkości mostka, miałem małe kawałki, więc wystarczyło dziesięć minut.
Krok 5:
Ostudź mięso drobiowe, obierz ziemniaki. Pokrój pierś w drobną kostkę.
Krok 6:
Zetrzyj ziemniaki na grubej tarce.
Krok 7:
Na patelni rozgrzej niewielką ilość rafinowanego oleju roślinnego. Podsmaż cebulę na ładny złoty kolor.
Krok 8:
Następnie, jeśli zdecydujesz się zrobić sałatkę w porcjach, weź pierścień lub formę do serwowania. Zrób ziemniaki pierwszą warstwą.
Krok 9:
Posmaruj warstwę ziemniaków majonezem (określ ilość według własnego gustu).
Krok 10:
Zrób pieczarki i smażoną cebulę w następnej warstwie. Ponownie posmaruj majonezem.
Krok 11:
Dalej jest warstwa piersi z kurczaka i majonez.
Krok 12:
Ostatnią warstwą wyślij ananasy do pierścienia do serwowania.
Krok 13:
Włóż gotową sałatkę do lodówki na chwilę. Przed podaniem ostrożnie wyjmij kokilkę i posyp sałatkę startym serem.
Krok 14:
Udekoruj świeżymi ziołami według uznania i podawaj!
Krok 15:
Wymieszaj wszystkie warstwy na talerzu i ciesz się niesamowitym smakiem.
Krok 16:
Sałatkę Viking można przygotować w dużej salaterce, wygląda równie pięknie i bardzo apetycznie!
do przygotowania sałatki najlepiej użyć domowego majonezu.
sałatka odleciała z naszego świątecznego stołu jako pierwsza, wszystkim się podobało bez wyjątku.
spróbuj I ty!
smacznego!
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Ananasy - 49 kcal/100g
- Ananasy w puszkach - 57 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Pieczarki w puszkach - 12 kcal/100g