Domowa czekolada z masłem kakaowym

zdrowe i smaczne, dla dzieci i dorosłych, bez szkodliwych dodatków! Domowa czekolada z masła kakaowego rozweseli wszystkich w każdy, nawet najbardziej pochmurny dzień. W międzyczasie będziesz go przygotowywać, twój dom wypełni oszałamiający aromat kakao!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 9 g
tłuszcze 40 % 30 g
węglowodany 48 % 36 g
568 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić domową czekoladę z masła kakaowego? Aby to zrobić, potrzebujesz tylko trzech składników. Bezpośrednio samo masło kakaowe, proszek kakaowy i cukier puder. Masło kakaowe powinno mieć charakterystyczny zapach owoców kakaowych i lekko kremowy kolor. Nie topi się w temperaturze pokojowej jak masło. Proszek kakaowy należy przesiać przez sito.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wybierz naturalny proszek kakaowy, bez dodatków, o zawartości tłuszczu co najmniej 15%, który ma smak gorzkiej czekolady. To wysokiej jakości kakao daje tak bogaty smak czekolady. Zwykłe kakao ze sklepu nie nadaje się tutaj, ponieważ najczęściej zawiera cukier i jest odtłuszczone. Zamiast proszku kakaowego możesz wziąć starte kakao w kapletach lub kawałku (kawałki będą musiały zostać wstępnie zmielone, aby szybciej się stopiły)

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Naczynia do produkcji czekolady muszą być suche, w przeciwnym razie czekolada może się zsiadać. Rozpuść masło kakaowe i proszek kakaowy w małej misce. Wszystko to należy zrobić w łaźni wodnej. W żadnym wypadku nie gotuj czekolady nad ogniem - nie toleruje przegrzania. Masło kakaowe zaczyna się topić już w 38 stopniach.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj cukier puder. Zamiast cukru pudru do słodzenia można użyć w tej samej ilości miodu (powinien być płynny i płynny), syropu cukrowego lub cukru trzcinowego. Możesz trochę poeksperymentować z ilością słodyczy. Jednocześnie za każdym razem jego smak będzie się zmieniał. Po dodaniu cukru pudru czekoladę należy gotować w łaźni wodnej wystarczająco długo. Zajmuje to 30 minut. Czekoladę należy powoli mieszać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Długie gotowanie jest niezbędne, aby cukier puder całkowicie się stopił. Gotowa czekolada jest dość płynna. Na tym etapie można dodać do niego różne składniki, takie jak rodzynki, orzechy, sezam, kandyzowane owoce, cynamon, suszone owoce itp.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej gotową czekoladę do przygotowanych foremek i włóż do lodówki do zestalenia. Idealną opcją byłyby formy silikonowe. Nie trzeba ich niczym smarować. Schłodzoną czekoladę można bardzo łatwo z nich wydobyć.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Domowej roboty czekolada z masłem kakaowym jest gotowa! Wyjmij go z kokilek i poczęstuj się.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zrobiłam czekoladę w małych foremkach. W tej formie można go wykorzystać do dekoracji deserów i wypieków! Smacznego!

wszystkie subtelności robienia najsmaczniejszej domowej czekolady przeczytaj artykuł o czekoladzie .

Uwaga! ten przepis na domową czekoladę nie oznacza długotrwałego przechowywania, jest przeznaczony na coś, co zostanie zjedzone w ciągu kilku dni.

jeśli chcesz dostać ten sam , prawdziwa czekolada z chrupnięciem, która nie topi się w dłoniach, nie ma białego nalotu, pięknie błyszczy i jest przechowywana przez kilka miesięcy, wtedy musisz przeprowadzić procedurę temperowania. Można to zrobić w łaźni wodnej lub w powolnej kuchence. Jest to skomplikowany, żmudny proces, który nie każdemu udaje się za pierwszym razem. Nie będę go opisywał. Ale jeśli masz ochotę, możesz znaleźć potrzebne informacje w Internecie i temperować czekoladę zgodnie z instrukcją. Weź pod uwagę najważniejsze: w tym przepisie nie dostaniesz "czekolady ze sklepu".

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Masło kakaowe - 884   kcal/100g

Podobne przepisy