skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić szmaragdową bransoletkę sałatka z kiwi z kurczakiem? Nasze składniki.
Krok 2:
Orzeszki Ewy. Lepiej się zmiażdżą i będą miały delikatny zapach.
Krok 3:
Pokrój kurczaka w kostkę.
Krok 4:
Pokrój ogórki w paski. Obrałem, ponieważ jest już twardy i nie smakuje dobrze.
Krok 5:
Zetrzyj ser na grubej tarce.
Krok 6:
Posiekaj orzechy.
Krok 7:
Weź danie, na którym będziemy podawać, umieść szklankę na środku.
Krok 8:
Rozłóż kurczaka w kółko, posmaruj majonezem (możesz kwaśną śmietaną).
Krok 9:
Rozłóż pokrojone ogórki na wierzchu.
Krok 10:
Rozłóż warstwę startego sera na ogórkach.
Krok 11:
Posmaruj majonezem.
Krok 12:
Posyp posiekanymi orzechami na wierzchu.
Krok 13:
Ostrożnie odłóż szklankę.
Krok 14:
Udekoruj kawałkami pokrojonego kiwi. Pozostaw sałatkę na godzinę w lodówce. Jedliśmy od razu i bardzo smacznie))
Krok 15:
Smacznego!
jeśli chcesz powiększyć sałatkę, możesz powtórzyć wszystkie warstwy z wyjątkiem orzechów i kiwi (są tylko na wierzchu). Sałatka jest pyszna, delikatna, aromatyczna. Gotuj dla zdrowia.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Kiwi - 48 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Wędzony kurczak - 117 kcal/100g